Dodatki paszowe to substancje, drobnoustroje lub preparaty, które są celowo dodawane do mieszanek pełnoporcjowych oraz dawek żywieniowych, aby uzyskać poprawę ich użyteczności pokarmowej: zapachu, smaku, konsystencji, walorów dietetycznych, a także wydłużenia okresu trwałości.
Stosując dodatki paszowe w żywieniu zwierząt (np. świń), można osiągnąć szybsze przyrosty dobowe, lepsze wykorzystanie paszy, większą odporność na choroby, poprawę jakości produktów zwierzęcych oraz zmniejszenie szkodliwego wpływu odchodów zwierzęcych na środowisko.
Dodatki te wytwarzane są zarówno przez przemysł farmaceutyczny, jak i przez inne firmy, posiadające odpowiednie – określone w ustawie o paszach – uprawnienia. Cechą wspólną dodatków paszowych jest ich niewielki udział w dawce pokarmowej. Aby wykluczyć niewłaściwe dozowanie oraz nierównomierne rozprowadzenie substancji aktywnej w mieszance, stosowanie ich zarówno podczas produkcji mieszanek, jak też bezpośrednie skarmianie na fermach musi być objęte stałą kontrolą.
Wszystkie dodatki paszowe w żywieniu świń opisujemy w galerii pod spodem!
Zioła mogą mieć bardzo zróżnicowane działanie na organizm zwierzęcia. Wspomagają trawienie (kminek zwyczajny, jałowiec pospolity, mięta pieprzowa) wykazują działania przeciwzapalne (babka lancetowata, dziurawiec zwyczajny, rumianek pospolity), bakteriobójcze (czosnek pospolity, kminek zwyczajny, tymianek pospolity), przeciwbiegunkowe (kora dębu szypułkowego, pokrzywa zwyczajna). Niektóre z nich mają działanie przeczyszczające (kwiaty rumianku pospolitego). Do pozytywnych efektów działania ziół na organizm zwierzęcy należy wymienić również działanie uspakajające (dziurawiec zwyczajny), mlekopędne (kminek zwyczajny), osłaniające śluzówkę przewodu pokarmowego (len zwyczajny, babka lancetowata) oraz wykrztuśne (tymianek pospolity) i antyzakrzepowe (czosnek pospolity).
Zioła są źródłem cennych mikroelementów, zawierają także substancje aromatyczne i smakowe, które wspomagają apetyt, przez co zwiększają ilość pobranej paszy, a to skutkuje wyższymi przyrostami dobowymi. Stosując w odchowie świń mieszankę ziołową (ziele dziurawca, kwiatostan lipy, korę dębu, liście orzecha włoskiego, ziele tymianku i szałwii, szyszki chmielu), obserwowano ograniczenie występowania biegunek u prosiąt. W wielu badaniach wykazano pozytywny wpływ mieszanek ziołowych na intensywność wzrostu, umięśnienie tusz, jakość mięsa oraz jego wartość kulinarną i dietetyczną.