Jabłka zdegradowane przez wycofanie?

Jabłka zdegradowane przez wycofanie?

Dlaczego Polacy jedzą coraz mniej jabłek? Czy powodem, paradoksalnie, może być wsparcie dla sadowników za wycofanie jabłek z rynku?

Dlaczego Polacy jedzą coraz mniej jabłek? Czy powodem, paradoksalnie, może być wsparcie dla sadowników za wycofanie jabłek z rynku?

Nie tylko Polacy, ale także Europejczycy jedzą mniej jabłek. Jednak Polska jest dużym producentem tych owoców, a jabłka w naszym kraju zawsze kojarzyły się ze zdrowiem i dobrym smakiem.

Przez wycofanie jabłek z rynku, jabłka przestały być symbolem zdrowia, a zaczęły być symbolem biedy i bylejakości.

Krzysztof Lachowicz, wiceprezes zarządu Grupy Producentów Owoców La-Sad

Zauważam, że konsumenci mniej chętnie kupują jabłka – mówi Krzysztof Lachowicz, wiceprezes zarządu Grupy Producentów Owoców La-Sad z Błędowa. – Stało się coś takiego, że jabłko uważane jest za coś gorszego w porównaniu z innymi owocami.

Powodem – paradoksalnie – mógł się stać mechanizm związany z wycofaniem jabłek z rynku z powodu rosyjskiego embarga. Setki tysięcy ton owoców trafiły wtedy do instytucji charytatywnych i Banków Żywności. Sadownicy dostali pieniądze za wycofane owoce i wydawało się, że wszyscy są zadowoleni. Ale negatywne skutki przyszły później.

W tym momencie jabłko stało się owocem byle jakim – mówi z goryczą Krzysztof Lachowicz. Bo, co jest wart owoc, który najbiedniejsi dostają za darmo? Jest mniej wart nawet niż ziemniaki…

wycofanie owoców

Po jabłka coraz rzadziej sięgają nie tylko konsumenci w Polsce, ale i Europie.

Jak mówi wiceprezes grupy La-Sad, jabłka na zachodzie są w cenie cytrusów, a u nas… często wykładane są w kątach sklepów i klienci rzeczywiście patrzą na jabłka niechętnie.

Bo jeśli coś można dostać, to po co kupować? – pyta Krzysztof Lachowicz. – I przez wycofanie jabłek z rynku, jabłka przestały być symbolem zdrowia, a zaczęły być symbolem biedy i bylejakości.

Faktem jest, że spożycie jabłek konsumpcyjnych w Polsce maleje. Wiele więc wskazuje na to, że diagnoza postawiona przez pana Krzysztofa jest trafna.

 

Powiązane: Wnioski o wsparcie za wycofanie owoców i warzyw od 30 września!

Uprawa kalafiora wypierana przez brokuł!

Potrzeba zwiększenia produkcji kalafiorów na rynek świeży i wprowadzenia nowych odmiany o barwnych różach

16 maja 2018

Nowelizacja ustawy o GMO – zakaz czy furtka do uprawy GMO?

Już niebawem powstanie rejestr upraw GMO! Sprawdź, jakie zastrzeżenia do nowych przepisów mają rolnicy.

22 maja 2018

Zdaniem praktyków: duże straty w rzepaku ozimym

Sprawdź, jak z pracami polowymi radzą sobie rolnicy z Pomorza i ze Śląska.

10 maja 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close