Jabłka 2016: jakie będą zbiory?

Czy ceny będzie dyktować skup, a nie producenci jabłek? Jak wiele jabłek zbiorą w tym roku polscy sadownicy? Jakie będą zbiory jabłek?

Czy znów jabłek będzie za dużo? Czy ceny będzie dyktować skup, a nie producenci jabłek? Jak wiele jabłek zbiorą w tym roku polscy sadownicy? W najbliższych tygodniach poznamy odpowiedzi na wszystkie te pytania.

Niekwestionowanym autorytetem sadowniczym jest prof. Eberhard Makosz, prezes Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych, który twierdzi, że jabłek znów będzie za dużo.

Według prognozy Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych, tegoroczne zbiory jabłek mają wynieść 4,15 mln t – prognozuje prof. Makosz. – Jeśli eksport jabłek deserowych wyniesie 1,0 mln t, a spożycie w kraju 650 tys. ton, do zagospodarowania zostaje ok. 2,5 mln t różnych jabłek pod względem jakości i odmian.

Według prognozy Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych, tegoroczne zbiory jabłek mają wynieść 4,15 mln t.

prof. Eberhard Makosz, prezes Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych

Zdaniem profesora odmiany te prawdopodobnie w całości zagospodaruje przemysł przetwórczy do produkcji różnych przetworów. Na produkcję soku zagęszczonego zużyje się ok. 2,1 mln t, po niższych cenach niż za inne przetwory.

Takie prognozy profesora uzasadnia poprzedni sezon. W sezonie 2015/2016 udało się zagospodarować wszystkie polskie jabłka, ale przemysł przetwórczy płacił często producentom nie więcej niż 30–35 gr/kg. A jak będzie w tym roku?

Różne są źródła pozyskania jabłek przemysłowych – wyjaśnia prof. Eberhard Makosz. – W tym roku bardzo obficie owocowały jabłonie w sadach przydomowych. Szacuję, że zbiory z tych drzew mogą wynieść 300–400 tys. t. Część jabłek z tych drzew zostaje w gospodarstwach. Koszty zbioru, transportu i inne wydatki wynoszą co najmniej 0,25 zł/kg.

W tym roku bardzo obficie owocowały jabłonie w sadach przydomowych.

prof. Eberhard Makosz, prezes Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych

Drugie źródło pozyskiwania jabłek przemysłowych to niejako odpad w produkcji jabłek bardzo wysokiej jakości – tych pozostałości jest w ocenie prof. Makosza ok. 10%, co w sumie może dać nawet kolejne 100 tys.t. Dla producenta nie mają większego znaczenia ekonomicznego. Nawet brak ich zbytu niewiele obniży dochodowość produkcji.

Pozostaje ok. 2 mln t, w tym 1 mln t jabłek deserowych dla których nie będzie zbytu. A produkcja takich jabłek jest droga!

Całkowity koszt produkcji waha się od 0,80 do 0,90 zł/kg, a koszt bezpośredni czyli same tylko wydatki to ok. 0,45 zł/kg – dodaje prof. Makosz. Część tych jabłek przechowuje się w drogich chłodniach, co podnosi koszty produkcji. Pozostały 1 mln t jabłek, to jabłka niskiej jakości nie odpowiadające wymogom jabłka deserowego. Całkowity koszt produkcji takich jabłek waha się od 0,60–0,70 zł/kg, a kosztów bezpośrednich 0,30–0,35 zł/kg. W zależności od poziomu cen skupu będą straty za te 2,0 mln t jabłek. Chyba, że ceny będą powyżej 0,50 zł/kg.

Przeczytaj również:

  1. Lubimy jabłka: tanie i smaczne
  2. Jak kupić dobre i zdrowe jabłka?
  3. Opryski jabłoni przed zbiorami

Agroklimat w Polsce: jak wpływa na rolnictwo?

Agroklimat w ujęciu podręcznikowym jest opisem stanów pogodowych na określonym obszarze, który wpływa na rozwój roślin.

1 grudnia 2016

Szkodniki magazynowe zbóż

Przechowywanie zbóż wiąże się z wieloma sprawami, których nie wolno bagatelizować. Jedną z nich są szkodniki. Jak sobie z nimi radzić?

30 listopada 2016

Czy można zwalczać chwasty w zbożach w grudniu?

Oczywiste jest, że chwasty są poważnym zagrożeniem dla rosnących na roli zbóż. Czy jednak opryski w grudniu są uzasadnione?

28 listopada 2016