Sprzedaż produktów przetworzonych a małe gospodarstwa

Małe i średnie gospodarstwa mogą zbankrutować, ponieważ obecne przepisy nie pozwalają sprzedawać przetworzonych produktów.

Co należy zrobić, by małe i średnie gospodarstwa mogły cieszyć się ze sprzedaży przetworzonych przez siebie produktów?

Zdaniem Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi (ICPPC) aby powstrzymać procesy, które prowadzą do bankructwa setki tysięcy małych i średnich rodzinnych gospodarstw, należy w trybie przyśpieszonym wprowadzić regulacje pozwalające im na sprzedaż bezpośrednią wyhodowanych i przetworzonych przez siebie w domowych warunkach produktów bez konieczności spełniania nieadekwatnych i niepotrzebnych wymogów weterynaryjnych i higieniczno-sanitarnych, sporządzonych dla wielkich przedsiębiorstw przemysłowych.

– Sprzedaż bezpośrednia, jako końcowe ogniwo produkcji i przetwarzania przez rolnika żywności, jest naturalnym prawem, które przysługuje mu z tytułu prowadzenia gospodarstwa rolnego. Działalność polegająca na przetwarzaniu i sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzących z własnej uprawy lub hodowli jest działalnością rolniczą. Sprzedaż bezpośrednia to sprzedaż przez rolnika żywności, która sam wytworzył – mówi Jadwiga Łopata z ICPPC.

Sprzedaż ziemi rolnej: chwilowy zastój w obrocie

Czego możemy spodziewać się w najbliższym czasie na rynku ziemi rolniczej? Specjalnie dla agrofaktu wypowiadają się eksperci!

12 stycznia 2017

Rolniczy handel detaliczny już działa! Zarejestruj działalność!

Od nowego roku obowiązują nowe przepisy! Rolnicy mogą już prowadzić działalności w ramach rolniczego handlu detalicznego.

9 stycznia 2017

Rolnik może już więcej dorobić bez utraty ubezpieczenia!

W życie weszły zmiany dotyczące ubezpieczenia społecznego rolników, sprawiające, że rolnicy będą mogli dorobić sobie więcej!

9 stycznia 2017