Kiszonka a preparaty wspomagające

Dobrze przygotowana kiszonka zmniejsza ryzyko zachorowania bydła mlecznego oraz zwiększa produkcję mleka. Co nam pomoże?

Dobrze przygotowana kiszonka pomoże nam podwyższyć wartość pokarmową paszy i obniżyć poziom znajdujących się w nich mykotoksyn. Czy do jej przygotowania konieczne są specjalne preparaty?

Materiał do kiszenia dzieli się zasadniczo na 3 grupy surowców:

  1. Pierwsza to trudno kisząca się lucerna, koniczyna, groch, wyka i żyto.

  2. Średnio kiszą się trawy, saradela, łubin oraz mieszanki koniczyn z trawami.

  3. Wreszcie do grupy, która najłatwiej poddaje się zabiegowi, można zaliczyć kukurydzę, sorgo, rzepak, słonecznik, zielonkę z owsa i jęczmienia, buraki, ziemniaki parowane, wilgotne ziarno zbóż.

preparaty do kiszonek

Odpowiednia kiszonka wpłynie zarówno na zdrowie krowy, jak i produkcję mleka.

Największym sprzymierzeńcem kiszenia są jednakże preparaty wspomagające ten proces.

Owszem, można zaoszczędzić i ich nie używać, ale wówczas wzrasta ryzyko powstania mykotoksyn. Nawet jeśli dany preparat nie zadziała w 100%, to i tak pasza będzie zdecydowanie lepszej jakości. Zawsze też można użyć preparatów stosowanych na ścianę, którymi pryska się przez kilka dni – podpowiada  Zbigniew Kwiatkowski z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Dla zielonek trudno kiszących się istotne jest zmniejszenie strat składników pokarmowych i poprawienie stabilności tlenowej. Dobry produkt powinien mieć w składzie bakterie fermentacji mlekowej, zarówno te inicjujące zakiszanie, jak i pogłębiające procesy fermentacji. Zakiszając rośliny motylkowe i trawy, musimy także pamiętać o zastosowaniu enzymów, które zapewnią prawidłowy poziom cukrów niezbędnych do uzyskania optymalnie niskiego pH w kiszonkach. Na szczęście coraz więcej rolników stosuje preparaty do zakiszania.

Na koniec należy również jasno podkreślić, że na pewno nie można skarmiać spleśniałych kiszonek tylko dlatego, że mamy zbyt mało paszy. Ucierpi na tym nie tylko nasze stado, ale i nasza kieszeń!

Zatkanie przełyku u bydła: jak sobie z nim radzić?

Gdy krowy za szybko jedzą buraki, ziemniaki czy jabłka, nie nadążają z żuciem i połykaniem, przez co zaczynają się dławić. Co wtedy?

20 stycznia 2017

Dój karuzelowy: jak wydoić 300 krów w godzinę?

Rolnictwo wymaga ciągłych inwestycji. Jednym z rozwiązań dla hodowców bydła mlecznego jest dój karuzelowy. Jakie ma zalety?

12 stycznia 2017

Czy dodatki fitobiotyczne są skuteczne w żywieniu trzody chlewnej?

W żywieniu trzody chlewnej coraz bardziej popularne stają dodatki fitobiotyczne. Czym dokładnie są i jakie korzyści dostarczają świniom?

21 stycznia 2017