Konsekwencje użycia kiszonek złej jakości!

Download PDF

O tym, jak duże znaczenie w hodowli bydła mlecznego ma dobra kiszonka, nie trzeba nikogo przekonywać. Co, jeśli pasza przez nas podana jest złej jakości?

Konsekwencje podania złej jakości kiszonki objętościowej mogą być poważne nie tylko dla naszych krów, ale samego gospodarstwa oraz ludzi, którzy spożywają mleko od nieprawidłowo karmionych zwierząt.

Czasem niewiele trzeba, by źle się zadziało. Wystarczy, że kiszonka zostanie wybrana w złym stadium, będzie źle ubita, lub np. znajdzie się w niej piasek – przypomina Zbigniew Kwiatkowski z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Wystarczy, że kiszonka zostanie wybrana w złym stadium, będzie źle ubita, lub np. znajdzie się w niej piasek.

Zbigniew Kwiatkowski, WODR

W przypadku znalezienia się ziaren piasku fermentacja zmierza w innym kierunku niż zamierzony,  przez co wytwarza się kwas masłowy, który nie dość, że nie dostarcza żadnych składników odżywczych, to dodatkowo jest trujący.

Krowom nie będzie też służyć kiszonka przygotowana ze zbyt suchych i krótkich roślin, gdyż będzie ona źle ubita.

W źle przygotowanej kiszonce wytwarzają się mykotoksyny, które systematyczne trują bydło oraz przyczyniają się do mniejszego rozrodu. W organizmach zwierząt zachodzą w tym czasie reakcje obronne, co oznacza, że wytwarzają one więcej białych krwinek, a to przekłada się na wytwarzane przez nie komórki somatyczne. Przypomnijmy, że norma dla bydła wynosi 400 tys.

hodowla bydła mięsnego; kiszonki złej jakości

Foto: AgroFoto.pl, elku87

Jej przekroczenie powoduje, że mleko zostanie sklasyfikowane w 2 lub 3 kategorii. W ostateczności odpowiednie służby mogą całkowicie zakazać nam produkcji i sprzedaży – zwraca uwagę Zbigniew Kwiatkowski.

Podniesienie udziału komórek somatycznych sprawia, że spada wartość produktowa mleka. Ma to również wpływ na ilość komórek kazomorficznych, a te mogą powodować poronienia u kobiet.

Źle przygotowana, nadpsuta pasza, nie smakuje też samym krowom. Zwierzę je jej mniej, co automatycznie przekłada się na produkcję mleka.

Dzięki dobrej paszy objętościowej można mieć od krowy do 18 l mleka. Resztę zapewnia pasza treściwa. Pamiętając, że należy ich używać w stosunku 1:1, łatwo jest obliczyć straty – mówi Zbigniew Kujawa.

Dobrze przygotowana kiszonka to gwarancja zdrowia zwierząt, a co za tym idzie też i mniejszego ich brakowania.

 – Żniwa zbóż są raz w roku. Rosną i po 4 miesiącach je zbieramy. Produkcja mleka trwa cały rok. W tym przypadku żniwami jest prawidłowy zbiór oraz przygotowanie pasz objętościowychpodsumowuje Zbigniew Kwiatkowski.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 2

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o