Sprzedaż produktów przetworzonych a małe gospodarstwa

Małe i średnie gospodarstwa mogą zbankrutować, ponieważ obecne przepisy nie pozwalają sprzedawać przetworzonych produktów.

Co należy zrobić, by małe i średnie gospodarstwa mogły cieszyć się ze sprzedaży przetworzonych przez siebie produktów?

Zdaniem Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi (ICPPC) aby powstrzymać procesy, które prowadzą do bankructwa setki tysięcy małych i średnich rodzinnych gospodarstw, należy w trybie przyśpieszonym wprowadzić regulacje pozwalające im na sprzedaż bezpośrednią wyhodowanych i przetworzonych przez siebie w domowych warunkach produktów bez konieczności spełniania nieadekwatnych i niepotrzebnych wymogów weterynaryjnych i higieniczno-sanitarnych, sporządzonych dla wielkich przedsiębiorstw przemysłowych.

– Sprzedaż bezpośrednia, jako końcowe ogniwo produkcji i przetwarzania przez rolnika żywności, jest naturalnym prawem, które przysługuje mu z tytułu prowadzenia gospodarstwa rolnego. Działalność polegająca na przetwarzaniu i sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzących z własnej uprawy lub hodowli jest działalnością rolniczą. Sprzedaż bezpośrednia to sprzedaż przez rolnika żywności, która sam wytworzył – mówi Jadwiga Łopata z ICPPC.

Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach

Przychodzi rolnik do ŁODR, a ŁODR… nie tylko doradza, ale pomaga mu w uzyskaniu dotacji. Sprawdźcie, jakiego wsparcia udziela łódzki ODR!

12 lutego 2017

Przygotowanie ziemi pod uprawę sadowniczą

Decyzja o założeniu sadu powinna być dobrze przemyślana, przygotowanie ziemi pod sad jest podstawowym zabiegiem który należy wykonać. Jak to zrobić?

15 lutego 2017

Ochrona warzyw przed szkodnikami i chorobami: nowości na 2017!

Jak skutecznie zwalczać: przędziorka, pchełkę, mszyce, liściolubkę, chowacza, szarą pleśń, rdzę i inne problemy w uprawach warzyw?

10 lutego 2017