Tężyczka pastwiskowa – groźna choroba bydła mlecznego

Tężyczka pastwiskowa dotyka przede wszystkim te krowy, które wiosną wypasane są na pastwiskach. Jej główną przyczyną jest niedobór magnezu w organizmie zwierzęcia.

Wiąże się to z tym, że świeże, wiosenne rośliny są w fazie intensywnego wzrostu i zawierają niewiele składników mineralnych. Krowy jedzą duże ilości świeżej trawy, jednak za ilością nie idzie jakość takiego pożywienia.

Krowy narażone na tężyczkę

Tężyczka pastwiskowa, wbrew nazwie, może wystąpić nie tylko u zwierząt wypasanych na łące. Może być również efektem karmienia dużymi ilościami siana lub kiszonkami z traw, pochodzących z gleb ubogich w magnez lub takich, które są intensywnie nawożone potasem i azotem. Na tężyczkę najbardziej narażone są krowy wysokomleczne, starsze lub cierpiące na zaburzenia jelitowe, które ograniczają wchłanianie magnezu z pożywienia.

Objawy tężyczki pastwiskowej

Tężyczka pastwiskowa

fot. Fotolia

Tężyczka pastwiskowa może być również efektem karmienia dużymi ilościami siana lub kiszonkami.

Objawy tężyczki pastwiskowej to przede wszystkim mniejszy apetyt i spadek produkcji mleka. Chore zwierzęta są niespokojne, drżą im mięśnie, przeraźliwie ryczą, izolują się od stada, mają chwiejny chód i są mocno zalęknione.

Z czasem pojawiają się biegunki, pogarsza ogólna kondycja zwierzęcia, staje się ono apatyczne. W ostrym przebiegu tężyczki krowa przewraca się na bok, ma silne skurcze mięśni i umiera po kilku godzinach.

Diagnoza i leczenie

Diagnozę i leczenie tężyczki pastwiskowej należy przeprowadzać jak najszybciej po pojawieniu się pierwszych objawów. Krowy należy przeprowadzić z pastwiska do boksów, w których jest niewiele światła i hałasu, dzięki czemu zmniejszy się ich niepokój.

Zalecane jest podawanie zastrzyków z magnezem oraz wapniem, a także podawanie koncentratów magnezu. Aby zapobiec tężyczce pastwiskowej w swoim stadzie, hodowca powinien przestrzegać kilka zasad. Przede wszystkim, przez kilka tygodni przed okresem pastwiskowym należy podawać krowom koncentraty bogate w magnez.

Od chowu zamkniętego do chowu pastwiskowego należy przechodzić stopniowo – nie może być tak, że jednego dnia krowa otrzymuje paszę na stole paszowym w oborze, a następnego – przez cały dzień żywi się wyłącznie trawą z pastwiska.

Przeczytaj również:

  1. Bydło po wypasie: jesienią sprawdź stan racic i wykonaj korekcję
  2. Bydło: cynk, kobalt i jod – dlaczego są ważne?

Pogłowie świń spadło – jak wpłynie to na ceny?

Jak spadek pogłowia wpłynie na ceny - okaże się optymistycznym sygnałem?

11 lutego 2019

Ubój zwierząt na użytek własny

Ze względu na występowanie w Polsce ASF wprowadzono szczególne zasady uboju świń na mięso na użytek własny. Jakie?

20 lutego 2019

Dymisja za nielegalny ubój bydła?

Nielegalny ubój chorych krów na mięso to wina Głównego Lekarza Weterynarii? Czy może egzaminu nie zdał cały system?

13 lutego 2019