Choroby zawodowe rolników. Jakie zdarzają się najczęściej?

Okazuje, się w rolnictwie jest aż 9 chorób zawodowych. Dowiedzmy się, które choroby występują najczęściej i w jakiej części kraju?

KRUS udostępnił dane o wypadkach i chorobach zawodowych rolników w 2015 r. Okazuje, się w rolnictwie jest aż 9 chorób zawodowych. Które choroby występują najczęściej?

Okazuje się, że najczęściej występującą choroba zawodową rolników jest borelioza. W 2015 r. odnotowano 197 przypadków tej choroby wśród rolników. Wśród chorób powodowanych przez kleszcze jest jeszcze kleszczowe zapalenia opon mózgowych – na szczęście przypadków zapalenia mózgu odnotowano znacznie mniej, bo tylko 7.

Do oddziałów regionalnych i placówek terenowych KRUS zgłoszono ogółem 367 wniosków o jednorazowe odszkodowanie z tytułu stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu bądź śmierci wskutek choroby zawodowej.

biuro prasowe KRUS

Do oddziałów regionalnych i placówek terenowych KRUS zgłoszono ogółem 367 wniosków o jednorazowe odszkodowanie z tytułu stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu bądź śmierci wskutek choroby zawodowej – informuje biuro prasowe KRUS. – Decyzje podjęto wobec 369 spraw (łącznie z wnioskami pozostałymi z 2014 r. i 12 sprawami z odwołań sądowych). Odmownie rozpatrzono 124 wnioski, w tym w 33 przypadkach wnioskodawcy nie posiadali uprawnień do ubiegania się o świadczenia z ubezpieczenia społecznego rolników, a w 88 przypadkach – z powodu braku uszczerbku na zdrowiu. W 3 przypadkach wnioskodawcy nie dopełnili obowiązku dostarczenia dokumentów, m.in. zaświadczenia o stanie zdrowia.

Inne choroby zawodowe rolników to:

  • astma oskrzelowa
  • zewnątrzpochodne zapalenie pęcherzyków płucnych
  • alergiczny nieżyt nosa
  • choroby skóry
  • przewlekłe choroby układu ruchu wywołane sposobem wykonywania pracy
  • przewlekłe choroby obwodowego układu nerwowego
  • obustronny trwały ubytek słuchu

Jak wynika z danych KRUS, choroby zawodowe zdecydowanie najczęściej występują w 2 województwach: warmińsko-mazurskimpodlaskim. Najwięcej chorób zawodowych odnotowano u osób w wieku: 50–59 lat (26,1% ogółu chorujących stanowili mężczyźni, a 25,7% kobiety) oraz 40–49 lat (17,6% kobiety i 13,1% mężczyźni).

Konferencja LEADER 2014–2020: o czym będzie mowa?

Podsumowanie podejścia LEADER 2007–2013 i plany finansowe na przyszłość – to główne tematy konferencji LEADER 2014–2020.

1 grudnia 2016

Żywność z krajów UE bez pozostałości ŚOR!

97% próbek żywności było wolne od pozostałości środków ochrony roślin lub zawierało jedynie śladowe ilości – podaje raport EFSA.

29 listopada 2016

Salmonella niszczy reputację polskich jaj!

Polskie jaja nie mają ostatnio dobrej passy. Rząd chce w związku z tym wprowadzić program, zapobiegający dalszemu szerzeniu się Salmonelli!

29 listopada 2016