Ceny jajek 2020 przed Świętami Wielkiej Nocy – sprawdź!

Download PDF

Ceny jajek 2020 przed Wielkanocą – czy poszły w górę? Czy w dobie pandemii koronawirusa udało się utrzymać ciągłość dostaw w obrocie jajkami?

Ceny jajek 2020 – sprawdzamy na jakim są poziomie przed Świętami Wielkiej Nocy. Jak podkreśla Katarzyna Gawrońska z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, przed Wielkanocą występował trend wzrostowy cen hurtowych jaj. Co jest zjawiskiem sezonowym regularnie obecnym na rynku polskim i światowym w tym okresie roku.

 Ograniczenie zbytu w segmencie HoReCa spowodowało, że sprzedaż praktycznie przeniosła się na konsumenta detalicznego. Decyzje polityczne o zamknięciu HoReCa były jednak dotkliwe dla części producentów zależnych od takiej formy sprzedaży. Przed Wielkanocą rosło zapotrzebowanie na jaja w handlu detalicznym. Jako niezbędny, podstawowy produkt spożywczy jaja cieszą się dużym zainteresowaniem klientów sklepów spożywczych. W ostatnich kilku tygodniach korzystnym wsparciem dla rynku jajecznego był także popyt zgłaszany ze strony krajowych zakładów przetwórstwa jaj i klientów zagranicznych. W nadzwyczajnych warunkach obecnego kryzysu, udało się utrzymać ciągłość dostaw w obrocie jajami – ocenia Katarzyna Gawrońska z KIPDiP.

ceny jajek 2020

Ceny jajek 2020 – sprawdzamy na jakim poziomie plasują się przed Wielkanocą!

Ceny jajek 2020 – nie marnujmy żywności!

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz apeluje do polskich konsumentów jaj, aby przyłączyli się do światowej walki z marnotrawieniem żywności. Przez nierozsądek lub niedostateczną wiedzę konsumentów jajka są często „wyrzucane” po przekroczeniu daty minimalnej trwałości podanej na opakowaniu. Tymczasem tak być nie musi! Jak podkreśla KIPDiP, przy właściwym przechowywaniu jaj można je jeść o wiele dłużej. Potwierdzili to niedawno Amerykanie, którzy w czasie pandemii koronawirusa złagodzili normy handlowe dla jaj. Czyli krótko mówiąc: wydłużyli zalecany termin ich spożycia. Tym samym amerykański rząd starał się zapewnić konsumentom większy dostęp do bezpiecznej i niedrogiej żywności w trakcie kryzysu epidemicznego i gospodarczego.

Apelując  o niemarnowanie żywności Izba chce także obalić inny mit – obiegową opinię o rzekomej szkodliwości jaj. Zgodnie z najnowszą wiedzą naukową fani jajek mogą się nimi zajadać bez obaw. Ponieważ nie ma drugiego pokarmu, który z punktu widzenia potrzeb naszego organizmu byłby tak bliski ideału. Zdaniem ekspertów informacje, że cholesterol zawarty w żółtku jaja jest szkodliwy dla naszego zdrowia to mit, który nie ma nic wspólnego z rzeczywistością – podkreśla Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

Źródło: Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.5 / 5. Liczba głosów 8

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o