Czy ulewy w Hiszpanii spowodują niedobory warzyw na polskim rynku?

Ulewy w Hiszpanii wpłynęły na kluczowe regiony produkcji warzyw, powodując straty na plantacjach warzyw szczególnie w Murcji i Almerii. Zalane pola i problemy z logistyką budzą obawy o dostępność warzyw na europejskich rynkach, w tym w Polsce.
W artykule sprawdzamy, jakie warzywa ucierpiały najbardziej oraz jak przełoży się to na dostępność hiszpańskich warzyw na europejskim i polskim rynku. Jakie mogą być konsekwencje dla polskich konsumentów i producentów?
Spis treści
Ulewy w Hiszpanii: setki hektarów plantacji warzyw pod wodą
W wyniku nawałnic i ulewnych opadów deszczu w połowie marca br. a ucierpiała produkcja warzyw w Hiszpanii. W najważniejszych regionach produkcyjnych w tym kraju, w Murcji i północnej Almerii pod wodą znalazły się setki hektarów upraw.
Tymczasem na tym obszarze trwa pełnia sezonu warzywnego. Bowiem od połowy lutego do końca kwietnia to tradycyjnie najważniejszy okres dla produkcji warzyw gruntowych w regionach Murcji i Almerii. Zaś te hiszpańskie regiony są głównymi dostawcami warzyw na rynki europejskie, w tym również do Polski. Zatem nasuwa się pytanie, czy ulewy w Hiszpanii spowodują zakłócenia na rynku warzyw?

W wyniku nawałnic i ulewnych opadów deszczu w najważniejszych regionach produkcyjnych w tym kraju, w Murcji i północnej Almerii setki hektarów upraw warzyw znalazło się pod wodą. Na portalu Fresh Plaza opublikowano zdjęcia pokazujące skalę tego ekstremalnego zjawiska. Oto jedno z nich.
Które warzywa ucierpiały najbardziej?
Silne opady deszczu, jakie wystąpiły w Hiszpanii w ciągu ostatniego tygodnia zaszkodziły szczególnie warzywom liściastym, takim jak: sałata lodowa, jarmuż i szpinak. Problemy dotyczą także brokułów, kalafiora oraz kapusty.
Na najbardziej dotkniętych obszarach odnotowano bezpośrednie straty w uprawach brokułów, kalafiora i warzyw liściastych, które stanowią około 30% produkcji w Dolinie Guadalentín — mówi Jesús Abenza, dyrektor zarządzający spółdzielni Alimer.
Dodatkowo, skutki nawalnych opadów i podtopień mogą dotknąć plantacje arbuzów i melonów, które dopiero były sadzone. W konsekwencji ich przyszłe zbiory mogą zostać znacznie ograniczone. Bowiem przewiduje się, że pogoda spowoduje znaczne opóźnienia w uprawie i prawdopodobnie nie uda się obsadzić całej pierwotnie zaplanowanej powierzchni.
Zobacz również: Ulewne deszcze niszczą cebulę w Hiszpanii. Straty rzędu 80%
Straty w plonach i pogorszenie jakości warzyw
Warto zaznaczyć, że oprócz bezpośrednich strat, które przełożą się na spadek plonu, można oczekiwać dodatkowo problemów z jakością. Bowiem duże obawy budzi pojawienie się chorób grzybowych z powodu nadmiernej wilgotności.
Zbieramy ręcznie część brokułów i kalafiora. Jest jeszcze za wcześnie, aby stwierdzić, w jakim stopniu wpłynie to na produkcję, ale generalnie prawdopodobnie będzie to miało wpływ z powodu rozprzestrzeniania się chorób grzybowych wskutek nadmiernej wilgotności — mówi Nacho Doménech z firmy produkującej i marketingowej Agromark.

Oprócz bezpośrednich strat powodujących spadek plonu, należy również spodziewać się problemów z jakością warzyw.
Wpływ na ceny i dostępność warzyw w Polsce
Trudno jednoznacznie ocenić, w jakim stopniu ulewy w Hiszpanii wpłyną na dostępność warzyw na europejskich rynkach. Jednakże mniejsza podaż hiszpańskich warzyw może oznaczać wzrost cen. Hiszpania jest bowiem jednym z głównych dostawców warzyw na rynki Europy, w tym do polskich hurtowni i sieci handlowych. Zakłócenia w produkcji i logistyce mogą przełożyć się na droższe produkty na sklepowych półkach.
W ostatnich dniach popyt był silny, a na rynkach panował niepokój, ponieważ nie było wystarczającej produkcji — podkreśla Felipe López, dyrektor sprzedaży spółdzielni Gregal.
Wyższe ceny mogą okazać się korzystne dla polskich producentów warzyw, którzy mogą zwiększyć swoje udziały na rynku i sprzedawać swoje plony po bardziej opłacalnych stawkach.
Czy ulewy w Hiszpanii zakłócą sytuację na rynku?
Ekstremalne warunki pogodowe i ulewy w Hiszpanii wywołały poważne zakłócenia w produkcji warzyw w tym kraju. Może to przełożyć się dostępność tych produktów na rynku. W efekcie, konsumenci mogą spodziewać się droższych produktów, ale jednocześnie sytuacja może otworzyć nowe możliwości dla krajowych ogrodników.
Ostateczny wpływ strat na plantacjach warzyw w Hiszpanii na sytuację rynkową zależy od dwóch czynników. Mianowicie od dalszego rozwoju warunków pogodowych. A także od tempa i zdolności Hiszpanii do odbudowy strat w uprawach.
Źródło: www.freshplaza.com; www.east-fruit.com
