Koniunktura gospodarstw rolnych – jak było pod koniec 2020 i będzie w 2021?

W 2020 r. na kondycję wielu gospodarstw rolnych miała wpływ trwająca do tej pory pandemia COVID-19. Koniunktura gospodarstw rolnych w II półroczu 2020 wykazała nie najlepsze nastroje wśród rolników. Szczególnie można to zauważyć w odniesieniu do opłacalności produkcji rolniczej, a także zapotrzebowania na produkty rolne. 

Badaniem koniunktury gospodarstw rolnych w ujęciu półrocznym zajmuje się Główny Urząd Statystyczny. Całkiem niedawno opublikowano wyniki za II półrocze zeszłego roku, z których wynika, że ,,czarne chmury” nadal gromadzą się nad rolnikami i ich gospodarstwami. Sprawdźmy więc co jest tego przyczyną!

Koniunktura gospodarstw rolnych – ocena sytuacji przez rolników

W II półroczu 2020 r. najbardziej pesymistycznie oceniali sytuację rolnicy zajmujący się chowem drobiu i trzody chlewnej, oraz produkcją warzyw gruntowych i ziemniaków. Pozytywnych opinii brakowało również wśród plantatorów drzew i krzewów owocowych. Natomiast lepsze nastroje odnotowywano wśród rolników specjalizujących się w uprawie rzepaku i rzepiku, a także zbóż.

Koniunktura gospodarstw rolnych wykazała, że około 73 proc. rolników ocenia bieżącą (grudzień 2020 r.) sytuację w rolnictwie za dobrą, lub normalną jak na tę porę roku.

Opłacalność produkcji i popyt na produkty na minusie

Rolnicy w porównaniu z I półroczem szczególnie negatywnie ocenili opłacalność produkcji rolniczej oraz popyt na produkty rolne. W przypadku opłacalności negatywną ocenę wyrażali przede wszystkim rolnicy prowadzący gospodarstwa indywidualne. W grudniu 2020 r. zaledwie 18 proc. rolników oceniło, że prowadzenie produkcji rolnej pozostaje nadal opłacalne.

Natomiast odnosząc się do popytu to koniunktura gospodarstw rolnych wykazała, że ponad 62 proc. rolników ocenia popyt za wystarczający lub zgodny z ich oczekiwaniami. Natomiast 34 proc. rolników uważa, że popyt na produkty rolne jest niewystarczający. Ocena popytu była w tym przypadku gorsza, niż w czerwcu 2020 r. Negatywne oceny wyrażali rolnicy niezależnie od wielkości prowadzonego gospodarstwa i kierunku produkcji.

Koniunktura gospodarstw rolnych a czynniki sprzyjające i ograniczające rozwój

Na podstawie wyników badań koniunktury gospodarstw rolnych można również stwierdzić, że głównym czynnikiem sprzyjającym rozwojowi gospodarstw rolnych są dopłaty unijne. Natomiast według rolników rozwój gospodarstw ograniczany jest przez niskie ceny otrzymywane za wytwarzane produkty rolne.

Wpływ pandemii COVID-19 na rolnictwo 

Na kondycję gospodarstw rolnych wpłynęła również pandemia COVID-19. W II półroczu 2020 r. 23 proc. rolników oceniło, że zagraża ona stabilności gospodarstw rolnych. W I półroczu zeszłego roku tego zdania było zaledwie 16,5 proc. rolników.

Prognoza na 2021 czyli czego można się spodziewać?

Koniunktura gospodarstw rolnych w II półroczu 2020 wykazała, że najbardziej o swoją przyszłość obawiają się producenci ziemniaków, warzyw gruntowych, a także hodowcy drobiu rzeźnego. Najbardziej pozytywne opinie jeśli chodzi o przyszłość można spotkać wśród hodowców bydła i drobiu nieśnego. W przypadku produkcji roślinnej optymizm spotykany jest u rolników specjalizujących się w uprawie buraków cukrowych, rzepaku i rzepiku.

Czytaj również: Sytuacja w rolnictwie 2021- sezonowe pogorszenie w I kwartale

Źródło: GUS

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.4 / 5. Liczba głosów 5

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *