Jabłka zdegradowane przez wycofanie?

Dlaczego Polacy jedzą coraz mniej jabłek? Czy powodem, paradoksalnie, może być wsparcie dla sadowników za wycofanie jabłek z rynku?

Dlaczego Polacy jedzą coraz mniej jabłek? Czy powodem, paradoksalnie, może być wsparcie dla sadowników za wycofanie jabłek z rynku?

Nie tylko Polacy, ale także Europejczycy jedzą mniej jabłek. Jednak Polska jest dużym producentem tych owoców, a jabłka w naszym kraju zawsze kojarzyły się ze zdrowiem i dobrym smakiem.

Przez wycofanie jabłek z rynku, jabłka przestały być symbolem zdrowia, a zaczęły być symbolem biedy i bylejakości.

Krzysztof Lachowicz, wiceprezes zarządu Grupy Producentów Owoców La-Sad

Zauważam, że konsumenci mniej chętnie kupują jabłka – mówi Krzysztof Lachowicz, wiceprezes zarządu Grupy Producentów Owoców La-Sad z Błędowa. – Stało się coś takiego, że jabłko uważane jest za coś gorszego w porównaniu z innymi owocami.

Powodem – paradoksalnie – mógł się stać mechanizm związany z wycofaniem jabłek z rynku z powodu rosyjskiego embarga. Setki tysięcy ton owoców trafiły wtedy do instytucji charytatywnych i Banków Żywności. Sadownicy dostali pieniądze za wycofane owoce i wydawało się, że wszyscy są zadowoleni. Ale negatywne skutki przyszły później.

W tym momencie jabłko stało się owocem byle jakim – mówi z goryczą Krzysztof Lachowicz. Bo, co jest wart owoc, który najbiedniejsi dostają za darmo? Jest mniej wart nawet niż ziemniaki

wycofanie owoców

Po jabłka coraz rzadziej sięgają nie tylko konsumenci w Polsce, ale i Europie.

Jak mówi wiceprezes grupy La-Sad, jabłka na zachodzie są w cenie cytrusów, a u nas… często wykładane są w kątach sklepów i klienci rzeczywiście patrzą na jabłka niechętnie.

Bo jeśli coś można dostać, to po co kupować? – pyta Krzysztof Lachowicz. – I przez wycofanie jabłek z rynku, jabłka przestały być symbolem zdrowia, a zaczęły być symbolem biedy i bylejakości.

Faktem jest, że spożycie jabłek konsumpcyjnych w Polsce maleje. Wiele więc wskazuje na to, że diagnoza postawiona przez pana Krzysztofa jest trafna.

 

Powiązane: Wnioski o wsparcie za wycofanie owoców i warzyw od 30 września!

Azot w pszenicy ozimej – dwie czy trzy dawki?

Azotowanie pszenicy ozimej determinuje jej plonowanie. Zobacz, za co odpowiedzialne są poszczególne dawki azotu i sprawdź, czy poprawnie nawozisz azotem

17 lutego 2017

Przygotowanie ziemi pod uprawę sadowniczą

Decyzja o założeniu sadu powinna być dobrze przemyślana, przygotowanie ziemi pod sad jest podstawowym zabiegiem który należy wykonać. Jak to zrobić?

15 lutego 2017

Jak wybrać sadzonki truskawek?

Sadzonki truskawek są dostarczane przez wiele podmiotów, przy wyborze odpowiedniego należy być uważnym. Jak dokonać prawidłowego wyboru?

16 lutego 2017