Zbiory warzyw 2024. Jakie będą w tym sezonie?

Jakie będą zbiory warzyw gruntowych w 2024 r.? Ten rok nie należał do najkorzystniejszych, a uprawę utrudniała zmienna pogoda. Zobaczmy zatem, jak zapowiada się tegoroczna produkcja warzyw w Polsce.

Które gatunki warzyw plonowały dobrze w tym roku? A których warzyw będzie mniej? Sprawdzamy najnowsze szacunki dotyczące wielkości tegorocznej produkcji.

Reklama

Wpływ pogody na zbiory warzyw 2024

Tegoroczna pogoda nie była zbyt sprzyjająca dla uprawy warzyw gruntowych. Dotyczyło to zwłaszcza warzyw kapustnych i korzeniowych. Na początku sezonu nadmierna wilgotność gleby w wielu rejonach Polski wpłynęła na opóźnienie prac polowych i siewu. Wiosną, w kwietniu i maju lokalnie wystąpiły przymrozki, a następnie gradobicia, które spowodowały straty na plantacjach.

Niedobory wody w glebie w okresie sadzenia rozsady spowolniły wzrost roślin

Niedobory wody w glebie w okresie sadzenia rozsady niekorzystnie wpłynęły na wzrost roślin.

fot. Anna Maciejuk

Z kolei latem roślinom dały się we znaki niedobory wody. Przesuszona gleba utrudniała wzrost roślin sadzonych z rozsady. Zaś ulewne deszcze, które przeplatały się z okresami wysokiej temperatury zwiększyły presję ze strony chorób głównie grzybowych. Później natomiast upały, występujące w sierpniu i na początku września spowodowały przyspieszenie dojrzewania warzyw. Zaś jednocześnie, niewielkie dobowe wahania temperatury wpłynęły na spadek jakości plonu handlowego.

Jakie będą zbiory warzyw gruntowych w 2024 r.?

Według szacunków GUS, tegoroczna produkcja warzyw gruntowych (łącznie wczesnych i późnych) wyniesie ok. 3,8 mln t i będzie zbliżona do roku ubiegłego. Ostateczna wysokość zbiorów zależeć będzie jednak od dalszego przebiegu warunków pogodowych jesienią 2024 r.

Zbiory warzyw gruntowych w 2023 i 2024 r.

WyszczególnienieZbiory (tys. ton)Zmiana (tys. ton)
2023 r.2024 r.*
kapusta632598–34
kalafiory128117–11
cebula636667+31
marchew578555–23
pietruszka148126–22
buraki ćwikłowe259240–19
selery korzeniowe106100–6
pomidory gruntowe171200+29
ogórki gruntowe132116–16
kukurydza cukrowa1541540
dynia, kabaczek, cukinia405424+19
pozostałe502524+22
RAZEM38513821–30

*przedwynikowy szacunek zbiorów w 2024 r.

Warto dodać, że w przypadku warzyw kapustnych i korzeniowych duży wpływ na ostateczną wielkość produkcji będzie miało plonowanie odmian późnych. A także pogoda w najbliższych tygodniach.

Których warzyw będzie więcej niż rok temu?

W tym roku zwiększyła się znacząco powierzchnia uprawy cebuli i pomidorów gruntowych. W związku z tym zbiory tych warzyw w 2024 r. będą wyższe. Według szacunków, cebuli zbierzemy o 31 tys. ton więcej niż w ubiegłym roku. Z kolei zbiory pomidorów polowych, pomimo niesprzyjających warunków pogodowych do uprawy tych roślin, będą o 29 tys. ton wyższe od ubiegłorocznych.

Ze względu na zwiększenie powierzchni zbiory cebuli 2024 będą większe niż przed rokiem

Ze względu na zwiększenie powierzchni uprawy zbiory cebuli 2024 będą większe niż przed rokiem.

fot. Anna Maciejuk

W odniesieniu do poprzedniego roku wyraźnie wyższa będzie również produkcja warzyw z grupy pozostałe (o 22 tys. ton), do których zalicza się m.in.: brokuły, pory, bób, groch, fasolę szparagową, rzodkiewkę, paprykę, sałatę czy rabarbar. Większe będą ponadto zbiory dyni, cukinii i kabaczków (0 19 tys. ton).

Jakich warzyw może brakować?

Z kolei do warzyw, których będzie w tym sezonie brakować, zalicza się przede wszystkim kapusta (–34 tys. ton). Dotyczy to zarówno kapusty głowiastej, jak i pekińskiej, a także pozostałych warzyw kapustnych (m.in. kalafiorów). Już obecnie widać na rynku zmniejszoną podaż tych warzyw, co oczywiście znajduje odzwierciedlenie w cenach.

W tym roku wyraźnie niższe będą zbiory kapusty. Tego warzywa będzie zdecydowanie mniej na rynku.

W tym roku wyraźnie niższe będą zbiory kapusty. Tego warzywa będzie zdecydowanie mniej na rynku.

fot. Anna Maciejuk

Mniejsze będą ponadto zbiory warzyw korzeniowych w 2024 r. Dotyczy to przede wszystkim marchwi (mniej o 23 tys. ton), pietruszki (o 22 tys. ton) i buraków ćwikłowych (o 19 tys. ton). Na to również wypłynęły niekorzystne warunki tegorocznej uprawy tych warzyw, a zwłąszcza upalne i suche lato. Ponadto, z powodu dużej presji chorób grzybowych znacząco zmniejszyły się w tym roku zbiory ogórków polowych (o 16 tys. ton). To również wyraźnie uwidoczniło się w poziomie tegorocznych cen za te warzywa.

Sprawdź, jakie odmiany warzyw polecają specjaliści z firmy Hazera do uprawy w przyszłym sezonie. Zobacz relację oraz film: Odmiany warzyw Hazera w Kościelnej Wsi

Źródło: www.stat.gov.pl

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *