Zbiory warzyw w 2024 w Polsce – ostateczne dane GUS

GUS opublikował „Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2024 roku”. Zatem sprawdźmy, jakie są ostatecznie zbiory warzyw w 2024 r. w Polsce.
Jakie są ostateczne dane, dotyczące wielkości zbiorów warzyw polowych najważniejszych gatunków w 2024 r.? A także, jak zmieniła się produkcja poszczególnych warzyw względem 2023 r.? Dowiesz się z artykułu.
Spis treści
Jaki był sezon uprawy warzyw polowych w 2024 r.?
W bieżącym roku warunki pogodowe były na ogół niesprzyjające dla uprawy warzyw gruntowych. Aczkolwiek należy zaznaczyć, że występowanie i nasilenie poszczególnych zjawisk atmosferycznych było zróżnicowane w skali kraju. Ściśle mówiąc, w tegorocznym przebiegu sezonu uprawy warzyw na wzrost i plonowanie roślin wpływały:
- nadmierna wilgotność gleby w marcu przyczyniła się do opóźnień w wiosennych pracach polowych;
- niedobór opadów deszczu w drugiej połowie kwietnia spowolnił wzrost roślin po wschodach;
- przymrozki na przełomie kwietnia i maja spowodowały straty mrozowe na plantacjach warzyw w różnych rejonach Polski;
- lokalne gradobicia w maju uszkodziły część plantacji warzyw;
- brak opadów od maja do czerwca niekorzystnie wpływał na dalszy wzrost roślin;
- intensywne deszcze w lipcu przyczyniły się do wzrostu presji chorób grzybowych oraz szkodników;
- wysokie temperatury i duże nasłonecznienie w lipcu i sierpniu przyspieszyły dojrzewanie warzyw, ale powodowały także niedobory wody w glebie;
- warunki pogodowe we wrześniu i październiku sprzyjały przyrostowi masy warzyw późnych i w głównych rejonach produkcji były korzystne do zbiorów warzyw.
Ile wynoszą zbiory warzyw w 2024 r. w Polsce?
Łączna produkcja warzyw gruntowych — wczesnych i późnych — w 2024 r. w Polsce wyniosła około 3,8 mln t i była zbliżona do ubiegłorocznej. Zaś uściślając, w przypadku najważniejszych gatunków warzyw, zbiory w 2024 r. kształtowały się następująco:
- cebula — 675,4 tys. t;
- kapusta — 571,2 tys. t;
- marchew —559,4 tys. t;
- warzywa pozostałe — 446,4 tys. t;
- dynie, kabaczki i cukinie — 425,2 tys. t;
- buraki ćwikłowe — 240,7 tys. t;
- pomidory gruntowe — 203,4 tys. t;
- kukurydza cukrowa — 160,0 tys. t;
- pietruszka — 151,8 tys. t;
- ogórki gruntowe — 112,7 tys. t;
- kalafiory — 108,1 tys. t;
- selery korzeniowe — 99,9 tys. t;
- brokuły — 77,2 tys. t;
Jak zmieniła się produkcja warzyw w relacji do poprzedniego sezonu?
W stosunku do poprzedniego sezonu zmniejszyły się zbiory kapusty, kalafiorów i brokułów (zwłaszcza odmian wczesnych), ogórków gruntowych, selerów korzeniowych, buraków czerwonych, marchwi oraz gatunków z grupy tzw. warzyw pozostałych. Z kolei wyraźnie wzrosła produkcja pomidorów gruntowych. Ponadto wyższe były zbiory cebuli, dyń, kabaczków i cukinii, kukurydzy cukrowej, a także pietruszki korzeniowej. Ogólnie mówiąc, główną przyczyną zwiększenia zbiorów była większa powierzchnia uprawy tych warzyw. Zaś szczegółowe informacje dotyczące zbiorów warzyw w roku 2023 i 2024 przedstawiono w tabeli.
Produkcja warzyw gruntowych w 2024 i 2023 r.
| Gatunek | Zbiory (mln ton) | Zmiana | |
| 2024 r. | 2023 r. | ||
| kapusta | 571,2 | 632 | -9,1% |
| kalafiory | 108,1 | 128 | -14,8% |
| brokuły | 77,2 | –* | -2,3% |
| cebula | 675,4 | 636 | +6,6% |
| marchew | 559,4 | 578 | -3,1% |
| pietruszka korzeniowa | 151,8 | 148 | +2,5% |
| selery korzeniowe | 99,9 | 106 | -5,9% |
| buraki ćwikłowe | 240,7 | 259 | -4,8% |
| pomidory gruntowe | 203,4 | 170 | +19,9% |
| ogórki gruntowe | 112,7 | 132 | -14,1% |
| kukurydza cukrowa | 160,0 | 154 | +4,0% |
| dynie, kabaczki i cukinie | 425,2 | 405 | +5,3% |
| warzywa pozostałe | 446,4 | 502 | -11,1% |
*brak danych
Źródło: www.stat,gov.pl










