Jabłka zdegradowane przez wycofanie?

Dlaczego Polacy jedzą coraz mniej jabłek? Czy powodem, paradoksalnie, może być wsparcie dla sadowników za wycofanie jabłek z rynku?

Dlaczego Polacy jedzą coraz mniej jabłek? Czy powodem, paradoksalnie, może być wsparcie dla sadowników za wycofanie jabłek z rynku?

Nie tylko Polacy, ale także Europejczycy jedzą mniej jabłek. Jednak Polska jest dużym producentem tych owoców, a jabłka w naszym kraju zawsze kojarzyły się ze zdrowiem i dobrym smakiem.

Przez wycofanie jabłek z rynku, jabłka przestały być symbolem zdrowia, a zaczęły być symbolem biedy i bylejakości.

Krzysztof Lachowicz, wiceprezes zarządu Grupy Producentów Owoców La-Sad

Zauważam, że konsumenci mniej chętnie kupują jabłka – mówi Krzysztof Lachowicz, wiceprezes zarządu Grupy Producentów Owoców La-Sad z Błędowa. – Stało się coś takiego, że jabłko uważane jest za coś gorszego w porównaniu z innymi owocami.

Powodem – paradoksalnie – mógł się stać mechanizm związany z wycofaniem jabłek z rynku z powodu rosyjskiego embarga. Setki tysięcy ton owoców trafiły wtedy do instytucji charytatywnych i Banków Żywności. Sadownicy dostali pieniądze za wycofane owoce i wydawało się, że wszyscy są zadowoleni. Ale negatywne skutki przyszły później.

W tym momencie jabłko stało się owocem byle jakim – mówi z goryczą Krzysztof Lachowicz. Bo, co jest wart owoc, który najbiedniejsi dostają za darmo? Jest mniej wart nawet niż ziemniaki

wycofanie owoców

Po jabłka coraz rzadziej sięgają nie tylko konsumenci w Polsce, ale i Europie.

Jak mówi wiceprezes grupy La-Sad, jabłka na zachodzie są w cenie cytrusów, a u nas… często wykładane są w kątach sklepów i klienci rzeczywiście patrzą na jabłka niechętnie.

Bo jeśli coś można dostać, to po co kupować? – pyta Krzysztof Lachowicz. – I przez wycofanie jabłek z rynku, jabłka przestały być symbolem zdrowia, a zaczęły być symbolem biedy i bylejakości.

Faktem jest, że spożycie jabłek konsumpcyjnych w Polsce maleje. Wiele więc wskazuje na to, że diagnoza postawiona przez pana Krzysztofa jest trafna.

 

Powiązane: Wnioski o wsparcie za wycofanie owoców i warzyw od 30 września!

Rozwój roślin: okresy krytyczne

Są momenty w rozwoju zbóż, kiedy niedobory składników czy ataki agrofagów mogą być tragiczne w skutkach. Kiedy należy szczególnie uważać?

3 grudnia 2016

Silos zbożowy w gospodarstwie rolnym

Każdy rolnik, w miarę możliwości, stara się magazynować zbiory, czekając na lepsze ceny. Czym jednak kierować się przy wyborze silosu?

30 listopada 2016

ŚOR: podstawy bezpieczeństwa pracy (BHP)

Pamiętajmy, że przy pracy ze środkami ochrony roślin bardzo ważne jest przestrzeganie zasad BHP. O czym nie możemy zapomnieć?

30 listopada 2016