Zielone Pola Kukurydza 2017 – na początek kiszonka

Zielone Pola Kukurydza 2017 – na początek kiszonka

Osadkowski zaprezentował w Malerzowicach nowe technologie produkcji kiszonki z kukurydzy

Zielone Pola to cykl imprez organizowany przez firmę Osadkowski. Jesień upływa pod znakiem spotkań na plantacjach kukurydzy. Zielone Pola Kukurydza 2017 rozpoczęły się od prezentacji zbioru rośliny na kiszonkę. 

Masa i kolba podstawą dobrej kiszonki

Kukurydza w Malerzowicach osiągał wysokość 3 m – to efekt odpowiedniego doboru odmian, optymalnej uprawy i oczywiście dobrego dla kukurydzy roku.

W Malerzowicach firma Osadkowski zorganizowała spotkanie podczas którego eksperci kiszonkowi wraz z hodowcami bydła omawiali, ale także podglądali w praktyce, najnowsze rozwiązania w zakresie zakiszania kukurydzy.

Kiszonkę przygotowywano z trzech odmian: MAS 20.S (Maisadour), SY CAMPONA (Syngenta) oraz SG 30.273 (Limagrain). Wszystkie odmiany mieściły się w grupie średnio – wczesnej (FAO 240 – 260). Kukurydza prezentowała się znakomicie – wszystkie odmiany cechowały się wzrostem ponad 3 m.

Doskonale ocenione zostało również uziarnienie kolby, które – jak wiemy – decyduje o jakości kiszonki i wartości pokarmowej paszy. Poziom suchej masy wynosił około 30%, co uznać należy za dobry wynik.

Pakowanie w rękaw – metoda tańsza i bardziej wydajna

Technologia pakowania kukurydzy w rękaw cechuje się mniejszą ilością strat.

Podczas koszenia do zielonej masy dodany został preparat Silomax (inokulant, który ma zwiększyć smakowitość kiszonki i jej jakość). Silomax podany został poprzez aplikator w sieczkarni.

Materiał zbierany podczas pokazów firmy Osadkowski pakowany był w rękaw (producentem rękawa jest fińska firma Rani Plast – sama folia została wyprodukowana technologią nadmuchu, dzięki czemu ma być bardziej odporna na uszkodzenia mechaniczne). Zdaniem ekspertów technologia ta cechuje się mniejszą ilością strat aniżeli produkcja kiszonki w pryzmę.

Zwieńczeniem spotkania była część teoretyczno – praktyczna, podczas której omawiano podstawowe zagadnienia produkcji kiszonki z kukurydzy: kiedy jest najlepszy moment na koszenie? Jakie powinno być rozdrobnienie materiału?

Kiszonkowy event także za rok

Spore zainteresowanie spotkaniem skłania firmę Osadkowski do organizacji kolejnych spotkań jak to, które odbyło się w Malerzowicach. Przedstawiciele czołowej firmy zaopatrującej nasze krajowe rolnictwo już zapowiadają, że w przyszłym roku ponownie spotkają się na”kiszonkowym evencie” z hodowcami bydła, by podzielić się wzajemnie wiedzą – teoretyczną ekspertów i praktyczną hodowców.

Metody zwalczania zachodniej stonki kukurydzianej

Zachodnia stonka kukurydziana sprawia problem rolników w południowej część polski już ponad 10 lat.

20 czerwca 2018

Najgroźniejszy szkodnik kukurydzy: stonka kukurydziana

Zachodnia kukurydziana stonka korzeniowa potocznie zwana stonką kukurydzianą zaliczana jest do najgroźniejszych szkodników w kukurydzy.

20 czerwca 2018

Wirozy kukurydzy

Kukurydza jest jednym z głównych gatunków roślin uprawnych w Polsce. Sprawdź, jak uchronić ją przed chorobami wirusowymi!

18 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close