Jak walczyć z niebezpieczną grzybicą u bydła?

Jakie są idealne warunki środowiska dla rozwoju grzybicy na skórze bydła? Jakie objawy daje grzybica bydła i jak możemy z nią walczyć?

Okres jesienno-zimowy w oborze to wilgoć, wysoka temperatura fermentującego obornika, wysokie stężenie gazów toksycznych oraz niewielki dostęp do światła dziennego.

Grzybica bydła

Grzybica bydła, czyli inaczej trychofitoza, to jedno z najczęstszych schorzeń powłoki skórnej, którego objawy licznie obserwuje się w miesiącach chłodnych i wilgotnych. Winowajcą jest grzyb z rodzaju Trichophyton verrucosum, ale nie tylko, bo również inni przedstawiciele tego gatunku. Grzybica jest niezwykle uciążliwa, zwierzęta między sobą bardzo szybko się zarażają, organizm jest osłabiony i narażony na wnikanie innych drobnoustrojów chorobotwórczych. Jednak nie to jest najgorsze. Jest to grzyb zoofilny, który przenosi się nie tylko na zwierzęta w stadzie i inne gatunki, ale również na człowieka!

grzybica u bydła

Czym jest grzyb zoofilny?

Według badań przeprowadzonych na potrzeby niniejszego artykułu wśród grupy rolników, aż 10% z nich zdarzyło się zarazić się grzybicą od bydła. Dlatego warto dowiedzieć się więcej o tej chorobie, aby móc szybko zareagować lub całkowicie jej zapobiec.

Wilgoć, chłód i ciemność

Najbardziej narażone na epidemię grzybicy są obory, w których występuje wentylacja grawitacyjna, a wietrzenie budynku odbywa się rzadko. Wysoka wilgotność powodowana przez parującą skórę, wydychane powietrze oraz unoszące się odory z obornika i kanałów gnojowych sprzyjają rozwojowi grzybów. Trzeba również wziąć pod uwagę, że podczas przesilenia jesienno-zimowego zwierzęta mają osłabioną odporność, a wchłanianie składników mineralnych i witamin jest obniżone.

grzybica u bydła

Stare budynki inwentarskie z niewielką powierzchnią okien, słabą wentylacją i zbyt dużym zagęszczeniem będą idealnym środowiskiem dla grzybów. (fot. AgroFoto.pl, użytkownik: radas)

Grzybica bydła pojawia się wtedy, kiedy jest więcej wilgoci w powietrzu. Przeważnie pojawiają się nieduże, okrągłe plamki wokół oczu, czasami na zadzie. Jeżeli choroba nie jest leczona, to później jest bardzo widoczna – mówi Hubert Bubrowski, technik weterynarii.

Warunki sprzyjające chorobie

Zdrowie powłoki skórnej oraz pełnienie określonych w organizmie funkcji zależy od warunków środowiska, ale również od żywienia i przyswajalności składników pokarmowych. W oborach, w których dostęp do światła słonecznego jest znacznie ograniczony, brak promieni słonecznych będzie miał wpływ na silniejszy rozwój patogenu, który nie jest miłośnikiem światła. Dodatkowo sprzyjająca szerzeniu choroby w stadzie jest zbyt duża obsada kojców i zbyt rzadka dezynfekcja obory. Grzyb umiejscawia się bowiem w trudno dostępnych kątach, gdzie przez cały rok jest wilgotno, chłodno i ciemno, dlatego trudno się go pozbyć całkowicie z obory. Przenoszony jest każdą możliwą drogą:

Błędy w rozrodzie świń

Prawidłowo prowadzony rozród świń ma ogromny wpływ na efektywność produkcji trzody chlewnej. Przeczytaj o najczęściej popełnianych błędach!

22 maja 2019

Skąd wziąć dużo dobrego mleka?

Na jakość i ilość mleka wpływa wiele czynników, wśród nich można wymienić żywienie krów oraz warunki ich utrzymania. Sprawdź!

11 maja 2019

Rasy bydła w Polsce a bioróżnorodność

Jakie rasy bydła dominują w polskich hodowlach? Co je charakteryzuje i w jakich gospodarstwach się sprawdzają?

13 maja 2019