Miskant olbrzymi – olbrzymie możliwości

W 28 odcinku „Poradnika aF” przedstawiamy roślinę o bardzo niskich wymaganiach i wielu możliwościach zastosowania. Zobacz koniecznie!

Miskanty to rośliny z rodziny wiechlinowatych. W 28 odcinku „Poradnika aF” wracamy do tematu roślin energetycznych. Prof. Marcin Kozak z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu prezentuje mało znaną roślinę – miskanta olbrzymiego. Roślina ta stwarza wiele możliwości przy minimalnych nakładach. Obejrzyj wideo, bo być może miskant sprawdzi się u Ciebie!

agroFakt.pl: Witam serdecznie w kolejnym odcinku „Poradnika agroFakt”. Znajdujemy się dzisiaj przy wyjątkowo ciekawej roślinie, a ze mną jest prof. Marcin Kozak. Witam serdecznie.

prof. dr hab. Marcin Kozak: Witam serdecznie Panią, witam serdecznie Państwa.

Jaki to gatunek?

Tym ciekawym gatunkiem jest miskant olbrzymi. Jest to mieszaniec międzygatunkowy 2 oddzielnych gatunków, miskanta chińskiego i miskanta cukrowego. Ciekawostką tego gatunku jest fakt, że może być wykorzystywany na cele energetyczne, a jednocześnie rozmnaża się tylko i wyłącznie wegetatywnie, co oznacza, że nie ma zagrożenia, że jest to gatunek inwazyjny, który będzie się rozprzestrzeniał w sposób niekontrolowany, jak niestety stało się z barszczem Sosnowskiego.

Co ciekawe, nasze dotychczasowe badania wskazują, że fantastycznie rośnie na glebie klasy 5 o pH 4,5, czyli bardzo kwaśnym.

prof. dr hab. Marcin Kozak

Jak go wykorzystujemy?

Jak wspomniałem, możemy miskanta olbrzymiego wykorzystywać na cele energetyczne i to jest głównie jego zadanie, aby wytworzyć olbrzymią biomasę. Ten gatunek od 3 roku wegetacji wyrasta na ponad 3, czasem nawet do ponad 4 m. Tworzy bardzo gęstą i dużą biomasę, wydajną, a jednocześnie może być wykorzystywany również jako ciekawostka, chociażby w suchych bukietach.

W jaki sposób możemy go uprawiać?

Tak jak wspomnieliśmy, jest to gatunek, który rozmnaża się wegetatywnie, czyli zakładając plantację na cele energetyczne, wysadzamy go albo z sadzonek kłączowych podziemnych, albo jako sadzonkę z kultur in vitro z laboratorium. Następnie ten gatunek przez cały okres wegetacji tworzy nam zieloną biomasę, aż do przyrostów takich końcowych jesienią, czy praktycznie rzecz biorąc, zimą. I co ciekawe, nasze dotychczasowe badania wskazują, że fantastycznie rośnie na glebie klasy 5 o pH 4,5, czyli bardzo kwaśnym, czyli ja bym go polecił wszystkim zainteresowanym, którzy w gospodarstwie mają jakieś pole bardzo słabe, na którym nic nie chce rosnąć. A mają np. do ogrzania tunele foliowe, szklarnie, nawet własny dom. Ten gatunek do tego celu może z powodzeniem być wykorzystywany.

Kiedy i w jaki sposób wykonujemy zbiór?

Można wykonywać ten zbiór w 2 terminach: albo późnojesiennym, kiedy miskant zakończy wegetacje, ale ja skłaniałbym się do tego, żeby go zbierać w kolejnym roku kalendarzowym, na przełomie stycznia, lutego, kiedy gleba jest zamarznięta, kiedy mróz dodatkowo wyciągnął wilgoć, wodę z biomasy, kiedy suchej masy w tym miskancie jest więcej. Wtedy można go zebrać np. zmodyfikowanym kombajnem do kukurydzy albo zwykłą kosiarką rotacyjną i wykorzystać go właśnie na cele energetyczne, albo w postaci tzw. zrębków, albo sprasować dodatkowo na pellety czy brykiety, i taki miskant potem podawać po prostu jako źródło energii.

Dziękuję bardzo. Na dzisiaj to już wszystko i zapraszam serdecznie na kolejny odcinek „Poradnika agroFakt”.

Do zobaczenia na polach Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

 

Może zainteresować Cię również:

Nowa zaprawa do rzepaku ZAREJESTROWANA!

MRiRW zaktualizowało rejestr środków ochrony roślin dopuszczonych do obrotu. Od teraz można używać nowej zaprawy do nasion rzepaku!

18 maja 2017

Co na opadanie płatka rzepaku. Czy dodać azot?

Azot podawany na opadające płatki, od zawsze wzbudzał kontrowersje i obawy. Zapytaliśmy się rolników i agronomów co sami myślą o takim zabiegu.

24 maja 2017

Sorgo alternatywą dla polskich rolników

Uprawa sorgo nie jest popularna w naszym kraju. Tymczasem roślina ta może być ciekawą opcją w krajowym płodozmianie.

22 maja 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij