Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny

Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny

Który okres przechowywania cieszy się obecnie największą popularnością? Przypominamy również warunki, które należy spełnić.

Przypominamy, że od 4 stycznia 2016 r. Agencja Rynku Rolnego przyjmuje wnioski w ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny.

Jak udało się nam ustalić, dotychczas ARR zarejestrowała 22 ważne wnioski od 6 przedsiębiorców, opiewające łącznie na 1593 ton wieprzowiny. ARR informuje, że największym zainteresowaniem cieszy się okres przechowywania: 150 dni – 1082 t, a następnie 90 dni – 490 t, 120 dni – 21 t.

Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny stanowią jeden z mechanizmów interwencyjnych na rynku mięsa w UE. Realizacja powyższego mechanizmu w ramach kompetencji ARR polega na udzielaniu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny na terenie Polski zgodnie z zasadami obowiązującymi w UE. W mechanizmie mogą uczestniczyć przedsiębiorcy, którzy mają siedzibę i są zarejestrowani na terenie UE dla celów podatku VAT, zapewniają chłodnię do przechowywania wieprzowiny na terenie Polski i są wpisani do Centralnego Rejestru Przedsiębiorców ARR.

W ramach mechanizmu przechowywane mogą być tusze/półtusze wieprzowe lub elementy powstałe z rozbioru półtusz wieprzowych, określone w załączniku do rozporządzenia Komisji Europejskiej 2015/2334 z dnia 14 grudnia 2015 r., wprowadzającego prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat (Dz. Urz. UE L 329 z 15.12.2015, str.10), przez okres 90, 120 lub 150 dni – informuje Nina Mirgos-Kilanowska, rzecznik prasowy ARR.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij