Tężyczka pastwiskowa – groźna choroba bydła mlecznego

Download PDF

Tężyczka pastwiskowa dotyka przede wszystkim te krowy, które wiosną wypasane są na pastwiskach. Jej główną przyczyną jest niedobór magnezu w organizmie zwierzęcia.

Wiąże się to z tym, że świeże, wiosenne rośliny są w fazie intensywnego wzrostu i zawierają niewiele składników mineralnych. Krowy jedzą duże ilości świeżej trawy, jednak za ilością nie idzie jakość takiego pożywienia.

Krowy narażone na tężyczkę

Tężyczka pastwiskowa, wbrew nazwie, może wystąpić nie tylko u zwierząt wypasanych na łące. Może być również efektem karmienia dużymi ilościami siana lub kiszonkami z traw, pochodzących z gleb ubogich w magnez lub takich, które są intensywnie nawożone potasem i azotem. Na tężyczkę najbardziej narażone są krowy wysokomleczne, starsze lub cierpiące na zaburzenia jelitowe, które ograniczają wchłanianie magnezu z pożywienia.

Objawy tężyczki pastwiskowej

Tężyczka pastwiskowa

Tężyczka pastwiskowa może być również efektem karmienia dużymi ilościami siana lub kiszonkami.

fot. Fotolia

Objawy tężyczki pastwiskowej to przede wszystkim mniejszy apetyt i spadek produkcji mleka. Chore zwierzęta są niespokojne, drżą im mięśnie, przeraźliwie ryczą, izolują się od stada, mają chwiejny chód i są mocno zalęknione.

Z czasem pojawiają się biegunki, pogarsza ogólna kondycja zwierzęcia, staje się ono apatyczne. W ostrym przebiegu tężyczki krowa przewraca się na bok, ma silne skurcze mięśni i umiera po kilku godzinach.

Diagnoza i leczenie

Diagnozę i leczenie tężyczki pastwiskowej należy przeprowadzać jak najszybciej po pojawieniu się pierwszych objawów. Krowy należy przeprowadzić z pastwiska do boksów, w których jest niewiele światła i hałasu, dzięki czemu zmniejszy się ich niepokój.

Zalecane jest podawanie zastrzyków z magnezem oraz wapniem, a także podawanie koncentratów magnezu. Aby zapobiec tężyczce pastwiskowej w swoim stadzie, hodowca powinien przestrzegać kilka zasad. Przede wszystkim, przez kilka tygodni przed okresem pastwiskowym należy podawać krowom koncentraty bogate w magnez.

Od chowu zamkniętego do chowu pastwiskowego należy przechodzić stopniowo – nie może być tak, że jednego dnia krowa otrzymuje paszę na stole paszowym w oborze, a następnego – przez cały dzień żywi się wyłącznie trawą z pastwiska.

Przeczytaj również:

  1. Bydło po wypasie: jesienią sprawdź stan racic i wykonaj korekcję
  2. Bydło: cynk, kobalt i jod – dlaczego są ważne?
Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów

Pszenica ozima RGT TrefferKup teraz Wysoki i stabilny plon nawet na słabszych stanowiskach

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o