Wysłodki na paszę

Jednym z bardziej wartościowych odpadów po kampanii cukrowej są wysłodki. Hodowcy wysoko cenią je jako składnik pasz.

Tomasz Kostrzewa

fot. Mariusz Drożdż

Tomasz Kostrzewa, dyrektor Cukrowni Cerekiew w Ciężkowicach

W Cukrowni Cerekiew podczas kampanii oprócz produkcji cukru powstaje kilkaset tysięcy ton odpadów. Jednym z nich są wysłodki. Jak mówi Tomasz Kostrzewa, dyrektor Cukrowni Cerekiew w Ciężkowicach – właścicielami wysłodków są rolnicy, którzy odbierają je na bieżąco.

Mokre, prasowane i suszone

Ze względu na ilość zawartej wody, dzielimy je na: mokre, prasowane i suszone. Większość gospodarstw coraz częściej odchodzi od stosowania mokrych wysłodków. Wynika to z faktu, że konserwacja wysłodków mokrych wiąże się z dużym nakładem pracy, a przechowywanie stwarza wiele trudności.

Wysłodki na paszę - krowy

fot. Mariusz Drożdż

Wysłodki są wartościowym składnikiem pasz.

Mimo tego, że w wyniku postępu technologicznego w ostatnich latach wysłodki są bardziej wysuszone niż kiedyś, stanowią znakomitą energetyczną paszę dla bydła, świń i owiec. Wysłodki suche możemy przechowywać nawet 18 tygodni. Prasowane zaleca się skarmiać w ciągu tygodnia. Wysłodki prasowane warto stosować jako dodatek uzupełniający do kiszonek z traw i motylkowatych.

Kombinat Rolny Kietrz: 10 tys. ton na paszę

Mariusz Sikora

fot. Mariusz Drożdż

Mariusz Sikora, prezes Kombinatu Rolnego Kietrz

Wartość paszową wysłodków doceniają duże gospodarstwa. Jak mówi Mariusz Sikora, prezes Kombinatu Rolnego Kietrz – Wysłodki są oczywiście zagospodarowane przez stado bydła mlecznego. Nie całość, bo tyle nie jesteśmy w stanie wkomponować w dawki żywieniowe, natomiast około dziesięciu tysięcy ton wysłodków co roku przeznaczamy na paszę. Pozostałe idą na sprzedaż.

Składnik wysokoenergetycznych mieszanek

Stefa Goetz

fot. Mariusz Drożdż

Stefan Goetz, rolnik ze Strzeleczek

Rolnicy sami przygotowują mieszanki wysokoenergetycznej i smakowitej paszy.

Jest dawka ustawiona pod wydajność krów przez żywieniowca i tam odpowiednie kilogramy kiszonki kukurydzy, trawy, ziarna, czy właśnie wysłodków – tłumaczy Stefan Goetz, rolnik ze Strzeleczek. – Jest ona odpowiednio dobrana do produkcji zwierząt, do produkcji mleka.

Rudolf Wieszołek

fot. Mariusz Drożdż

Rudolf Wieszołek, rolnik z Dąbrowic

Zdaniem pana Rudolfa Wieszołka, rolnika z Dąbrowic, odpowiednia mieszanka paszowa pozwala utrzymać się z hodowli. – Płacą teraz nie za litry, tylko płacą za białko, płacą za tłuszcz. Same wysłodki wiadomo tłuszczu nie dają ani białka. Ale pasza z nich jest mlekopędna i po dodaniu innych komponentów, można z krów teraz obecnie znów wyżyć.

Pasza również dla owiec

Jan Spik

fot. Mariusz Drożdż

Jan Spik, rolnik i hodowca owiec z Opola

Jak wyjaśnia pan Jan Spik, rolnik i hodowca owiec z Opola, odpady z cukrowni są ważnym składnikiem paszy dla owiec. – To jest poważna sprawa, bo jeżeli zimą są jagnięta, wykoty, jak nie ma wysłodków, to wymiona puste. A jak są wysłodki – i mimo że mówią pasza wyjałowiona – to widać jak wymiona nabrane, że jest to mleko.

Pasza do późnej wiosny

Wojciech Kaleciński

fot. Mariusz Drożdż

Wojciech Kaleciński, prezes Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Krobuszu

Wysłodki bardzo dobrze się zakiszają. Jak mówi Wojciech Kaleciński, prezes Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Krobuszu – (…) są po pierwsze czyste, super się zakiszają i rolnicy bardzo chętnie ci którzy mają trzodę i bydło te wysłodki kiszą i do późnej wiosny po prostu skarmiają bydło i trzodę chlewną.

Wysłodki schodzą na pniu

wysłodki na paszę załadunek

fot. Mariusz Drożdż

załadunek wysłodek

Ci hodowcy, którzy nie uprawiają buraków muszą kupować wysłodki od innych plantatorów. W ostatnich latach zainteresowanie ich zakupem stale rosło. Dawniej cena wysłodków wynosiła około 15 złotych za tonę. Potem kilkukrotnie wzrosła. W niektórych latach, gdy plony buraków były niższe, wysłodki były bardzo chodliwym towarem. W ostatniej kampanii cukrowej również. – Ja od momentu kiedy przestałem hodować trzodę chlewną, wszystkie wysłodki na pniu sprzedaję okolicznym rolnikom – mówi Wojciech Kaleciński.

wysłodki

wysłodki na paszę

Plantatorzy obawiali się też, że w przyszłości nie będzie dla nich wysłodków z cukrowni, gdy przestały obowiązywać limity produkcji buraków cukrowych i koncernom mogłoby bardziej opłacać się sprowadzać cukier z trzciny cukrowej. Te obawy na szczęście dotychczas nie sprawdziły się.

RGT JakuzziKup teraz 5% rabatu na nasiona rzepaku od 3 j.s. RGT Jakuzzi

Z forum

Powiązany temat:

Wysłodki
wysoki1122
WitamCzy w cukrowni krasnystaw sprzedają wysłodki suche brykietowane ? Czy wszystko zabierają rolnicy dostarczający buraki ?
zobacz więcej »
Sokol2
wczoraj przywieźli wysłodki po 2300 za wanne... trzeba isc przykrywac w to błoto...
zobacz więcej »
donweter1989
Też bym przytulił auto albo dwa bo z kukurydzą za dobrze nie stoję, ale mam taką pacie na gospodarstwie, że dopuki nie przymarznie to mogę pomarzyć.
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Dofinansowanie dla producentów jabłek? [AKTUALNOŚCI]

Między innymi taki postulat zgłosiła Polska na spotkaniu ministrów rolnictwa UE.

16 maja 2019

Oni inwestują w mleko

Zobacz reportaż z gospodarstw, w których postawiono na produkcję mleka!

29 kwietnia 2019

Vivat wiosna! Vivat płodność! Bez niej ma hodowli!

Reprodukcja jest podstawą hodowli. Zobacz, jak łatwo ją "popsuć"!

22 kwietnia 2019