fot. Archiwum Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach

Gratka dla miłośników ziemniaka: 2 wydarzenia na raz!

„Jesień w polu i ogrodzie – Kościerzyński Dzień Ziemniaka” oraz XXIII Krajowe Dni Ziemniaka odbędą się w tym roku wspólnie! Co zaplanowano?

„Jesień w polu i ogrodzie – Kościerzyński Dzień Ziemniaka” to impreza kończąca sezon wystawienniczo-targowy 2016 w Łódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach. W tym roku zapowiada się wyjątkowo atrakcyjnie, ponieważ połączona jest z XXIII Krajowymi Dniami Ziemniaka, świętem organizowanym wspólnie z Instytutem Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – PIB w Radzikowie – Zakładem Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie. Co zaplanowano?

Już w najbliższy weekend (17–18 września) w urokliwym kościerzyńskim parku i na specjalnie przygotowanym polu pokazowym spotkają się rolnicy, konsumenci i sympatycy rolnictwa, którzy są szczególnie zainteresowani technologią uprawy i wykorzystaniem ziemniaków, a także producenci i dilerzy maszyn i urządzeń rolniczych.

dni ziemniaka

Imprezy odbywają się w Kościerzynie, ponieważ powierzchnia upraw ziemniaka w woj. łódzkim jest jedną z największych w kraju. (fot. Archiwum Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach)

Dlaczego właśnie w Kościerzynie?

Przyjeżdżamy do Kościerzyna, bo jest to rejon uprawy ziemniaków i warzyw. Odwiedzają nas tutaj rolnicy – nasi klienci – poważnie zainteresowani najnowszymi rozwiązaniami technicznymi. Na tych targach najłatwiej do klientów trafić i zaprezentować potrzebne tutaj kombajny, maszyny, ciągniki – mówi Mariusz Kaczmarek, przedstawiciel firmy KMK Agro z Brodowa.

dni ziemniaka

Powierzchnia upraw ziemniaka jadalnego w Polsce w 2015 r.

Region ten należy do czołówki krajowej pod względem ilości i jakości produkowanych ziemniaków jadalnych z najsmaczniejszych odmian, m.in.: Denar, Finezja, Gala, Gwiazda, Irga, Lord, Michalina, Riviera, Tajfun, czy Volumia. W roku ubiegłym powierzchnia upraw ziemniaka jadalnego w Polsce wyniosła 292 tys. ha, z czego najwięcej – 36 tys. ha – uprawiano właśnie w Łódzkiem. Następne w kolejności były: woj. mazowieckie (35 tys. ha) oraz wielkopolskie (31 tys. ha).

Region sieradzko-wieluński i sąsiadująca Wielkopolska to „zagłębie ziemniaczane” Polski. Dzięki nowoczesnym technologiom produkcji, stosowaniu okryw – folii, agrowłókniny, a także nawadnianiu gospodarze przyspieszają terminy zbioru i osiągają plony wysokiej jakości. Z produkcji ziemniaka jadalnego utrzymuje się największa liczba gospodarstw w gminach pow. sieradzkiego: Błaszki, Brzeźnio, Sieradz, Warta, Wróblew oraz pow. wieluńskiego: Biała, Czarnożyły, Wieluń. W tych też gminach zlokalizowana jest główna część upraw ziemniaków pod osłonami – na zbiór najwcześniejszy.

Krajowe Dni Ziemniaka – to specjalistyczna branżowa impreza wystawowo-targowa, a zarazem szkoleniowa. W części edukacyjnej organizowane są seminaria, demonstracje kolekcji odmian ziemniaka oraz fachowe konsultacje. Ich głównym celem jest wspieranie procesów unowocześniania branży, promocja odmian, ułatwianie kontaktów między uczestnikami rynku oraz integracja jednostek tego sektora agrobiznesu. Podczas ziemniaczanych spotkań odbywa się cykliczny konkurs jakości kulinarnej odmian ziemniaka, najlepsza nagradzana jest Pucharem Krajowych Dni Ziemniaka.

dni ziemniaka

Plakat wydarzenia.

Co nas czeka w Kościerzynie?

Blisko 140 wystawców prezentujących m.in.: środki, urządzeniasprzęt do produkcji ziemniaka, ale również pozostałej produkcji rolniczej i ogrodniczej. Przyjadą przedsiębiorcy i przetwórcy, przedstawiciele instytucji obsługi wsi i rolnictwa. Swoje stoisko będą mieli również rolnicy sprzedający kościerzyńskie ziemniaki – będzie więc można zaopatrzyć się w smaczne bulwy wprost od wiarygodnych producentów – wyjaśnia Tomasz Kolankowski, komisarz targów. – Przygotowaliśmy bardzo bogaty program! Będą prezentowane bulwy ponad 100 odmian ziemniaka, objawy chorób, szkodników i uszkodzeń ziemniaków wraz z diagnostyką i konsultacjami na temat metod ich zwalczania. Na polu pokazowym zostaną przeprowadzone pokazy polowe maszyn do zbioru i technologii produkcji ziemniaków, a na poletkach pokażemy kolekcję 112 odmian ziemniaków zarejestrowanych w Krajowym Rejestrze Odmian. Wszystkich zainteresowanych zapraszamy na seminaria szkoleniowo-dyskusyjne z zakresu technologii uprawy i konkurencyjności ziemniaków na rynku.

dni ziemniaka

W trakcie imprez będzie można również spróbować różnych odmian ziemniaków. (fot. Archiwum Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach)

Seminaria odbywać się będą pierwszego dnia imprezy w godzinach od 12.00 do 16.00 w sali wykładowej. Naukowcy z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin poruszą następujące tematy:

  • 12.00–12.50: Ochrona ziemniaka przed szkodnikami – dr inż. Tomasz Erlichowski,
  • 12.50–13.40: Choroby ziemniaka – nowe, stare problemy – dr inż. Jerzy Osowski,
  • 13.40–14.30: Uprawa ziemniaka na najwcześniejszy zbiór – dr inż. Barbara Lutomirska,
  • 14.30–15.20: Racjonalne nawożenie plantacji ziemniaka – dr inż. Cezary Trawczyński,
  • 15.20–16.00: Jak zwiększyć konkurencyjność uprawy ziemniaka jadalnego – dr Wojciech Nowacki.

Można będzie również skosztować najsmaczniejszych bulw podczas pokazu kulinarnego oraz pokazu jakości kulinarnej różnych odmian ziemniaków jadalnych. Nie zabraknie atrakcji dla całych rodzin: będą przejażdżki na kucyku, plac zabaw dla dzieci, pokazy, kiermasze, konkursy z kościerzyńską pyrką w roli głównej – dodaje komisarz.

dni ziemniaka

Na kościerzyńskich imprezach nie może również zabraknąć konkursów, m.in. na najcięższą pyrę. (fot. Archiwum Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach)

Konkursy co roku oprócz zdrowej rywalizacji integrują i wprowadzają dobry nastrój. W roku ubiegłym o laur walczył też marszałek województwa łódzkiego Witold Stępień, rzucając pyrką do koszyka.

Sportowe zmagania odbywać się będą w niedzielę:

  • pokaz kulinarny i degustacja potraw z ziemniaka w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich z Mieleszyna (gmina Bolesławiec),
  • konkurs jakości kulinarnej wybranych odmian ziemniaka – na stoisku IHAR-PIB ZNiOZ w Boninie,
  • konkurs kulinarny: Ziemniaczane inspiracje – najlepsza potrawa z ziemniaka,
  • konkurs dla producentów ziemniaków: Najcięższa kościerzyńska pyrka,
  • konkursy dla zwiedzających: Najdłuższa obierka z pyrkiRzut pyrką do koszyka.
dni ziemniaka

Święto ziemniaka zawsze jest połączone z występami zespołów ludowych. (fot. Archiwum Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach)

Od godziny 12 do 16 także w niedzielę na wyspie występować będą regionalnych zespoły artystyczne:

  • Kapela Kumpele-Wróbele z Wróblewa,
  • Kapela „Podpora rodziny” z Dzietrzkowic, gm. Łubnice,
  • Kapela Podwórkowa z Brzeźnia,
  • Kapela Pożarnicy z Burzenina.

Tradycyjnie, podczas imprez organizowanych przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach nie zabraknie promocji lokalnego dziedzictwa kulturowego. W Kościerzynie będzie można podziwiać i kupić m.in.: sieradzkie hafty, wycinankę, ozdoby i dekoracje z bibuły, wyroby użytkowe wykonane różnymi technikami rękodzielniczymi, a także tradycyjne i najsmaczniejsze potrawy.

dni ziemniaka

Przybyli goście mogą też spróbować lokalnej kuchni. (fot. Archiwum Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach)

Trzeba też dodać, że przez cały czas targów oprócz wykonywania licznych prac organizacyjnych, specjaliści ŁODR Oddziału w Kościerzynie udzielać będą zainteresowanym rolnikom i mieszkańcom obszarów wiejskich porad, odpowiadać na pytania, a także udostępniać tematyczne wydawnictwa ośrodka.

Honorowym patronatem tegoroczne targi objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztof Jurgiel, wojewoda łódzki Zbigniew Rau i marszałek województwa łódzkiego Witold Stępień.

Święto ziemniaka w Kościerzynie trwać będzie od godziny 9.00 do 16.00. Wstęp dla zwiedzających jest bezpłatny!

LEADER 2014–2020 szansą na rozwój wsi!

Konferencja LEADER 2014–2020 była bardzo owocna. Wysunięto interesujące wnioski, zaplanowano i zadeklarowano zmiany dla polskiej wsi. Jakie?

6 grudnia 2016

BASF: ewolucja czy rewolucja? Podsumowanie roku

Jakie innowacyjne środki pokazał podczas grudniowej konferencji chemiczny gigant - firma BASF?

5 grudnia 2016

Światowa produkcja ziemniaka: prognozy są dobre!

Optymistyczne prognozy produkcji, ale nie dla wszystkich regionów. Produkcja ziemniaka będzie wypierana z krajów o wysokich temperaturach…

2 grudnia 2016