Bydło po wypasie: jesienią sprawdź stan racic i wykonaj korekcję

Bydło po wypasie: jesienią sprawdź stan racic i wykonaj korekcję

Po sezonie pastwiskowym - warto wykonać korektę racic. Kiedy i jak najlepiej to zrobić?

Choroby racic są jedną z najczęstszych przyczyn obniżenia wydajności mlecznej krów oraz ich ogólnej kondycji. Dlatego też przed przeprowadzeniem bydła z pastwiska do obory warto skontrolować stan racic i wykonać niezbędne zabiegi pielęgnacyjne.

Zaniedbane racic w krótkim czasie przekładają się nie tylko na obniżenie mleczności, ale też na spadek odporności organizmu i pojawienie się wielu chorób. Zaczyna się od chorób racic, ale szybko pojawiają się choroby ogólnoustrojowe.

Jednym z najważniejszych jesiennych zabiegów pielęgnacyjnych powinna być korekcję racic. Wykonuje się ją przed wprowadzeniem krów do obory po sezonie pastwiskowym. Szczególna uwagę na korekcję powinni zwrócić właściciele obór uwięziowych, w których krowy mają ograniczone możliwości ruchu, a co za tym idzie – słabiej ściera się ich róg raciczny niż w oborach wolnostanowiskowych. W tych ostatnich, gdzie krowy mają możliwość swobodnego poruszania się, problemy z racicami ogólnie występują rzadziej.

Korekcja racic jest najważniejszym zabiegiem profilaktycznym, którego celem jest utrzymanie racic w dobrej kondycji.

– Wykonanie korekcji racic ma za zadanie przywrócić racicom właściwy kształt, dzięki czemu całe kończyny będą miały optymalne warunki statyczno-dynamiczne. Dzięki temu także ciężar całego ciała będzie odpowiednio rozłożony – wyjaśnia Małgorzata Chrzanowska z Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. – Korekcję można wykonać samodzielnie, jednak osoby, które nie mają dużego doświadczenia powinny skorzystać z usług profesjonalnego korektora. Racicę można bowiem bardzo łatwo uszkodzić, szczególnie wtedy, gdy jest ona mocno zdeformowana.

Korekcja jest najważniejszym zabiegiem profilaktycznym, którego celem jest utrzymanie racic w dobrej kondycji. W myśl zasady lepiej zapobiegać niż leczyć, dużo korzystniejszym i dodatkowo tańszym rozwiązaniem jest wykonanie zabiegu niż późniejsze problemy z chorobami racic, które zawsze przekładają się na spadek mleczności i często są przyczyną brakowania krów ze stada.

Przeczytaj także:

  1. Schorzenia szpary międzyracicowej u bydła: jak sobie z nimi radzić?
  2. Korekcja racic: dlaczego nie wolno jej bagatelizować?
  3. Bydło na wypasie: kontroluj stan racic!

Grupy żywieniowe bydła – zróżnicowane potrzeby krów

Kwestia właściwego żywienia krów mlecznych, odpowiedniego względem potrzeb zwierząt, nie jest sprawą łatwą. Podpowiadamy co można robić.

14 sierpnia 2017

Programowanie żywieniowe dla cieląt

Uzyskane udoskonalenie potencjału produkcyjnego zwierząt gospodarskich wymaga stałej pracy nad poprawą warunków, w których są utrzymywane zwierzęta.

12 sierpnia 2017

Krowy mleczne rasy HF – jak je hodować?

Krowy rasy holsztyńsko-fryzyjskiej posiadają duży potencjał genetyczny. Dzięki temu produkcja mleka w hodowli krów HF może sięgać 10 tys. kg w skali roku.

8 sierpnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij