Dodatki paszowe to substancje, drobnoustroje lub preparaty, które są celowo dodawane do mieszanek pełnoporcjowych oraz dawek żywieniowych, aby uzyskać poprawę ich użyteczności pokarmowej: zapachu, smaku, konsystencji, walorów dietetycznych, a także wydłużenia okresu trwałości.
Stosując dodatki paszowe w żywieniu zwierząt (np. świń), można osiągnąć szybsze przyrosty dobowe, lepsze wykorzystanie paszy, większą odporność na choroby, poprawę jakości produktów zwierzęcych oraz zmniejszenie szkodliwego wpływu odchodów zwierzęcych na środowisko.
Dodatki te wytwarzane są zarówno przez przemysł farmaceutyczny, jak i przez inne firmy, posiadające odpowiednie – określone w ustawie o paszach – uprawnienia. Cechą wspólną dodatków paszowych jest ich niewielki udział w dawce pokarmowej. Aby wykluczyć niewłaściwe dozowanie oraz nierównomierne rozprowadzenie substancji aktywnej w mieszance, stosowanie ich zarówno podczas produkcji mieszanek, jak też bezpośrednie skarmianie na fermach musi być objęte stałą kontrolą.
Wszystkie dodatki paszowe w żywieniu świń opisujemy w galerii pod spodem!
Zioła to bardzo różnorodna i liczna grupa gatunków roślin zielonych, krzewów, bylin i drzew. Wykorzystuje się z nich zarówno nadziemne, jak i podziemne części roślin. Zastosowanie w żywieniu świń znajdują również odpady poprodukcyjne z przemysłu zielarskiego. Zioła i preparaty ziołowe mogą być stosowane w profilaktyce i leczeniu zwierząt.
Lecznicze właściwości roślin zielarskich biorą się z obecności substancji aktywnych (czynnych). Substancje czynne występujące w roślinach mogą mieć działanie lecznicze, ale i trujące. Stosując zioła i preparaty ziołowe, należy zatem przestrzegać zasad podanych przez producenta. Znając zawartość i właściwości tych substancji, można tak dobrać poszczególne zioła i zastosować je w mieszankach paszowych, aby osiągnąć pożądany efekt produkcyjny zwierząt.
W zależności od zamierzonego efektu zioła mogą być podawane w różnej postaci. Spośród roślinnych dodatków stosowanych w żywieniu świń wyodrębnić można: zioła i przyprawy w formie pojedynczej lub w mieszankach, w postaci świeżej lub suszonej. Ich udział w składzie mieszanki paszowej jest nieznaczny (0,2–3,0%).