Sprzedaż produktów przetworzonych a małe gospodarstwa

Co należy zrobić, by małe i średnie gospodarstwa mogły cieszyć się ze sprzedaży przetworzonych przez siebie produktów?

Zdaniem Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi (ICPPC) aby powstrzymać procesy, które prowadzą do bankructwa setki tysięcy małych i średnich rodzinnych gospodarstw, należy w trybie przyśpieszonym wprowadzić regulacje pozwalające im na sprzedaż bezpośrednią wyhodowanych i przetworzonych przez siebie w domowych warunkach produktów bez konieczności spełniania nieadekwatnych i niepotrzebnych wymogów weterynaryjnych i higieniczno-sanitarnych, sporządzonych dla wielkich przedsiębiorstw przemysłowych.

– Sprzedaż bezpośrednia, jako końcowe ogniwo produkcji i przetwarzania przez rolnika żywności, jest naturalnym prawem, które przysługuje mu z tytułu prowadzenia gospodarstwa rolnego. Działalność polegająca na przetwarzaniu i sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzących z własnej uprawy lub hodowli jest działalnością rolniczą. Sprzedaż bezpośrednia to sprzedaż przez rolnika żywności, która sam wytworzył – mówi Jadwiga Łopata z ICPPC.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *