Dziki z ASF wędrują w głąb kraju

Dziki z ASF wędrują w głąb kraju

Padłe dziki z ASF znajdowane są już nie tylko w pobliżu wschodniej granicy. Gdzie wykryto 113 przypadek choroby?

Choć walka z ASF jest w Polsce zakrojona na bardzo szeroką skalę, nadal co kilka dni pojawiają się kolejne ogniska afrykańskiego pomoru świń w gospodarstwach utrzymujących trzodę chlewną. Ale nie tylko – przypadki ASF stale są wykrywane u padłych dzików i to w coraz większej odległości od wschodniej granicy.

Służby weterynaryjne są zdania, że jednym z najważniejszych winowajców odpowiadających za rozprzestrzenianie się wirusa afrykańskiego pomoru świń są dziki, które swobodnie przemieszczają się na duże odległości.

Kolejne przypadki padłych dzików, zarażonych wirusem ASF pojawiają się już nie tylko tuż przy granicy z Białorusią, ale też w dużej odległości od granicy. Wirus wędruje więc w głąb kraju i póki co nawet odstrzał sanitarny dzików nie ogranicza jego rozprzestrzeniania się.

113 przypadek stanowią zwłoki padłego dzika znalezione w pobliżu miejscowości Szorce Kolonia w gm. Trzcianne w woj. podlaskim.

Główny Lekarz Weterynarii

– 113 przypadek stanowią zwłoki padłego dzika znalezione w pobliżu miejscowości Szorce Kolonia w gm. Trzcianne w woj. podlaskim, w odległości ok. 71 km od granicy polsko-białoruskiej – poinformował Główny Lekarz Weterynarii. – Od padłego dzika pobrano próbki do badań laboratoryjnych w ramach monitoringu tej choroby. Powyższy przypadek ASF został potwierdzony badaniami laboratoryjnymi wykonanymi w krajowym laboratorium referencyjnym do spraw ASF. Zwłoki dzika zostały unieszkodliwione pod nadzorem właściwego powiatowego lekarza weterynarii.

Przeczytaj też:

  1. Kolejne ognisko ASF – to już 23 przypadek
  2. Mieszkasz w strefie ASF? Zarejestruj świnie w ARiMR!
  3. Refundacja połowy kosztów mat dezynfekcyjnych

Pomoc dla producentów mięsa – jak zdobyć wsparcie?

Środki wspierające produkcję mięsa mogą pochodzić nie tylko z budżetu państwa, ale również z funduszy unijnych.

4 grudnia 2017

Spożycie mięsa w Polsce nadal stabilne?

Choć wieprzowina wciąż króluje, na naszych talerzach coraz częściej pojawia się drób i wołowina. Co wpływa na zmianę preferencji żywieniowych Polaków?

8 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij