Sprzedaż produktów przetworzonych a małe gospodarstwa

Małe i średnie gospodarstwa mogą zbankrutować, ponieważ obecne przepisy nie pozwalają sprzedawać przetworzonych produktów.

Co należy zrobić, by małe i średnie gospodarstwa mogły cieszyć się ze sprzedaży przetworzonych przez siebie produktów?

Zdaniem Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi (ICPPC) aby powstrzymać procesy, które prowadzą do bankructwa setki tysięcy małych i średnich rodzinnych gospodarstw, należy w trybie przyśpieszonym wprowadzić regulacje pozwalające im na sprzedaż bezpośrednią wyhodowanych i przetworzonych przez siebie w domowych warunkach produktów bez konieczności spełniania nieadekwatnych i niepotrzebnych wymogów weterynaryjnych i higieniczno-sanitarnych, sporządzonych dla wielkich przedsiębiorstw przemysłowych.

– Sprzedaż bezpośrednia, jako końcowe ogniwo produkcji i przetwarzania przez rolnika żywności, jest naturalnym prawem, które przysługuje mu z tytułu prowadzenia gospodarstwa rolnego. Działalność polegająca na przetwarzaniu i sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzących z własnej uprawy lub hodowli jest działalnością rolniczą. Sprzedaż bezpośrednia to sprzedaż przez rolnika żywności, która sam wytworzył – mówi Jadwiga Łopata z ICPPC.

Emerytura rolnicza z KRUS będzie wyższa!

Od marca najniższe emerytury rolnicze z KRUS wyniosą 1000 zł. Resort rolnictwa zapewnia także, że nie ma planów likwidacji KRUS-u.

25 listopada 2016

II Forum Ziemniaczane: razem możemy zmienić rynek ziemniaka!

Produkcja, ceny, eksport i zmiany na rynku konsumenta to najważniejsze tematy poruszane podczas II Forum Ziemniaczanego. Oto relacja!

24 listopada 2016

Niezrozumiała polityka Unii Europejskiej w kwestii ŚOR

Europejscy rolnicy zapłacą ogromną cenę za niezrozumiałą dla nich politykę Unii odnośnie wycofywania niektórych środków ochrony roślin...

24 listopada 2016