Czy produkty wolne od GMO mogą być opłacalne?

Download PDF

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zapowiada dobrowolne wprowadzenie znakowania produktów wolnych od GMO. Chodzi o umożliwienie kupującym wyboru żywności niemodyfikowanej genetycznie. Czy produkcja żywności bez GMO może się opłacać?

Moim zdaniem znakowanie żywności wolnej od GMO to bardzo dobry pomysł mówi Marta Nowacka, dietetyk z Warszawy. Od kilku lat na Zachodzie jest moda na ogromne poszanowanie środowiska naturalnego i powrót do natury i naturalnych produktów. W dużych miastach jest wiele osób poszukujących zdrowej żywności. Myślę, że jeśli będzie pewność, że oznaczenie jest wiarygodne i produkt rzeczywiście nie zawiera modyfikowanych genetycznie składników.

Systemy znakowania żywności wolnej od GMO działają z powodzeniem w kilku państwach członkowskich Unii Europejskiej.

Marta Nowacka, dietetyk z Warszawy

Zdaniem pani Marty trudno powiedzieć, jak wiele osób zdecydowałoby się kupować żywność bez składników GMO, bo trudno oszacować o ile droższa byłaby taka żywność.

Barierą może być to, że większość osób nie zdaje sobie sprawy, że mięso, które kupują w sklepach pochodzi od zwierząt karmionych paszą z soją genetycznie modyfikowaną mówi pani dietetyk. Ale osoby, które preferują zdrowy tryb życia pytają, czym jest skrobia modyfikowana w wielu produktach i chciałyby się odżywiać zdrowo. Systemy znakowania żywności wolnej od GMO działają z powodzeniem w kilku państwach członkowskich Unii Europejskiej. Tam prawdziwa zdrowa żywność doskonale sobie radzi i nie jest wiele droższa od żywności z dodatkami GMO.

W Polsce dotychczas kwestia znakowania nie została prawnie uregulowana. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zapowiada, że projekt oznaczania żywności wolnej od GMO trafi do konsultacji społecznych.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o