Jak eksportować jabłka do Indonezji?

Polskie jabłka trafiają do coraz bardziej egzotycznych państw. Sprawdźcie, co trzeba wiedzieć, chcąc wywozić jabłka do Indonezji!

Polskie jabłka trafiają do coraz bardziej egzotycznych państw. Przed podjęciem decyzji o eksporcie swoich produktów warto jednak zapoznać się z wymaganiami. Sprawdźcie, co trzeba wiedzieć, chcąc wywozić jabłka do Indonezji!

W oparciu o wymagania określone przez Ministerstwo Rolnictwa Agencję Kwarantanny Republiki Indonezji przesyłki jabłek eksportowane z Polski do Indonezji muszą być zaopatrzone w świadectwo fitosanitarne, wydane w oparciu o zezwolenie importowe wydane przez organizację ochrony roślin Indonezji.

Jabłka w przesyłce muszą być wolne od ziemi, liści i innych pozostałości roślin.

Eksportowane mogą być wyłącznie jabłka wyprodukowane w sadach zarejestrowanych przez PIORIN. Wniosek powinien być złożony do Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Dopuszczalne jest również złożenie wniosku o wpis do wykazu wraz z wnioskiem o wydanie świadectwa fitosanitarnego, gdyż nie będzie on przekazywany stronie indonezyjskiej.

Przesyłka jabłek, przed eksportem do Indonezji, musi w dodatku zostać poddana  zabiegowi cold treatment w następujących warunkach:

  • 1,10°C lub temperaturze niższej przez 14 dni,
  • 1,67°C lub temperaturze niższej przez 16 dni,
  • 2,22°C lubt emperaturze niższej przez 18 dni.

Jabłka w przesyłce muszą być wolne od ziemi, liści i innych pozostałości roślin, a drewniane opakowania zostać oznakowane zgodnie ze Standardem ISPM 15. Każdy transport musi w dodatku zostać zgłoszony w indonezyjskim systemie Prior Notice oraz być zaopatrzony w świadectwo zdrowia. Każda przesyłka jabłek eksportowana do Indonezji musi też zostać zgłoszona i przedstawiona do kontroli fitosanitarnej w punkcie wwozu.

Wymagania te będą jednak obowiązywały tylko do 17 lutego 2016 r. Po tym terminie zaczną obowiązywać nowe przepisy w zakresie bezpieczeństwa żywności.

Więcej szczegółów znajduje się na stronie PIORIN.

Uprawa rzepaku w RSP Sułków: tradycja i nowoczesność

RSP Sułków to spółdzielnia z niemal 40-letnią tradycją w produkcji roślinnej. Zobacz, jak uprawia się rzepak w Sułkowie!

9 stycznia 2017

Winiarze muszą złożyć deklaracje o zbiorach!

Do 15 stycznia producenci i przedsiębiorcy wyrabiający wino muszą złożyć deklaracje o tegorocznych zbiorach winogron i produkcji wina.

9 stycznia 2017

Plum Pox – jak zwalczyć szarkę śliwy?

Szarka śliwy, inaczej nazywana Plum Pox to groźna choroba mająca wpływ na jakość owoców. Jak rozpoznać objawy Plum Pox i jak zapobiegać tej chorobie?

8 stycznia 2017