Zanim jabłka pojadą do Chin

Sadownicy uprawiający jabłka, które będą wyeksportowane do Chin muszą sprostać bardzo surowym wymaganiom. Trwa kolejna lustracja sadów.

Sadownicy uprawiający jabłka, które będą wyeksportowane do Chin muszą sprostać bardzo surowym wymaganiom. W chwili obecnej trwa kolejna lustracja zarejestrowanych sadów eksportowych.

Trwa ostatnia, 3 już lustracja zarejestrowanych sadów, pod kątem występowania zarazy ogniowej (Erwinia amylovora) – informuje biuro prasowe Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa. – Równocześnie podczas lustracji jest przeprowadzana wyrywkowa kontrola owoców na obecność występowania owocówki jabłkóweczki (Cydia pomonella).

Jak informuje PIORiN, kontroli podlega, co najmniej 600 jabłek/ha. Co najmniej 20% z nich jest krojonych.

W celu stymulacji objawów chorobowych, owoce muszą być inkubowane w temp. 22-25°C, przez okres do 6 tygodni.

biuro prasowe Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa

Z sadów, w których przeprowadzono zabiegi fungicydami przed zbiorem i w trakcie zbioru, są pobierane próby jabłek do badań laboratoryjnych, pod kątem występowania Neofabraea malicorticis – informuje inspekcja. Z każdego sadu pobierana jest próba o wielkości 30–35 szt. jabłek. W celu stymulacji objawów chorobowych, owoce muszą być inkubowane w temp. 22-25°C, przez okres do 6 tygodni. Okres przechowywania pobranych prób musi uwzględniać planowany termin eksportu i może być, o ile jest to konieczne, skrócony do min. 3 tygodni.

Ale to nie wszystko. Bowiem w dniach 10–16 października 2016 r. do Polski przybędzie delegacja ekspertów z Generalnej Administracji ds. Nadzoru Jakości, Inspekcji i Kwarantanny Chińskiej Republiki Ludowej (AQSIQ) w celu przeprowadzenia wspólnej kontroli z przedstawicielami PIORIN, obejmującej m. in. działania monitoringowe prowadzone w sadach oraz kontrole pakowalni i przechowalni, zarejestrowanych na eksport do Chin. Kontrole zostaną przeprowadzone na terenie 3 województw: kujawsko-pomorskiego, łódzkiegomazowieckiego.

Zanim więc jabłka pojadą do Chin, muszą przejść wiele szczegółowych badań w Polsce.

Przeczytaj również:

  1. Współpraca polsko-kazachska. Już nie tylko jabłka!
  2. Jabłka do Chin trzeba uprawiać po chińsku

Czym desykować rzepak po nowemu?

Świadomość dotycząca straty plonu w wyniku chemicznego dosuszania roślin na polu jest bardzo duża. Jednak zabieg ten jest w wielu sytuacjach konieczny.

26 czerwca 2017

Skuteczna ochrona sadu – większe i lepsze plonowanie

Zaniedbany sad to z pewnością przykry widok. Drzewa w takich sadach są właściwie bezlistne i pozbawione owoców.

24 czerwca 2017

Desykacja rzepaku bez glifosatu

W ostatnim czasie oprócz pytania czy desykować rzepak pojawiło się pytanie czym go desykować. Podpowiadamy jak to zrobić zgodnie z obowiązującym z prawem!

25 czerwca 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij