Ceny warzyw korzeniowych idą w górę

Ceny warzyw korzeniowych idą w górę

Sprawdzamy, dlaczego akurat warzywa korzeniowe podrożały najbardziej.

Ceny warzyw korzeniowych są zdecydowanie wyższe niż w ubiegłym roku. Dotyczy to zwłaszcza pietruszki, marchewki, buraka i selera. Czym spowodowana jest ta zwyżka cen i jak długo się utrzyma?

GUS szacuje, że ubiegłoroczne zbiory warzyw gruntowych wyniosły 4,5 mln ton.  – Pomimo, że zbiory utrzymują się na poziomie porównywalnym do tych z 2016 roku ceny większości warzyw, z wyjątkiem kapusty poszły w górę. Widoczne jest to szczególnie w przypadku warzyw korzeniowych. I tutaj prawdziwą rekordzistka jest pietruszka, której cena w kwietniu ubiegłego roku plasowała się na poziomie 2,4 zł/kg, a obecnie to już ponad 4 zł – zauważa Bożena Nosecka, ekspert rynku warzyw i owoców Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

ceny warzyw korzeniowych

fot. CANVA

Ceny warzyw korzeniowych w kwietniu w porównaniu z ubiegłym rokiem.

Marchewka dwa razy droższa

Również marchewka podwoiła swoją cenę. W ubiegłym roku producenci otrzymywali 0,6 gr/kg, a obecnie 1,25 gr/kg. Podobnie poszybowały w górę również notowania buraków (0,75 gr/kg) i selera (2,5 zł/kg). Czym spowodowany jest ten wzrost cen? – Wszystko przez złe warunki przechowywania tych warzyw. Już po zakończeniu zbiorów wiadomo było, że jakość zebranych warzyw jest kiepska i niestety producenci odnotowali duże straty podczas ich przechowywania – twierdzi Bożena Nosecka z IERiGŻ.

Ceny warzyw korzeniowych będą rosły

Uprawie warzyw korzeniowych zaszkodziły w ubiegłym roku niższe opady deszczu w niektórych regionach kraju.  A to wszystko odbiło się  na jakości tych produktów. Problem był widoczny już wraz z rozpoczęciem sezonu przechowalniczego. Rolnicy wielokrotnie donosili o tym, że pietruszka gnije i słabo się przechowuje. Firmy skupujące te warzywa skarżyły się nawet na straty rzędu ponad 30 proc., podczas gdy przeciętnie oscylują one wokół około 10 proc.

Wyższe ceny utrzymają się aż do nowych zbiorów. – Ceny będą wzrastały aż do końca tego sezonu. Warzyw korzeniowych jest na rynku mniej, więc siłą rzeczy są droższe. To w sposób automatyczny wpływa na ich ceny – podsumowuje Bożena Nosecka z IERiGŻ.

Jak wyglądało życie na wsi 100 lat temu?

Czy wiesz, że w styczniu 1923 roku średnie dzienne wynagrodzenie rzemieślnika w stolicy stanowiło równowartość 6,6 kg chleba?

14 listopada 2018

GMO w paszach jeszcze przez dwa lata

Będą podwyżki? Zakaz stosowania pasz GMO oznaczałby podniesienie cen żywności nawet o 15 proc.!

14 listopada 2018

Niskie ceny gryki! Będzie interwencja ministra?

Sytuacja na rynku zbóż, a w szczególności gryki – niepokoi rolników!

15 listopada 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close