Magnez w żywieniu roślin – jaki nawóz zastosować?

Magnez (Mg) określany potocznie pierwiastkiem życia, jest niezbędnym składnikiem pokarmowym zarówno roślin, ale też ważnym składnikiem mineralnym ludzi i zwierząt. Jaką więc rolę odgrywa magnez w żywieniu roślin?

W produkcji zwierzęcej objawy niedoboru magnezu występują w postaci tzw. tężyczki pastwiskowej, najczęściej przy wczesnowiosennym wypasie bydła. Zachwiany jest wówczas stosunek w zielonce, pomiędzy potasem (nadmiar), a sumą kationów dwuwartościowych, tj. wapnia i magnezu (niedobór). Sytuację pogłębia nadmiar azotu w runi pastwiskowej. Objawia się to utratą apetytu, drgawkami, nerwowością zwierząt, a w skrajnych przypadkach ich zgonem. Tak jest w przypadku produkcji zwierzęcej, a jakie znaczenie ma magnez w żywieniu roślin?

Niedobór spotykany na glebach lekkich

nawozy azotowe grupa azoty zaksan salmag

Magnez to ważny makroskładnik w żywieniu roślin. Z jego niedoborem spotykamy się często na lekkich, piaszczystych, zakwaszonych glebach, skąd jest łatwo wymywany

fot. Grupa Azoty

W produkcji roślinnej z niedoborem magnezu spotykamy się często na lekkich, piaszczystych, zakwaszonych glebach, skąd jest łatwo wymywany. Gleby te wykazują bowiem z reguły niską zawartość Mg – poniżej 3 mg/100 g gleby. Niemniej również gleby zwięźlejsze, mogą wykazywać niedobór przyswajalnego magnezu. Przyczyną mogą być wysokie dawki potasu, często także wysokie pH gleby i związana z tym wysoka zawartość wapnia. Składniki te ograniczają wykorzystanie magnezu z gleby w wyniku antagonizmu.

Gorsze zaopatrzenie roślin w magnez występuje też przy niskich temperaturach gleby (poniżej 12°C), suszy oraz nadmiernych opadach, powodujących wymywanie Mg poza zasięg systemu korzeniowego.

Magnez w żywieniu roślin. Objawy niedoboru

Objawy niedoboru magnezu są często widoczne wiosną w zasiewach zbóż jarych (po wykształceniu 2-3 liści), które uważane są za rośliny wskaźnikowe. Objawia się to w postaci ciemniejszych i jaśniejszych skupień chlorofilu biegnących wzdłuż nerwów. Zjawisko to określa się mianem marmurkowatości lub też perełkowatości. W oddali widoczne są place lub pasy żółknących roślin zbóż. W późniejszych fazach rozwojowych, kiedy system korzeniowy wnika w głębsze warstwy gleby (zwykle bogatsze w Mg), objawy te mogą zanikać.

Mimo to zboża w porównaniu z roślinami dwuliściennymi, mają mniejsze wymagania w stosunku do magnezu. Niedobór Mg na roślinach dwuliściennych, objawia się zwykle w późniejszym okresie, w postaci chlorozy (przejaśnień) pomiędzy nerwami starszych liści. Chloroza stopniowo powiększa się, powodując następnie w skrajnych przypadkach obumieranie blaszki liścia, najdłużej zielone pozostają nerwy. Magnez pobierany jest przez rośliny w całym okresie ich wegetacji, choć w największych ilościach podczas intensywnego przyrostu masy roślinnej, w ozimych formach zbóż i rzepaku, w kwietniu i maju.

Wysokie zapotrzebowanie na magnez wykazują: burak cukrowy, kukurydza, rzepak, tytoń, chmiel, ale także inne wysokoplonujące rośliny, w tym zboża, co obrazuje załączona tabela.

Magnez w żywieniu roślin – pobieranie magnezu przez rośliny uprawiane z podanym plonem

Rośliny Plon w t/ha* MgO w kg/ha
Pszenica 5-8 30-40
Kukurydza (ziarno) 6-10 54-85
Rzepak 3,5-5 35-50
Bobik 3,5-5 18-25
Groch 2,5-5 15-30
Burak cukrowy 50-80 60-90
Ziemniak 20-40 15-25
Trawy (zielonka) 40-60 28-40
Koniczyna (zielonka) 40-60 28-40
Chmiel 2-3 40-55
Tytoń 2,5-4 50-70

* wraz ze wzrostem plonu pobieranie składnika w przeliczeniu na jednostkę plonu zmniejsza się

Magnez w żywieniu roślin. Jaki nawóz zastosować przy niedobrze Mg?

Przy niskiej zasobności gleby w magnez i jej kwaśnym odczynie zaleca się stosowanie w okresie letnim lub jesiennym wapno magnezowe, np. w postaci dobrze zmielonego dolomitu, nawozu Wap-Mag i wielu innych. Polecić można też niektóre nawozy wieloskładnikowe z dodatkiem Mg.

salmag grupa azoty

Salmag® to uniwersalny nawóz azotowy. Ze względu na zawartość wapnia i magnezu najlepiej, gdy po wysianiu jest wymieszany z glebą

fot. Grupa Azoty

Przy prawidłowym odczynie gleby zaleca się głównie siarczan magnezu w postaci następujących nawozów: kizerytu (zawiera 25% MgO i 20% S), siarczanu magnezu (21% MgO i 12% S) oraz MagSul (18% MgO i 15,2% S). Różnią się one nie tylko zawartością magnezu i siarki, ale także ceną i efektywnością działania w zróżnicowanych warunkach glebowych.

Magnez – ważny makroskładnik w żywieniu roślin

W związku z tym na gleby o pH powyżej 6,5 polecałbym kizeryt, zaś o pH poniżej 6, dwa pozostałe. Przy pH w zakresie 6-6,5 polecić można każdy z nich. Pod rośliny jare przed pierwszymi uprawkami wiosennymi, w dawce 150-250 kg/ha, w zależności od zasobności gleby i rodzaju nawozu.

Do dolistnego dokarmiania roślin oferowany jest na naszym rynku Jedno- lub 7-wodny siarczan magnezu, jak też nawozy wieloskładnikowe. Jednowodny siarczan magnezu zawiera 23% MgO i 18,4% S, zaś 7-wodny 16% MgO i 12,8% S. Jednowodny zaleca się w 2,5–3% stężeniu, a więc 2,5-3 kg nawozu w przeliczeniu na 100 l wody, zaś 7-wodny w 5% stężeniu.

Przeczytaj również: Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe kukurydzy

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.9 / 5. Liczba głosów 7

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *