Miodówki – jak je zwalczać?

Miodówki są szkodnikami zagrażającymi uprawom sadowniczym – jabłoni czy gruszy. Po czym poznać obecność miodówki i jak skutecznie z nimi walczyć?

Miodówki to gatunek liczący ponad 1500 odmian, są grupą spokrewnioną z mszycami. Miodówki są niewielkimi owadami, o długości do 5mm. W Polsce, groźne są przede wszystkim miodówki żerujące na jabłoniach (miodówka jabłoniowa – Psylla mali) i miodówka żerująca na gruszy (miodówka czerwona – Cacopsylla pyrisuga i miodówka gruszowa – Cacopsylla pyri). Nasze polskie miodówki, doskonale znane i powszechne są pluskwiakami z rodziny miodówkowatych.

Kolor miodówki jest zwykle jasnozielony, składają wydłużone owalne jaja. Okres wylęgania larw przypada na czas pękania pąków, przez co wpełzają do pąków unikając tym samym zimnego otoczenia. Czas rozwoju wynosi do 4 tygodni, następnie miodówki występują na dolnej stronie liścia karmiąc się sokiem.

Miodówki żerują głównie na gruszachjabłoniach, wytwarzając duże ilości rosy miodowej, która zalepia porażone tkanki roślin. W konsekwencji żeru, kwiaty są lepkie, a liście stają się małe i posiadają liczne zdeformowania. Profilaktyka ma charakter objawowy, i tu znowu pomocna jest lupa, dzięki której możemy dokonać lustracji. Wybieramy kilkanaście drzew (nie mniej niż 30) i dokładnie sprawdzamy czy nie występują nigdzie duże ilości pomarańczowych jaj miodówki. Naturalną ochroną przed miodówkami są głównie mrozy i pluskwiaki, które wyjadają jaja.

Oczywiście jak w każdym przypadku jest mnóstwo chemicznych preparatów, instrukcja oprysku jest dołączona do każdego z nich. Jednakże warto wiedzieć, że używanie tych preparatów powinno być dokonywane z rozsądkiem. Wspomniane wcześniej pluskwiaki są naturalnym wrogiem miodówek, skutecznie redukując ich populacje. Druga połowa sezonu wegetacyjnego to czas gdy powinniśmy zaprzestać jakichkolwiek działań z użyciem środków chemicznych, dając pluskwiakom możliwość redukcji kolonii miodówek. W przypadku gdy zmagamy się w tym czasie z innymi szkodnikami, jest możliwość użycia preparatów selektywnych, jednakże gdy zagrożenie ze strony innych szkodników jest niewielkie – warto pozwolić na naturalną redukcję miodówek.

Grupy producentów owoców i warzyw pod specjalnym nadzorem

Wykryto nieprawidłowości finansowe, w wyniku których weryfikacji poddawane są grupy producentów owoców i warzyw. Do kogo zapuka komornik?

13 lutego 2017

Nawożenie śliwy – jakie składniki dostarczyć?

Śliwa domowa jest często spotykanym drzewem sadowniczym uprawnianym w Polsce. Sprawdź, jak prawidłowo przeprowadzić nawożenie śliwy.

13 lutego 2017

Chwasty w zbożach: jaki herbicyd zastosować wiosną?

Choć do wiosny i pojawienia się chwastów na polach jeszcze trochę czasu, warto już teraz zastanowić się, czym zwalczać agrofagi!

13 lutego 2017