Krajowa papryka już w sprzedaży! Sprawdź ceny!

Krajowa papryka już w sprzedaży! Sprawdź ceny!

Czy wiedzieliście, że papryka to prawdziwa bomba witaminowa?

Paprykowy sezon wystartował! Pogoda nam dopisuje, a cena utrzymuje się na dobrym poziomie – cieszą się producenci. W sprzedaży dostępne są: krajowa papryka czerwona i zielona, pochodzące z upraw pod osłonami. A jakie ceny?

Ubiegły rok nie był udany dla producentów papryki. Zbiory były mniejsze niż zazwyczaj, o 15-30%. Rolnikom nie sprzyjała pogoda. Wiosenne przymrozki naraziły farmerów na duże szkody w nasadzeniach papryki. Swoje zrobiło też chłodne lato. Na domiar złego, przez większość sezonu ceny utrzymywały się na niskim poziomie. To wszystko sprawiło, że opłacalność tej produkcji znacznie się obniżyła.

papryka

fot. Pixabay

Powierzchnia uprawy papryki w Polsce wynosi około 1100 hektarów

Na szczęście tegoroczny sezon rozpoczął się świetnie. – Początek sezonu jest bardzo dobry. Przymrozków nie było, pogoda nam cały czas dopisuje. Jest ciepło i słonecznie. Dzięki temu papryka ładnie rośnie, jest jej dużo na krzakach. Cena wynosi 5,5 złotego za kilogram – mówi dla portalu agroFakt Roman Sobczak z „Grupy Producentów Warzyw i Owoców – Polska Papryka”.

Na początek BLONDY

Jak informuje Małgorzata Skoczewska z Rynku Hurtowego w Broniszach sezon na paprykę rozpoczęła tradycyjnie już odmiana BLONDY.

Odmiana BLONDY bardzo dobrze wiąże nawet w niesprzyjających warunkach uprawyZa kilogram tej papryki zapłacimy od 3 do 4 złotych. Jest pakowana w 5 kilogramowe worki foliowe – twierdzi Małgorzata Skoczewska z Rynku Hurtowego w Broniszach.

papryka

fot. Pixabay

Papryka ma niską wartość kaloryczną. Z powodzeniem jest stosowana w różnego rodzaju dietach odchudzających.

Na Rynku Hurtowym w Broniszach papryka czerwona jest oferowana w cenie od 6 do 7 złotych za kilogram. Koszt papryki zielonej waha się od 2,5 do 4 złotych. – Czekamy jeszcze na inne kolorowe papryki: pomarańczową, żółtą czy fioletową – informuje Małgorzata Skoczewska.

Papryka czyli… samo zdrowie!

Powierzchnia uprawy papryki w Polsce powoli rośnie. Obecnie wynosi około 1100 hektarów. Paprykowym zagłębiem jest ziemia radomska. W szczególności gminy: Przytyk, Potworów, Radzanów, Klwów oraz Wyśmierzyce.

Papryka cieszy się coraz większym uznaniem konsumentów. Nie ma się co dziwić, w końcu to prawdziwa bomba witaminowa. Papryka ma niską wartość kaloryczną i zawiera dużo antyoksydantów, węglowodanów a także soli mineralnych. Jest źródłem kwasu foliowego, witaminy E i rutyny.

Niskie ceny gryki! Będzie interwencja ministra?

Sytuacja na rynku zbóż, a w szczególności gryki – niepokoi rolników!

15 listopada 2018

Zaprawy neonikotynoidowe w burakach cukrowych

Czy ogłoszona przez ministra rolnictwa tzw. derogacja w burakach cukrowych spowoduje takie zawirowanie na rynku jak derogacja w rzepaku?

10 listopada 2018

Jak wyglądało życie na wsi 100 lat temu?

Czy wiesz, że w styczniu 1923 roku średnie dzienne wynagrodzenie rzemieślnika w stolicy stanowiło równowartość 6,6 kg chleba?

14 listopada 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close