Jaka kukurydza na kiszonkę sprawdziła się w tym sezonie? [WIDEO]

Download PDF

Wybór odpowiedniej odmiany kiszonkowej to nie lada wyzwanie. Jaka kukurydza na kiszonkę będzie najlepsza? Sprawdź najnowsze wideo, gdzie nasz rozmówca podpowiada na jakie cechy zwrócić uwagę! 

Odwiedziliśmy gospodarstwo Pana Mariusza Tatysa, w Gołocinie na Dolnym Śląsku. Specjalnie dla was zapytaliśmy właściciela jaka odmiana na kiszonkę jego zdaniem sprawdzi się nawet w trudnych warunkach. Dowiedz się więcej nie tylko o odmianach, ale także o najnowszej technologii dzięki, której uzyskasz najlepszą kiszonkę z kukurydzy!

Jaka kukurydza na kiszonkę?

Jak wybrać kukurydzę na kiszonkę

Dobra odmiana kiszonkowa powinna się charakteryzować wysoką strawnością włókna. – Odmiany firmy Limagrain charakteryzują się bardzo wysokim poziomem strawności włókna, na którym nam zależy podczas produkcji wysoko jakościowej kiszonki. – mówił Michał Matusz, z Limagrain Polska. Warto także przy wyborze odmiany zwrócić uwagę na jej „stay green”, czyli tzw. efekt zieloności. – Jest to pożądana cecha przy wyborze kukurydzy kiszonkowej. – podkreślił ekspert.

Jak kontrolować jakość kiszonki z kukurydzy

Firma Limagrain Polska jako jedyna w Polsce kontroluje właściwości fizyczne silosów, w przypadku produkcji kiszonki z kukurydzy. Odpowiedzią na potrzeby rynku jest flagowy program firmy Ekspert kiszonkowy. – Nasz program Ekspert kiszonkowy daje nam możliwość współpracy z rolnikami, jak i również kontrolę podstawowych parametrów jeżeli chodzi o kukurydzę przed zbiorem na kiszonkę. Dzięki wykorzystaniu najnowszej aparatury jakim jest sprzęt LG Lab możemy mobilnie dojechać do naszych klientów, przebadać świeżo skoszoną kukurydzę i na jej podstawie określić optymalny termin zbioru, patrząc na zawartość suchej masy i skrobi. – dodał Michał Matusz, Limagrain Polska.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o