Miodówki – jak je zwalczać?

Miodówki – jak je zwalczać?

Miodówki są szkodnikami zagrażającymi uprawom sadowniczym – jabłoni czy gruszy. Po czym poznać obecność miodówki i jak skutecznie z nimi walczyć?

Miodówki to gatunek liczący ponad 1500 odmian, są grupą spokrewnioną z mszycami. Miodówki są niewielkimi owadami, o długości do 5mm. W Polsce, groźne są przede wszystkim miodówki żerujące na jabłoniach (miodówka jabłoniowa – Psylla mali) i miodówka żerująca na gruszy (miodówka czerwona – Cacopsylla pyrisuga i miodówka gruszowa – Cacopsylla pyri). Nasze polskie miodówki, doskonale znane i powszechne są pluskwiakami z rodziny miodówkowatych.

Kolor miodówki jest zwykle jasnozielony, składają wydłużone owalne jaja. Okres wylęgania larw przypada na czas pękania pąków, przez co wpełzają do pąków unikając tym samym zimnego otoczenia. Czas rozwoju wynosi do 4 tygodni, następnie miodówki występują na dolnej stronie liścia karmiąc się sokiem.

Miodówki żerują głównie na gruszachjabłoniach, wytwarzając duże ilości rosy miodowej, która zalepia porażone tkanki roślin. W konsekwencji żeru, kwiaty są lepkie, a liście stają się małe i posiadają liczne zdeformowania. Profilaktyka ma charakter objawowy, i tu znowu pomocna jest lupa, dzięki której możemy dokonać lustracji. Wybieramy kilkanaście drzew (nie mniej niż 30) i dokładnie sprawdzamy czy nie występują nigdzie duże ilości pomarańczowych jaj miodówki. Naturalną ochroną przed miodówkami są głównie mrozy i pluskwiaki, które wyjadają jaja.

Oczywiście jak w każdym przypadku jest mnóstwo chemicznych preparatów, instrukcja oprysku jest dołączona do każdego z nich. Jednakże warto wiedzieć, że używanie tych preparatów powinno być dokonywane z rozsądkiem. Wspomniane wcześniej pluskwiaki są naturalnym wrogiem miodówek, skutecznie redukując ich populacje. Druga połowa sezonu wegetacyjnego to czas gdy powinniśmy zaprzestać jakichkolwiek działań z użyciem środków chemicznych, dając pluskwiakom możliwość redukcji kolonii miodówek. W przypadku gdy zmagamy się w tym czasie z innymi szkodnikami, jest możliwość użycia preparatów selektywnych, jednakże gdy zagrożenie ze strony innych szkodników jest niewielkie – warto pozwolić na naturalną redukcję miodówek.

Nawadnianie pomidorów – źródło ich zdrowia

Właściwe zarządzanie zużyciem wody w uprawie szklarniowej ma wielkie znaczenie zarówno dla prawidłowej wegetacji roślin ale także dla zmniejszenia kosztów.

6 sierpnia 2017

Pszenica ozima Rotax – dopasowana do warunków lokalnych

Pszenica ozima Rotax charakteryzuje się dobrą adaptacją do wszystkich rejonów i gleb, a przy tym wykazuje wysoki potencjał plonowania.

10 sierpnia 2017

Zatrucie sporyszem niebezpieczne dla ludzi i zwierząt

W zbożu niektórych rolników pojawił się sporysz. Może spowodować wiele szkód, zawiera trujące substancje. Przeczytaj, czy ubezpieczenia obejmują to ryzyko

10 sierpnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij