Sprzedaż produktów przetworzonych a małe gospodarstwa

Małe i średnie gospodarstwa mogą zbankrutować, ponieważ obecne przepisy nie pozwalają sprzedawać przetworzonych produktów.

Co należy zrobić, by małe i średnie gospodarstwa mogły cieszyć się ze sprzedaży przetworzonych przez siebie produktów?

Zdaniem Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi (ICPPC) aby powstrzymać procesy, które prowadzą do bankructwa setki tysięcy małych i średnich rodzinnych gospodarstw, należy w trybie przyśpieszonym wprowadzić regulacje pozwalające im na sprzedaż bezpośrednią wyhodowanych i przetworzonych przez siebie w domowych warunkach produktów bez konieczności spełniania nieadekwatnych i niepotrzebnych wymogów weterynaryjnych i higieniczno-sanitarnych, sporządzonych dla wielkich przedsiębiorstw przemysłowych.

– Sprzedaż bezpośrednia, jako końcowe ogniwo produkcji i przetwarzania przez rolnika żywności, jest naturalnym prawem, które przysługuje mu z tytułu prowadzenia gospodarstwa rolnego. Działalność polegająca na przetwarzaniu i sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzących z własnej uprawy lub hodowli jest działalnością rolniczą. Sprzedaż bezpośrednia to sprzedaż przez rolnika żywności, która sam wytworzył – mówi Jadwiga Łopata z ICPPC.

Dotacje dla rolników za sprawą samorządu: jak je otrzymać?

Dlaczego warto interesować się budżetem gminnym? Jak można otrzymać dotacje z PROW-u na przydomową oczyszczalnię ścieków?

28 marca 2017

Kary za brak zwrotu opakowań po ŚOR!

O tym, jak niebezpieczne mogą być pozostałości ŚOR, nie trzeba nikogo przekonywać. Jakie kary za brak zwrotu opakowań mogą czekać rolników?

24 marca 2017

Wnioski o dotacje: Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi i ich rozwój

Jakie warunku trzeba spełnić, by otrzymać dotację na przetwórstwo? I czy umowy długoterminowe są korzystne dla każdej ze stron umowy?

21 marca 2017