Uprawa kalafiora wypierana przez brokuł!
Prosta produkcja, małe wymogi i wykreowanie brokułów jako zdrowego warzywa powoduje, ze uprawa kalafiora jest wypierana przez produkcję brokułów. Potrzebne jest zwiększenie produkcji kalafiorów. Jak zwiększyć produkcję i sprzedaż kalafiorów w kraju?
W całej Europie, jak również w Polsce, widoczny jest spadek konsumpcji kalafiorów, na rzecz brokułów. Dzieje się tak głównie z powodu łatwiejszej produkcji brokułów niż kalafiorów, mniejszych wymagań klimatyczno-glebowych. Popularność brokułów wynika także z mody i wykreowania tego warzywa jako zdrowego i lekkostrawnego – wynika z analiz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarski Żywnościowej PIB (IERiGŻ).
– Istnieje pilna potrzeba zdynamizowania wielkości krajowej produkcji kalafiorów na rynek świeży – komentuje dla AgroFaktu Tomasz Smoleński z IERiGŻ PIB.
Spis treści
Uprawa kalafiora kontra brokuł
W Europie Środkowo-Wschodniej, w tym także i w Polsce, jest widoczna tendencja wzrostu powierzchni uprawy brokułów.
– Brokuły są obecnie jednymi z najbardziej popularnych warzyw kapustnych uprawianych pod zamówienia chłodni. Zdecydowanie „wypierają” kalafiora – komentuje T. Smoleński z IERiGŻ. Dodaje, że uprawa brokułów jest łatwiejsza niż uprawa kalafiorów. Uprawa brokułów posiadają mniejsze wymagania klimatyczno-glebowe. Doskonale nadają się do mrożenia i wchodzą w skład jednoskładnikowych (te mają coraz większą tendencję wzrostową) i wieloskładnikowych mieszanek warzywnych.
Gdzie jest największa produkcja kalafiorów?
Największa produkcja kalafiorów jest: we Francji, w Wielkiej Brytanii, we Włoszech, Hiszpanii i Turcji. Na szóstej pozycji jest Polska z powierzchnią ok. 9-10 tys. ha. Podobnie, jak w przypadku brokułów, tu również 80-85% krajowej produkcji przeznaczana jest na świeży rynek. Tylko ok. 15-20%% trafia do przetwórstwa.
Produkcja kalafiorów z przeznaczeniem do przetwórstwa jest realizowana głównie w Polsce i w Belgii wynika z danych IERiGŻ PIB.
Jakie jest spożycie kalafiorów i brokułów w Polsce?
Z danych IERiGŻ wynika, że w latach 2013-2016 roczne krajowe spożycie kalafiorowatych: kalafiorów i brokułów wynosiło od 1,80 kg/osobę do 2,16 kg/osobę.
Wg. szacunków IERiGŻ, udział kalafiorów w ogólnym spożyciu kalafiorowatych może sięgać 70-80%. W porównaniu z innym krajami UE-15 ustępujemy w spożyciu kalafiorowatych w tym szczególnie: Francji, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii i Włochom.
Dynamiczny rozwój mrożonek
– Obserwowany jest dynamiczny rozwój produkcji i eksport mrożonek warzywnych, w tym także mieszanek warzywnych i jednoskładnikowych mrożonek z kalafiora. W ogólnej produkcji mrożonek warzywnych udział kalafiorów wraz z cebulą i marchwią szacowany jest na ok. 60% – mówi T. Smoleński.- Jednak coraz większe zainteresowanie zakładów przetwórczych kierowane jest na brokuły. Dzieje się tak ze względu na wykreowanie tego warzywa na Zachodzie, a także u nas, na wyjątkowo „zdrowe”, lekkostrawne warzywo o wyjątkowych właściwościach żywieniowych – dodaje ekspert IERiGŻ.
Większe koszty produkcji kalafiorów
– W ostatnich latach zwiększyły się koszty produkcji kalafiorów. Równocześnie ceny kalafiorów w skupie nieznacznie tylko rosły mówi Smoleński z IERiGŻ.
W 2017 r. w związku z niesprzyjającymi warunkami pogodowymi, niższymi plonami handlowymi oraz wyższymi cenami kalafiorów, produkcja tych warzyw była opłacalna w gospodarstwach wysokotowarowych stosujących nowoczesne technologie uprawy oraz nastawiających się na maksymalizację plonów. W gorszej sytuacji ekonomicznej były gospodarstwa małe, niskotowarowe, które stosowały niższe nakłady na ich produkcję – wynika z danych IERiGŻ.
Jak zwiększyć produkcję i sprzedaż kalafiorów?
Zdaniem ekspertów powinna zwiększyć się uprawa kalafiora w Polsce.
– Zwiększenie krajowej produkcji kalafiorów jest możliwe poprzez wprowadzanie na rynek nowych odmian kalafiorów o barwnych różach. Np. o kolorze zielonym, na które istnieje znacznie większy popyt w Niemczech – mówi Smoleński. Dodaje, że ceny kalafiorów o kolorze zielonym na niemieckim rynku są o co najmniej 10% wyższe od tradycyjnych kalafiorów.
Kiszenie i ekologiczna produkcja kalafiora
– Zwiększenie popytu na kalafiory można także poprzez poszerzenie metod ich przygotowania do konsumpcji. Np. ostatnio coraz modniejsze jest ich kiszenie – mówi Smoleński. Dodaje, że ważne byłoby także coraz większe rozpropagowanie ekologicznych kalafiorów z krajowych upraw na większą skalę. Kalafiory takie powinny mieć odpowiednie atesty i certyfikaty za granicą.
– „Kreowanie” popytu kalafiora w Polsce podobnie jak stało się to z brokułem powinno być celem wielu organizacji producentów, izb rolniczych oraz dużych gospodarstw produkcyjnych – mówi Smoleński z IERiGŻ. Dodaje, że może potrzebne byłoby powołanie stowarzyszenie promocji kalafiorów. Podobnie, jak ma to miejsce w przypadku Stowarzyszenia Promocji Brokułów. Takie stowarzyszenie mogłoby reprezentować interesy producentów na arenie krajowej i unijnej, dostarczać wiedzę na temat metod produkcji tych warzyw, prowadzić szkolenia i prace badawcze.
Uprawa kalafiora – potrzebny pozytywny wizerunek
– Potrzebne jest tworzenie pozytywnego wizerunku polskich producentów kalafiorów oraz zwiększanie eksportu tych warzyw także do spożycia na rynek świeży. Nasze bardzo dobrej jakości kalafiory mogłyby konkurować z kalafiorami holenderskimi i hiszpańskimi – podsumowuje T. Smoleński z IERiGŻ.