Jabłka wysokiej jakości: czy wszystkie uda się sprzedać?

Jabłek w Polsce z roku na rok zbieramy więcej. Wzrasta powierzchnia sadów, a więc i produkcja. A rynek jabłek się kurczy...

Jabłek w Polsce z roku na rok zbieramy więcej. Wzrasta powierzchnia sadów, więc wzrasta także produkcja tych owoców. A rynek jabłek się kurczy…

W kraju ciągle rosną zbiory jabłek – potwierdza prof. Eberhard Makosz, prezes Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych. Za kilka lat zbiory jabłek wyniosą ok. 4,5 mln t, a przy korzystnych warunkach pogodowych nawet 5 mln t!

Każda produkcja przewyższająca potrzeby rynku przynosi straty. Trzeba więc dobrze znać potrzeby, do których należy dostosować swoją produkcję.

prof. Eberhard Makosz

To, co spowodowało kłopoty na rynku sadowniczym, to brak możliwości eksportu do Rosji, która zamknęła granice dla polskich jabłek. Jednocześnie w Rosji i innych krajach Europy Wschodniej powstają nowe sady.

Nasze możliwości zagospodarowania jabłek deserowych to maksymalnie 1,5 mln t na eksport, przy zniesieniu rosyjskiego embarga i znacznym wzroście eksportu do dalekich krajów, a spożycie w kraju do 800 tys. t – precyzyjnie wylicza prof. Makosz. – Zostaną co najmniej 2 mln t jabłek . Wobec spadku spożycia jabłek i wzrostu nowych nasadzeń jabłoniowych w krajach Wschodniej Europy, jest mało prawdopodobne, aby ceny skupu były istotnie wyższe niż w tym roku. Dlatego należy się dobrze zastanowić, czy warto produkować nie tylko jabłka niskiej jakości, ale także czy warto produkować jabłka deserowe, na które nie ma zapotrzebowania w kraju i zagranicą.

jabłka wysokiej jakości

W obecnej sytuacji polscy sadownicy powinni postawić nie na ilość, a na jakość.

W Polsce i na świecie po jabłka konsumenci sięgają coraz rzadziej. A produkcja jabłek w Polsce – rośnie. Czy jest wyjście z tej sytuacji?

Na eksport będą się nadawały tylko jabłka bardzo wysokiej jakości i akceptowanych odmian – dodaje profesor Makosz. – Produkcja takich jabłek drogo kosztuje, więc jeśli produkcja przewyższy potrzeby rynku, producenci poniosą wielkie straty. Warto pamiętać, że każda produkcja przewyższająca potrzeby rynku przynosi straty. Trzeba więc dobrze znać potrzeby, do których należy dostosować swoją produkcję.

 

Powiązane:

Plum Pox – jak zwalczyć szarkę śliwy?

Szarka śliwy, inaczej nazywana Plum Pox to groźna choroba mająca wpływ na jakość owoców. Jak rozpoznać objawy Plum Pox i jak zapobiegać tej chorobie?

8 stycznia 2017

Uprawa kukurydzy w Polsce: rejonizacja upraw

Kukurydza należy do najbardziej wydajnych i przydatnych rolnikowi roślin uprawnych. A jak wygląda uprawa kukurydzy w Polsce?

18 stycznia 2017

Środki ochrony roślin w sadach

Sady owocowe są stale zagrożone przez różnego rodzaju czynniki. Jakie środki ochrony roślin należy stosować do ochrony sadu przed zagrożeniami?

7 stycznia 2017