Zbiory warzyw w 2024 w Polsce – ostateczne dane GUS

fot. Anna Maciejuk

GUS opublikował „Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2024 roku”. Zatem sprawdźmy, jakie są ostatecznie zbiory warzyw w 2024 r. w Polsce.

Jakie są ostateczne dane, dotyczące wielkości zbiorów warzyw polowych najważniejszych gatunków w 2024 r.? A także, jak zmieniła się produkcja poszczególnych warzyw względem 2023 r.? Dowiesz się z artykułu.

Reklama

Jaki był sezon uprawy warzyw polowych w 2024 r.?

W bieżącym roku warunki pogodowe były na ogół niesprzyjające dla uprawy warzyw gruntowych. Aczkolwiek należy zaznaczyć, że występowanie i nasilenie poszczególnych zjawisk atmosferycznych było zróżnicowane w skali kraju. Ściśle mówiąc, w tegorocznym przebiegu sezonu uprawy warzyw na wzrost i plonowanie roślin wpływały:

  • nadmierna wilgotność gleby w marcu przyczyniła się do opóźnień w wiosennych pracach polowych;
  • niedobór opadów deszczu w drugiej połowie kwietnia spowolnił wzrost roślin po wschodach;
  • przymrozki na przełomie kwietnia i maja spowodowały straty mrozowe na plantacjach warzyw w różnych rejonach Polski;
  • lokalne gradobicia w maju uszkodziły część plantacji warzyw;
  • brak opadów od maja do czerwca niekorzystnie wpływał na dalszy wzrost roślin;
  • intensywne deszcze w lipcu przyczyniły się do wzrostu presji chorób grzybowych oraz szkodników;
  • wysokie temperatury i duże nasłonecznienie w lipcu i sierpniu przyspieszyły dojrzewanie warzyw, ale powodowały także niedobory wody w glebie;
  • warunki pogodowe we wrześniu i październiku sprzyjały przyrostowi masy warzyw późnych i w głównych rejonach produkcji były korzystne do zbiorów warzyw.
W relacji do poprzedniego roku najbardziej zmniejszyły się zbiory kalafiorów

W relacji do poprzedniego roku, w 2024 r. najbardziej zmniejszyły się zbiory kalafiorów

fot. Anna Maciejuk

Ile wynoszą zbiory warzyw w 2024 r. w Polsce?

Łączna produkcja warzyw gruntowych — wczesnych i późnych — w 2024 r. w Polsce wyniosła około 3,8 mln t i była zbliżona do ubiegłorocznej. Zaś uściślając, w przypadku najważniejszych gatunków warzyw, zbiory w 2024 r. kształtowały się następująco:

  • cebula — 675,4 tys. t;
  • kapusta — 571,2 tys. t;
  • marchew —559,4 tys. t;
  • warzywa pozostałe — 446,4 tys. t;
  • dynie, kabaczki i cukinie — 425,2 tys. t;
  • buraki ćwikłowe — 240,7 tys. t;
  • pomidory gruntowe — 203,4 tys. t;
  • kukurydza cukrowa — 160,0 tys. t;
  • pietruszka — 151,8 tys. t;
  • ogórki gruntowe — 112,7 tys. t;
  • kalafiory — 108,1 tys. t;
  • selery korzeniowe — 99,9 tys. t;
  • brokuły — 77,2 tys. t;

Jak zmieniła się produkcja warzyw w relacji do poprzedniego sezonu?

W stosunku do poprzedniego sezonu zmniejszyły się zbiory kapusty, kalafiorów i brokułów (zwłaszcza odmian wczesnych), ogórków gruntowych, selerów korzeniowych, buraków czerwonych, marchwi oraz gatunków z grupy tzw. warzyw pozostałych. Z kolei wyraźnie wzrosła produkcja pomidorów gruntowych. Ponadto wyższe były zbiory cebuli, dyń, kabaczków i cukinii, kukurydzy cukrowej, a także pietruszki korzeniowej. Ogólnie mówiąc, główną przyczyną zwiększenia zbiorów była większa powierzchnia uprawy tych warzyw. Zaś szczegółowe informacje dotyczące zbiorów warzyw w roku 2023 i 2024 przedstawiono w tabeli.

Względem 2023 r. w tym roku najbardziej zwiększyła się produkcja pomidorów gruntowych

Względem 2023 r. w tym roku najbardziej zwiększyła się produkcja pomidorów gruntowych

fot. Anna Maciejuk

Produkcja warzyw gruntowych w 2024 i 2023 r.

GatunekZbiory (mln ton)Zmiana
2024 r.2023 r. 
kapusta571,2632-9,1%
kalafiory108,1128-14,8%
brokuły77,2–*-2,3%
cebula675,4636+6,6%
marchew559,4578-3,1%
pietruszka korzeniowa151,8148+2,5%
selery korzeniowe99,9106-5,9%
buraki ćwikłowe240,7259-4,8%
pomidory gruntowe203,4170+19,9%
ogórki gruntowe112,7132-14,1%
kukurydza cukrowa160,0154+4,0%
dynie, kabaczki i cukinie425,2405+5,3%
warzywa pozostałe446,4502-11,1%

*brak danych

Źródło: www.stat,gov.pl

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *