Jabłka zdegradowane przez wycofanie?

Dlaczego Polacy jedzą coraz mniej jabłek? Czy powodem, paradoksalnie, może być wsparcie dla sadowników za wycofanie jabłek z rynku?

Dlaczego Polacy jedzą coraz mniej jabłek? Czy powodem, paradoksalnie, może być wsparcie dla sadowników za wycofanie jabłek z rynku?

Nie tylko Polacy, ale także Europejczycy jedzą mniej jabłek. Jednak Polska jest dużym producentem tych owoców, a jabłka w naszym kraju zawsze kojarzyły się ze zdrowiem i dobrym smakiem.

Przez wycofanie jabłek z rynku, jabłka przestały być symbolem zdrowia, a zaczęły być symbolem biedy i bylejakości.

Krzysztof Lachowicz, wiceprezes zarządu Grupy Producentów Owoców La-Sad

Zauważam, że konsumenci mniej chętnie kupują jabłka – mówi Krzysztof Lachowicz, wiceprezes zarządu Grupy Producentów Owoców La-Sad z Błędowa. – Stało się coś takiego, że jabłko uważane jest za coś gorszego w porównaniu z innymi owocami.

Powodem – paradoksalnie – mógł się stać mechanizm związany z wycofaniem jabłek z rynku z powodu rosyjskiego embarga. Setki tysięcy ton owoców trafiły wtedy do instytucji charytatywnych i Banków Żywności. Sadownicy dostali pieniądze za wycofane owoce i wydawało się, że wszyscy są zadowoleni. Ale negatywne skutki przyszły później.

W tym momencie jabłko stało się owocem byle jakim – mówi z goryczą Krzysztof Lachowicz. Bo, co jest wart owoc, który najbiedniejsi dostają za darmo? Jest mniej wart nawet niż ziemniaki

wycofanie owoców

Po jabłka coraz rzadziej sięgają nie tylko konsumenci w Polsce, ale i Europie.

Jak mówi wiceprezes grupy La-Sad, jabłka na zachodzie są w cenie cytrusów, a u nas… często wykładane są w kątach sklepów i klienci rzeczywiście patrzą na jabłka niechętnie.

Bo jeśli coś można dostać, to po co kupować? – pyta Krzysztof Lachowicz. – I przez wycofanie jabłek z rynku, jabłka przestały być symbolem zdrowia, a zaczęły być symbolem biedy i bylejakości.

Faktem jest, że spożycie jabłek konsumpcyjnych w Polsce maleje. Wiele więc wskazuje na to, że diagnoza postawiona przez pana Krzysztofa jest trafna.

 

Powiązane: Wnioski o wsparcie za wycofanie owoców i warzyw od 30 września!

Opryskiwanie sadów we wczesnej fazie rozwoju

Opryskiwanie sadów we wczesnej fazie rozwoju jest nie lada wyzwaniem z punktu widzenia racjonalnej ochrony roślin. Jak poprawnie przeprowadzić ten zabieg?

25 kwietnia 2017

Skracanie zbóż w niskiej temperaturze w pochmurne dni

Regulacja łanu zbóż to przede wszystkim minimalizowanie zjawiska związanego z wyleganiem zbóż, a także wyrównanie łanu.

24 kwietnia 2017

Chwasty trudne do wytępienia ze względu na fazę rozwojową – zwalczanie w zbożach

Do skutecznego zniszczenia zahartowanych chwastów jednoliściennych bądź masowego ich wystąpienia na polu wymagane jest stosowanie wyższych dawek herbicydów

18 kwietnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij