Koniunktura gospodarstw rolnych 2020 – jest źle, a będzie jeszcze gorzej

Download PDF

Główny Urząd Statystyczny opublikował badania dotyczące kondycji gospodarstwach rolnych za I półroczne 2020 r. Wynika, z nich, że rolnicy pesymistycznie oceniają zmiany jakie nastąpiły w tym czasie. Koniunktura gospodarstw rolnych 2020 nie napawa optymizmem, również przez kryzys spowodowany koronawirusem.

Koniunktura gospodarstw rolnych 2020  – niekorzystne zmiany w I półroczu 2020

Całkiem niedawno informowaliśmy was o Zapaści w rolnictwie 2020. Przez tych kilka miesięcy nastroje rolników nie uległy zmianie. Można wręcz powiedzieć, że uległy pogorszeniu.

W I półroczu rolnicy jeszcze bardziej pesymistycznie ocenili zarówno opłacalność produkcji rolniczej, jak i zapotrzebowanie na produkty rolne.

Najwięcej negatywnych komentarzy pochodziło od hodowców drobiu i bydła rzeźnego. Swoje niezadowolenie wyrażali również producenci warzyw gruntowych i ziemniaków. 

Coraz więcej rolników uważa, że kondycja gospodarstw rolnych jest zła

Koniunktura gospodarstw rolnych 2020 wskazuje również na to, że nastąpił wzrost złych opinii dotyczących kondycji polskich gospodarstw. Najgorzej w tym przypadku swoją sytuację oceniają rolnicy, którzy prowadzą gospodarstwa wielokierunkowe. Dotyczy to zwłaszcza osób prowadzących plantacje drzew i krzewów owocowych, oraz chowu drobiu rzeźnego.  

Koniunktura gospodarstw rolnych 2020: za mały popyt na produkty rolne

Wyniki badań koniunktury wykazały również, że powiększyła się liczba producentów rolnych negatywnie oceniających bieżący popyt na wytwarzane produkty w gospodarstwie. Mówiąc dokładniej –  ponad 32 % rolników uważa, że popyt jest niewystarczający. 

W tym przypadku, nieprzychylne opinie dotyczyły wszystkich gospodarstw, niezależnie od wielkości gospodarstwa, czy kierunku produkcji.

Prognoza sytuacji gospodarstw rolnych – kto obawia się o przyszłość najbardziej?

Badania koniunktury przedstawiają także prognozę na najbliższą przyszłość, z których wynika, że najbardziej o nią obawiają się producenci ziemniaków, warzyw gruntowych, a także drobiu rzeźnego. Wpływ na to niewątpliwie miała pandemia COVID-19.

Na podstawie dobrowolnych badań można stwierdzić, że 43 % gospodarstw rolnych odczuło niekorzystny wpływ pandemii, z czego 17 % oceniło wpływ pandemii jako zagrażający stabilności gospodarstw rolnych.

Według GUS negatywne skutki COVID-19 dotknęły najbardziej produkcję zwierzęcą (drobiu i bydła rzeźnego), oraz gospodarstwa powyższej 15 ha użytków rolnych.

Źródło: GUS

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 5

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o