Chińskie jabłka smakują inaczej

Czy Chiny staną się dobrym rynkiem dla polskich sadowników? Producenci mają nadzieje, ale i obawy, bo nie wiadomo, czy Chińczykom zasmakują polskie jabłka.

Czy Chiny staną się dobrym rynkiem dla polskich sadowników? Producenci mają nadzieje, ale i obawy, bo nie wiadomo, czy Chińczykom zasmakują polskie jabłka.

W Chinach jabłek jest dużo, nawet bardzo dużo – powiedział nam Zbigniew Rewera, prezes Grupy Producentów Owoców i Warzyw Refal z Łukawy k. Sandomierza. Jadłem chińskie jabłka. Smakują zupełnie inaczej niż nasze, polskie.

Grupa Refal zgłosiła chęć eksportowania jabłek do Chin.

3 kontrola ma być najtrudniejsza, będą pobrane próbki do badań na pozostałość chemikaliów.

Zbigniew Rewera, prezes Grupy Producentów Owoców i Warzyw Refal z Łukawy k. Sandomierza

Były u nas 2 kontrole Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, a teraz czekamy na 3 – mówi prezes Rewera. – Chcemy dla naszych sadów uzyskać certyfikaty dopuszczające owoce na rynek chiński, bo jest to szansa dla nas.

Kontrole są bardzo szczegółowe. Inspektorzy sprawdzają dosłownie wszystko, a certyfikaty będą wydane nie dla całych grup producenckich, ale dla poszczególnych sadów.

3 kontrola ma być najtrudniejsza, będą pobrane próbki do badań na pozostałość chemikaliów – wyjaśnia prezes grupy Refal. Liczymy, że dostaniemy certyfikaty,ale pewnie nie będzie to szybciej niż w końcu listopada.

I to, tak naprawdę, będzie dopiero początek.

Kontrole są bardzo szczegółowe. Inspektorzy sprawdzają dosłownie wszystko.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uzgodniło z Chinami warunki umożliwiające eksport owoców. Jak dostaniemy certyfikat będziemy mogli zacząć poszukiwania kontaktów handlowych – dodaje Zbigniew Rewera. – I tu się mogą zacząć problemy. Obawiamy się pośredników, którzy będą chcieli zarobić szybko duże pieniądze, nawet za cenę wysłania do Chin kiepskich jabłek. Gdy rynek już dla nas, polskich sadowników, się otworzy będzie bardzo łatwo go zepsuć kiepskim towarem. Mam nadzieję, że tak się nie stanie.

A jeśli wszystko będzie dobrze, to pozostaje i tak wątpliwość największa: czy Chińczykom zasmakują polskie jabłka?

Chiny są potęgą w produkcji jabłek – przypomina prezes Rewera. – Ale Chińczycy są przyzwyczajeni do innego smaku. Czy będą chcieli kupować polskie jabłka?

Niedługo poznamy odpowiedź na to pytanie. A do Grupy Producentów Owoców i Warzyw Refal z Łukawy na pewno wrócimy wtedy, gdy certyfikaty otwierające polskim jabłkom drogę do Chin zostaną rozdane.

Silos zbożowy w gospodarstwie rolnym

Każdy rolnik, w miarę możliwości, stara się magazynować zbiory, czekając na lepsze ceny. Czym jednak kierować się przy wyborze silosu?

30 listopada 2016

Rozwój roślin: okresy krytyczne

Są momenty w rozwoju zbóż, kiedy niedobory składników czy ataki agrofagów mogą być tragiczne w skutkach. Kiedy należy szczególnie uważać?

3 grudnia 2016

ŚOR: podstawy bezpieczeństwa pracy (BHP)

Pamiętajmy, że przy pracy ze środkami ochrony roślin bardzo ważne jest przestrzeganie zasad BHP. O czym nie możemy zapomnieć?

30 listopada 2016