Zielone Pola Kukurydza 2017 – na początek kiszonka

Zielone Pola Kukurydza 2017 – na początek kiszonka

Osadkowski zaprezentował w Malerzowicach nowe technologie produkcji kiszonki z kukurydzy

Zielone Pola to cykl imprez organizowany przez firmę Osadkowski. Jesień upływa pod znakiem spotkań na plantacjach kukurydzy. Zielone Pola Kukurydza 2017 rozpoczęły się od prezentacji zbioru rośliny na kiszonkę. 

Masa i kolba podstawą dobrej kiszonki

Kukurydza w Malerzowicach osiągał wysokość 3 m – to efekt odpowiedniego doboru odmian, optymalnej uprawy i oczywiście dobrego dla kukurydzy roku.

W Malerzowicach firma Osadkowski zorganizowała spotkanie podczas którego eksperci kiszonkowi wraz z hodowcami bydła omawiali, ale także podglądali w praktyce, najnowsze rozwiązania w zakresie zakiszania kukurydzy.

Kiszonkę przygotowywano z trzech odmian: MAS 20.S (Maisadour), SY CAMPONA (Syngenta) oraz SG 30.273 (Limagrain). Wszystkie odmiany mieściły się w grupie średnio – wczesnej (FAO 240 – 260). Kukurydza prezentowała się znakomicie – wszystkie odmiany cechowały się wzrostem ponad 3 m.

Doskonale ocenione zostało również uziarnienie kolby, które – jak wiemy – decyduje o jakości kiszonki i wartości pokarmowej paszy. Poziom suchej masy wynosił około 30%, co uznać należy za dobry wynik.

Pakowanie w rękaw – metoda tańsza i bardziej wydajna

Technologia pakowania kukurydzy w rękaw cechuje się mniejszą ilością strat.

Podczas koszenia do zielonej masy dodany został preparat Silomax (inokulant, który ma zwiększyć smakowitość kiszonki i jej jakość). Silomax podany został poprzez aplikator w sieczkarni.

Materiał zbierany podczas pokazów firmy Osadkowski pakowany był w rękaw (producentem rękawa jest fińska firma Rani Plast – sama folia została wyprodukowana technologią nadmuchu, dzięki czemu ma być bardziej odporna na uszkodzenia mechaniczne). Zdaniem ekspertów technologia ta cechuje się mniejszą ilością strat aniżeli produkcja kiszonki w pryzmę.

Zwieńczeniem spotkania była część teoretyczno – praktyczna, podczas której omawiano podstawowe zagadnienia produkcji kiszonki z kukurydzy: kiedy jest najlepszy moment na koszenie? Jakie powinno być rozdrobnienie materiału?

Kiszonkowy event także za rok

Spore zainteresowanie spotkaniem skłania firmę Osadkowski do organizacji kolejnych spotkań jak to, które odbyło się w Malerzowicach. Przedstawiciele czołowej firmy zaopatrującej nasze krajowe rolnictwo już zapowiadają, że w przyszłym roku ponownie spotkają się na”kiszonkowym evencie” z hodowcami bydła, by podzielić się wzajemnie wiedzą – teoretyczną ekspertów i praktyczną hodowców.

Jak dobrze zakisić kukurydzę?

Każdy rolnik ma swój sposób na zakiszenie kukurydzy. Który jest najlepszy? Jakie błędy najczęściej się popełnia?

7 września 2017

SY Welas – nowa kukurydza na kiszonkę

Syngenta proponuje nową odmianę kiszonkową kukurydzy.

10 września 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij