Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny

Download PDF

Przypominamy, że od 4 stycznia 2016 r. Agencja Rynku Rolnego przyjmuje wnioski w ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny.

Jak udało się nam ustalić, dotychczas ARR zarejestrowała 22 ważne wnioski od 6 przedsiębiorców, opiewające łącznie na 1593 ton wieprzowiny. ARR informuje, że największym zainteresowaniem cieszy się okres przechowywania: 150 dni – 1082 t, a następnie 90 dni – 490 t, 120 dni – 21 t.

Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny stanowią jeden z mechanizmów interwencyjnych na rynku mięsa w UE. Realizacja powyższego mechanizmu w ramach kompetencji ARR polega na udzielaniu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny na terenie Polski zgodnie z zasadami obowiązującymi w UE. W mechanizmie mogą uczestniczyć przedsiębiorcy, którzy mają siedzibę i są zarejestrowani na terenie UE dla celów podatku VAT, zapewniają chłodnię do przechowywania wieprzowiny na terenie Polski i są wpisani do Centralnego Rejestru Przedsiębiorców ARR.

W ramach mechanizmu przechowywane mogą być tusze/półtusze wieprzowe lub elementy powstałe z rozbioru półtusz wieprzowych, określone w załączniku do rozporządzenia Komisji Europejskiej 2015/2334 z dnia 14 grudnia 2015 r., wprowadzającego prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat (Dz. Urz. UE L 329 z 15.12.2015, str.10), przez okres 90, 120 lub 150 dni – informuje Nina Mirgos-Kilanowska, rzecznik prasowy ARR.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o