Uprawa kalafiora wypierana przez brokuł!

Uprawa kalafiora wypierana przez brokuł!

Potrzeba zwiększenia produkcji kalafiorów na rynek świeży i wprowadzenia nowych odmiany o barwnych różach

Prosta produkcja, małe wymogi i wykreowanie brokułów jako zdrowego warzywa powoduje, ze uprawa kalafiora jest wypierana przez produkcję brokułów. Potrzebne jest zwiększenie produkcji kalafiorów. Jak zwiększyć produkcję i sprzedaż kalafiorów w kraju?

Uprawa kalafiora

fot. Ewa Ploplis

Powierzchnia uprawy kalafiorów w Polsce w latach 2013-2017 ( wg. IERiGŻ)

W całej Europie, jak również w Polsce, widoczny jest spadek konsumpcji kalafiorów, na rzecz brokułów. Dzieje się tak głównie z powodu łatwiejszej produkcji brokułów niż kalafiorów, mniejszych wymagań klimatyczno-glebowych. Popularność brokułów wynika także z mody i wykreowania tego warzywa jako zdrowego i lekkostrawnego – wynika z analiz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarski Żywnościowej PIB (IERiGŻ).

 Istnieje pilna potrzeba zdynamizowania wielkości krajowej produkcji kalafiorów na rynek świeży – komentuje dla AgroFaktu Tomasz Smoleński  z IERiGŻ PIB.

Uprawa kalafiora kontra brokuł

W Europie Środkowo-Wschodniej, w tym także i w Polsce, jest widoczna tendencja wzrostu powierzchni uprawy brokułów.

Zbiory kalafiorów

fot. Ewa Ploplis

Zbiory kalafiorów w Polsce w latach 2013-2017 (wg. IERiGŻ)

Brokuły są obecnie jednymi z najbardziej popularnych warzyw kapustnych uprawianych pod zamówienia chłodni. Zdecydowanie „wypierają” kalafiora – komentuje T. Smoleński z IERiGŻ. Dodaje, że uprawa brokułów jest łatwiejsza niż uprawa kalafiorów. Uprawa brokułów posiadają mniejsze wymagania klimatyczno-glebowe. Doskonale nadają się do mrożenia i wchodzą w skład jednoskładnikowych (te mają coraz większą tendencję wzrostową) i wieloskładnikowych mieszanek warzywnych.

Gdzie jest największa produkcja kalafiorów?

Największa produkcja kalafiorów jest: we Francji, w Wielkiej Brytanii, we Włoszech, Hiszpanii i Turcji. Na szóstej pozycji jest Polska z powierzchnią ok. 9-10 tys. ha. Podobnie, jak w przypadku brokułów, tu również 80-85% krajowej produkcji przeznaczana jest na świeży rynek. Tylko ok. 15-20%% trafia do przetwórstwa.

Produkcja kalafiorów z przeznaczeniem do przetwórstwa jest realizowana głównie w Polsce i w Belgii  wynika z danych IERiGŻ PIB.

średnie ceny kalafiorów na eksport

fot. Ewa Ploplis

Średnie ceny eksportowe kalafiorów w Polsce

Jakie jest spożycie kalafiorów i brokułów w Polsce?

Z danych IERiGŻ wynika, że w latach 2013-2016 roczne krajowe spożycie kalafiorowatych: kalafiorów i brokułów wynosiło od 1,80 kg/osobę do 2,16 kg/osobę.

Wg. szacunków IERiGŻ, udział kalafiorów w ogólnym spożyciu kalafiorowatych może sięgać 70-80%. W porównaniu z innym krajami UE-15 ustępujemy w spożyciu kalafiorowatych w tym szczególnie: Francji, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii i Włochom.

Dynamiczny rozwój mrożonek

ceny kalafiorów w Polsce

fot. IERiGŻ

Tomasz Smoleński , IERiGŻ PIB

Obserwowany jest dynamiczny rozwój produkcji i eksport mrożonek warzywnych, w tym także mieszanek warzywnych i jednoskładnikowych mrożonek z kalafiora. W ogólnej produkcji mrożonek warzywnych udział kalafiorów wraz z  cebulą i marchwią szacowany jest na ok. 60% – mówi T. Smoleński.- Jednak coraz większe zainteresowanie zakładów przetwórczych kierowane jest na brokuły. Dzieje się tak ze względu na wykreowanie tego warzywa na Zachodzie, a także u nas, na wyjątkowo „zdrowe”, lekkostrawne warzywo o wyjątkowych właściwościach żywieniowych – dodaje ekspert IERiGŻ.

 Większe koszty produkcji kalafiorów

W ostatnich latach zwiększyły się koszty produkcji kalafiorów. Równocześnie ceny kalafiorów w skupie nieznacznie tylko rosły  mówi Smoleński z IERiGŻ.

detaliczne ceny mrożonych kalafiorów

fot. Ewa Ploplis

Średnie ceny kalafiorów mrożonych w detalu w Polsce w latach 2013-2017

W 2017 r. w związku z niesprzyjającymi warunkami pogodowymi, niższymi plonami handlowymi oraz wyższymi cenami kalafiorów, produkcja tych warzyw była opłacalna w gospodarstwach wysokotowarowych stosujących nowoczesne technologie uprawy oraz nastawiających się na maksymalizację plonów. W gorszej sytuacji ekonomicznej były gospodarstwa małe, niskotowarowe, które stosowały niższe nakłady na ich produkcję – wynika z danych IERiGŻ.

Jak zwiększyć produkcję i sprzedaż kalafiorów?

Zdaniem ekspertów powinna zwiększyć się uprawa kalafiora w Polsce.

Zwiększenie krajowej produkcji kalafiorów jest możliwe  poprzez wprowadzanie na rynek nowych odmian kalafiorów o barwnych różach. Np. o kolorze zielonym, na które istnieje znacznie większy popyt w Niemczech – mówi Smoleński. Dodaje, że ceny kalafiorów o kolorze zielonym na niemieckim rynku są o co najmniej 10% wyższe od tradycyjnych kalafiorów.

 Kiszenie i ekologiczna produkcja kalafiora

cena zbytu kalafiorów mrożonych w Polsce

fot. Ewa Ploplis

Średnie ceny kalafiorów mrożonych w zbycie w Polsce w latach 2013-2017

Zwiększenie popytu na kalafiory można także poprzez poszerzenie metod ich przygotowania do konsumpcji. Np. ostatnio coraz modniejsze jest ich kiszenie – mówi Smoleński. Dodaje, że ważne byłoby także coraz większe rozpropagowanie ekologicznych kalafiorów z krajowych upraw na większą skalę. Kalafiory takie powinny mieć odpowiednie atesty i certyfikaty za granicą.

„Kreowanie” popytu kalafiora w Polsce podobnie jak stało się to z brokułem powinno być celem wielu organizacji producentów, izb rolniczych oraz dużych gospodarstw produkcyjnych – mówi Smoleński z IERiGŻ. Dodaje, że może potrzebne byłoby powołanie stowarzyszenie promocji kalafiorów. Podobnie, jak ma to miejsce w przypadku Stowarzyszenia Promocji Brokułów. Takie stowarzyszenie  mogłoby reprezentować interesy producentów na arenie krajowej i unijnej, dostarczać wiedzę na temat metod produkcji tych warzyw, prowadzić szkolenia i prace badawcze.

Uprawa kalafiora – potrzebny pozytywny wizerunek

Potrzebne jest tworzenie pozytywnego wizerunku polskich producentów kalafiorów oraz zwiększanie eksportu tych warzyw także do spożycia na rynek świeży. Nasze bardzo dobrej jakości kalafiory mogłyby konkurować z kalafiorami holenderskimi i hiszpańskimi – podsumowuje T. Smoleński z IERiGŻ.

 

Skargi na rolników coraz bardziej utrudniają im prace!

Sprawdź, z jakimi problemami borykają się gospodarze. Przeczytaj co opowiedzieli nam rolnicy!

14 maja 2018

Ciekawostki rolnicze w 100 sekund – m.in. skup mleka

Czy wiesz, czym jest "płynna glina" oraz w jaki sposób wirtualna rzeczywistość może zostać wykorzystana w rolnictwie?

Jak uchronić rzepak przed chorobami grzybowymi?

Każdego roku roślina rzepaku wymaga intensywnej ochrony plantacji przed chorobami grzybowymi. Dowiedz się, jak ją zapewnić!

18 maja 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close