Zagospodarowanie polskich jabłek — na przemysł przede wszystkim

Zagospodarowanie polskich jabłek w największym stopniu przypada firmom przetwórczym. Natomiast największe zdziwienie wywołuje fakt, ile owoców spożywamy. Dowiedz się więcej, co robimy z polską produkcją jabłek.
Od kilku lat jesteśmy niekwestionowanym liderem produkcji jabłek w Europie. Zbiory polskich jabłek znacznie przewyższają wewnętrzne zapotrzebowanie. Dowiedz się, jak wygląda coroczne zagospodarowanie polskich jabłek.
Spis treści
Zagospodarowanie polskich jabłek — udział poszczególnych sektorów
Podkreślić należy, że jabłka i ich przetwory są po pomarańczach drugim gatunkiem owoców powszechnie i wszechstronnie przetwarzanym i masowo wykorzystywanym.
Przetwórstwo jabłek
Od kilkunastu lat największe zagospodarowanie polskich jabłek wykazuje przemysł przetwórczy. Ta tendencja jest stała, jednak wielkość zdecydowanie zależy od wielkości produkcji i zapotrzebowania. Oczywiście zarówno wielkość produkcji, jak i wykorzystanie dotyczą globalnej sytuacji. To znaczy światowej produkcji jabłek, ale nie tylko tych owoców i globalnego zapotrzebowania przez przemysł.
Mianowicie jeśli spada produkcja pomarańczy z różnych względów, a produkcja jabłek nie została niczym zakłócona, wówczas rośnie zapotrzebowanie na koncentrat soku jabłkowego (KSJ). Czyli m.in. wzrasta zagospodarowanie polskich jabłek przez przemysł. Generalnie od 2019/2020 do 2023/2024 polskie jabłka głównie były wykorzystane przez przemysł przetwórczy. Były to następujące wielkości:
- 2019/2020 — przemysł zagospodarował ok. 1,7 mln ton polskich jabłek;
- w 2020/2021 — ok. 1,8 mln ton jabłek;
- w 2021/2022 — ok. 2,95 mln ton jabłek;
- 2022/2023 — przetwórstwo wchłonęło ponad 3,0 mln ton polskich jabłek;
- wg szacunków w 2023/2024 — na przemysł poszło 2,4 mln ton polskich jabłek.
Eksport polskich jabłek
W ostatniej 5-latce eksport polskich jabłek był największy w sezonie 2021/2022. Konkretnie to sprzedaliśmy za granice ok. 0,9 mln ton jabłek. W pozostałych latach eksport utrzymuje się na poziomie 0,75 mln ton, lub nieco mniejszym. Jednakże nie spadał poniżej 0,5 mln ton.

Największe zagospodarowanie polskich jabłek przypada na przetwórstwo. Następnym w kolejności kierunkiem jest eksport. Najmniejsze natomiast jest wewnętrzne spożycie krajowych jabłek deserowych
Spożycie jabłek na osobę w Polsce?
Zdecydowanie najmniej jabłek zagospodarowujemy do spożycia w kraju. Mianowicie jak podaje KUPS jest to około 500 tys. ton. Spośród dostępnych danych jest to wielkość stała od kilku lat. Mianowicie tyle owoców spożywamy mniej więcej od 2019 r.
Statystycznie, jak podaje Uniwersytet Jagielloński, z roku na rok spożycie jabłek spada. Jeszcze całkiem niedawno, bo przed 5-cioma laty przeciętny Polak spożywał rocznie 12 kg jabłek per capita. Czyli było to o 1/5 mniej, niż przeciętny Europejczyk. Od 2019 r. wielkość ta utrzymuje się w Polsce na stabilnym poziomie — zjadamy 11 kg jabłek/osobę.
Produkcja jabłek w Polsce w 2024 r.
Tegoroczna produkcja jabłek w Polsce według Głównego Urzędu Statystycznego została oszacowana na 3,2 mln ton. To o 0,6 mln ton mniej niż w 2023 r. Dla przypomnienia, w ubiegłym roku zebraliśmy o 10% jabłek mniej niż w 2022 r.
Także według WAPA zbierzemy w Polsce w 2024 r. znaczniej mniej jabłek niż w ubiegłym. Mianowicie Światowe Stowarzyszenie Producentów Jabłek i Gruszek (World Apple and Pear Association) oceniło, że zbiór jabłek w Polsce będzie mniejszy aż o 19,6% r./r.
Więcej o szacunkach zbiorów jabłek dowiesz się:
GUS: zbiory polskich jabłek i gruszek 2024
Zbiory polskich owoców w 2024 r. będą dużo niższe niż przed rokiem
Zbiory ziarnkowych 2024 w UE — mniej jabłek, więcej gruszek
Źródła: GUS, WAPA, KUPS
