Bydło: cynk, kobalt i jod – dlaczego są ważne?

Mikroelementy odgrywają ogromną rolę w żywieniu wszystkich zwierząt. Dlaczego tak ważne jest dostarczanie ich bydłu?

Mikroelementy odgrywają ogromną rolę w żywieniu wszystkich zwierząt. Dlaczego tak ważne jest dostarczanie bydłu takich pierwiastków jak cynk, kobalt i jod?

Mikroelementy stanowią od 0,01% do 0,00001% suchej masy organizmu bydła – mówi Alfred Kuźnik, specjalista ds. przeżuwaczy z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. – Jest to niewielka ilość, ale podobnie jak makroelementy spełniają rolę budulcową oraz regulują procesy fizjologiczne. Są niezbędne, a ich niedobór lub co gorsza brak może być przyczyną wielu problemów zdrowotnych bydła. Przypomnę, że zgodnie z prawem Liebiga, (którego autorem był jednak Carl Sprengel, a popularyzatorem Justus von Liebig) czynnikiem decydującym o produkcji jest ten, którego jest najmniej w paszy.

Pan Alfred zwraca uwagę na to, by zadbać o dostarczenie bydłu niezbędnych pierwiastków.

kobalt

Należy zadbać o dostarczenie bydłu niezbędnych pierwiastków.

Cynk – bierze udział w komórkowej przemianie materii, wchodzi w skład wielu substancji czynnych (hormony, enzymy), pełni funkcję ochronną dla skóry. Niedobór tego mikroelementu powoduje zahamowanie wzrostu, wypadanie sierści, uszkodzenia skóry i racic, zaburzenia w płodności i zniekształcenie płodów, spadek mleczności, gorsze wykorzystanie paszy, schorzenia wymion krów, gorsze libido u samców.

Kobalt – wchodzi w skład witaminy B12 (4%), jest niezbędny do budowy hemoglobiny, stymuluje rozwój mikroflory żwacza. Niedobór tego mikroelementu w paszy objawia się utratą apetytu, charłactwem, zaburzeniami w trawieniu, anemią.

Jod – jest częścią składową tyroksyny, czyli hormonu tarczycy. Niedobór tego mikroelementu powoduje niedoczynność tarczycy (tworzenie się wola), niedorozwój gruczołów płciowych, trudności w zacieleniu, śmiertelność embrionów, spadek mleczności, wypadanie sierści, a u cieląt obniżenie przemiany materii i przyrostów, zmiany skórne i brak okrywy włosowej.

Jak widać brak odpowiednich mikroelementów może doprowadzić do poważnych zaburzeń zdrowia zwierząt – mówi Alfred Kuźnik. – Gdy rolnik ma wątpliwości, zawsze może poradzić się doradcy – specjalisty, weterynarza, zootechnika. Nie tylko może, ale i powinien.

Jeszcze co najmniej 2 mikroelementy pełnią niezwykle ważną rolę w żywieniu bydła. To molibden i selen. Do czego może doprowadzić ich niedobór? O tym jutro.

Komentarze

  1. Oj tak, sam też daję. Jeszcze inne rzeczy, ale to przede wszystkim z klubu ************, dają spore zniżki i zwroty.

Syndrom tłustej krowy: jakie daje objawy?

Syndrom tłustej krowy to kolejna choroba bydła, której przyczyną jest nieprawidłowe żywienie. Jak można jej uniknąć?

16 stycznia 2017

Bydło mleczne: jak dbać o zdrowie?

Bydło mleczne jest narażone na wiele chorób, powodujących zmniejszenie wydajności mlecznej. Jak można monitorować ich zdrowie?

8 stycznia 2017

Synbiotyki w żywieniu drobiu i trzody chlewnej sposobem na zwiększenie odporności zwierząt!

Wycofanie antybiotykowych stymulatorów wzrostu wpłynęło na zmianę sposobu postępowania hodowców. Pojawiły się synbiotyki!

14 stycznia 2017