Jak zrobić kiszonkę z kukurydzy? Sprawdź eksperta! [WIDEO]

Download PDF

Dobra odmiana kukurydzy kiszonkowej to istotny czynnik wpływający na przyszłe plony, ale nie jedyny. Sprawdź nasze wideo i dowiedz się jak zrobić kiszonkę z kukurydzy!

Wybór odpowiedniej odmiany kukurydzy na kiszonkę to jedynie połowa sukcesu. Nawet najlepsza odmiana skoszona w złym terminie nie pozwoli na uzyskanie wysokich plonów dobrej jakości. Sprawdź jak zrobić kiszonkę z kukurydzy wysokiej jakości!

Więcej w materiale wideo:

Kiszonka z kukurydzy? Tylko z ekspertem!

Wpływ na jakość kiszonki ma nie tylko wybór odpowiedniej odmiany kukurydzy, ale także jej odpowiedni termin zbioru. Firma Limagrain Polska wychodzi na przeciw rolnikom, z programem „Ekspert kiszonkowy”. – Przedstawiciele firmy odwiedzają gospodarstwach, pobierają kukurydzę, następnie siekają ją w rębakach. Następnie analizują ją w mobilnych laboratoriach NIRS. – podkreślał Michał Matusz, przedstawiciel handlowy Limagrain Polska. Uzyskana wiedza temat zawartości suchej masy po przeprowadzeniu analizy pozwala na podjęcie decyzji o odpowiednim terminie zbioru kukurydzy na kiszonkę. – Firma Limagrain Polska podejmuje działania, aby na stoły paszowe w gospodarstwach trafiała jak najlepsza kiszonka pochodząca z kukurydz hodowli Limagrain. – dodał Michał Matusz.

Jak zrobić kiszonkę z kukurydzy?

„Ekspert kiszonkowy” to kompleksowy program, który pozwala na wybór odpowiedniej odmiany dla danego pola, a także określenie optymalnego terminy zbioru kukurydzy na kiszonkę. Firma dysponuje dwoma mobilnymi laboratoriami NIRS. Dzięki nim możliwe jest określenie suchej masy w kukurydzy oraz wyznaczenie terminu zbioru. – To nie jedyne zalety tego urządzenia. Mobilne laboratorium pozwala również na określenie zawartości skrobi oraz parametru DINAG , mówiącym o strawności włókna. – podkreślał Michał Matusz.

mobilne laboratorium nirs

Sieczka przygotowana do pomiaru w mobilnym laboratorium

fot. Daniel Biernat

Ponadto w programie „Ekspert kiszonkowy” badane są silosy w gospodarstwach, gęstość ich ubicia, rozdrobnienie ziarna, pocięcie kukurydzy, temperatura i pH. Wszystkie wymienione czynniki mają wpływ na jakość kiszonki, która trafia na stoły paszowe. – Naszym zadaniem jest dostarczenie Państwu najlepszego możliwego rozwiązania do uzyskania wysokiej jakości kiszonki pochodzącej z odmian hodowli Liamgrain. – podsumował Michał Matusz.

Więcej o programie Ekspert kiszonkowy

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 3.8 / 5. Liczba głosów 10

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o