Młóto browarniane – pasza mlekopędna

Download PDF

Młóto browarniane to uboczny produkt powstający podczas produkcji piwa. Browarniom jest już niepotrzebny, natomiast dla hodowców bydła mlecznego jest wyjątkowo cenny. Młóto browarniane jest bowiem mlekopędne – nie tylko zwiększa ilość produkowanego mleka, ale też znacznie podnosi jego jakość.

W skład suchej masy młóta browarnianego wchodzi 30% bardzo wartościowych białek, co sprawia, że młóto jest bardzo dobrym dodatkiem do paszy. Białko jest tylko w połowie rozkładane w żwaczu krowy, przez co nie powoduje w nim zwiększenia koncentracji azotu amoniakalnego. Pozostałe białko jest rozkładane i od razu przyswajane w jelicie cienkim. Młóto browarniane jest też bogate w witaminy (zwłaszcza A, E oraz witaminy z grupy B) oraz mikroelementy. Świeże młóto pachnie chlebem i ma konsystencję drobnej kaszy – zwierzęta bardzo chętnie je jedzą, gdyż jest po prostu smaczne.

Nie należy jednak przekraczać dziennej dawki 6–8 kg dla jednej krowy! Zwiększenie dawki wcale nie spowoduje jeszcze większej mleczności, a wręcz przeciwnie – obniży jakość mleka!

Krowy, które spożywają młóto browarniane, niemal od razu zaczynają dawać więcej mleka. Jest też ono lepsze jakościowo – zawiera więcej kazeiny oraz tłuszczu, korzystnie wpływa także na zapach i smak. Zalecane jest krowom mlecznym na początku oraz w trakcie trwania laktacji, najlepiej podawać je łącznie z kiszonką z kukurydzy lub kiszonką z traw i roślin motylkowych. Nie należy jednak przekraczać dziennej dawki 6–8 kg dla jednej krowy! Zwiększenie dawki wcale nie spowoduje jeszcze większej mleczności, a wręcz przeciwnie – obniży jakość mleka, a u krowy pojawią się biegunki i problemy z trawieniem.

Świeże młóto browarniane jest produktem nietrwałym, gdyż zawiera spore ilości wody. Szybko psuje się i pleśnieje. Należy je podać krowom w ciągu 3 dni latem i do tygodnia zimą. Aby przedłużyć jego trwałość, młóto można zakisić, co jest zadaniem dosyć trudnym, ale opłacalnym. Wykorzystanie młóta browarnianego w karmieniu krów mlecznych pozwala obniżyć koszty paszy, a jednocześnie zwiększyć produkcję i zyski z gospodarstwa.

 

Więcej w artykule: Młóto browarniane: rachunek zysków i strat

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Z forum

Powiązany temat:

Żywienie bydła mlecznego
kr9292
Bardzo możliwe. Jeszcze koszona pewnie na początku września więc będzie problem cały rok. U mnie 32%skrobi, 34 SM. Koszona koniec września. Jeszcze gdyby postała z tydzień by...
zobacz więcej »
bartlomiej456
Oszczędzać oszczedzalem ale wcześniej było ok. 
zobacz więcej »
leszek1000
Wcześniej pewnie oszczędzałeś kuku. Możliwe że wcześniej powstały cysty. 
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o