Zgorzel siewek kalafiora i brokułu
Jest to choroba, która dotyczy każdej uprawianej rośliny. Zgorzel siewek kalafiora i brokułu ma szczególne znaczenie w produkcji rozsady. Podpowiadamy jak ją rozpoznać i zwalczać, a także jak uniknąć.
W początkowym etapie uprawy roślin w wielodoniczkach często się zdarzają zamierania siewek, ich skarlanie bądź nienaturalny wzrost. Nie zawsze powodem tych zaburzeń jest zgorzel siewek, ale inne czynniki abiotyczne (nieinfekcyjne), jak np. zasolenie. Ważna jest zatem wnikliwa diagnoza sprawcy.
Spis treści
Zgorzel siewek kalafiora i brokułu – jak ograniczyć?
Najpopularniejszą metodą produkcji siewek (rozsady) kalafiora i brokułu jest stosowanie wielodoniczek (multiplatów) o różnej pojemności pojedynczych komórek od 90 cm3 do 53 cm3. W stosunku do tradycyjnej produkcji rozsady objętość tych komór jest mała. Dlatego też do prawidłowego wzrostu siewek wymagane są częste kontrole wilgotności podłoża oraz precyzyjne nawożenie, aby nie spowodować zasolenia. Należy stosować podłoże o pH 6,5–7,0, powinno charakteryzować się dobrą strukturą, oraz przepuszczalnością wody. Zawartość substancji mineralnych powinna być prawidłowa. To gwarantuje brak problemów z zasoleniem, nieodpowiednią kwasowością podłoża i zalaniem. Pozostaje kwestia zabezpieczenia przed czynnikami infekcyjnymi, polegająca na użyciu nowych lub dobrze zdezynfekowanych multiplatów i podłoża. Także nasiona muszą być wolne od patogenów. Spełnienie tych warunków eliminuje problemy z zamieraniem siewek na wskutek czynników abiotycznych, bądź infekcyjnych.
Patogeny powodujące zgorzel siewek
Zarówno zgorzel siewek kalafiora jak i brokułu oraz innych warzyw jest powodowana przez kompleks grzybów, organizmów grzybopodobnych (z rodzaju Pythium, Fusarium, Rhizoctonia, Botrytis i inne). Patogeny najczęściej bytują w podłożu w postaci saprotroficznych struktur oraz zarodników przetrwalnikowych. Także nasiona mogą być zasiedlane przez te czynniki infekcyjne.
Opis rodzajów zgorzeli siewek kalafiora i brokułu
Wyróżnia się zgorzel przedwschodową i powschodową. Zgorzel przedwschodowa to zamieranie kiełków przed wydostaniem się na powierzchnię podłoża. Zaś powschodowa zgorzel siewek występuje, gdy siewki słabo rosną, żółkną, więdną i stopniowo obumierają. Widoczne jest wówczas charakterystyczne zbrunatnienie i przewężenie szyjki korzeniowej.
Szkodliwość w produkcji rozsady i zapobieganie
Szkodliwość zgorzeli siewek jest zróżnicowana. Zdarzają się przypadki dużych strat jako następstwa dużej populacji patogenów w podłożu, zakażonych nasion czy wystąpienia optymalnych warunków rozwoju patogenów. Zdarzają się też przypadki niewystąpienia zgorzeli siewek.
Profilaktyka ochronna przed zgorzelą siewek jest istotna i obejmuje:
- staranne przyoranie resztek pożniwnych;
- umiarkowane nawadnianie plantacji;
- stosowanie zaprawionego materiału siewnego;
- unikanie nawożenia azotem przed wschodami i przez 6 tygodni po wschodach roślin;
- przestrzeganie właściwego płodozmianu;
- eliminację chwastów.
Obecnie brak jest chemicznych zapraw do zabezpieczania nasion kalafiora i brokułu. Praktykuje się traktowanie tych nasion środkami biologicznymi, jak Biocontrol czy Primus B+.
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!