Młóto browarniane w żywieniu loch: czy to dobry pomysł?

Download PDF

Na włókno wysokie zapotrzebowanie mają nie tylko lochy prośne, ale również karmiące. Istotnym źródłem tego składnika może być właśnie młóto browarniane w żywieniu loch. O czym trzeba jednak pamiętać, podając je maciorom?

Młóto browarniane to efekt uboczny, który otrzymuje się w cyklu produkcji piwa. Przypomina ono z wyglądu grubą, wilgotną śrutę. Zwykle młóto poddaje się procesowi suszenia, gdyż świeże jest bardzo nietrwałe. Po tej czynności zawartość suchej masy sięga ok. 84–86%, białka 35–37%, włókna – blisko 16%, a tłuszczu – 7%.

Obecność młóta browarnianego w składzie mieszanki paszowej zależy w szczególności od obecności pozostałych komponentów bogatych w włókno.

Młóto browarniane w żywieniu loch często jest stosowane w postaci kiszonki lub „na świeżo”. Podawanie lochom, karmionych jedynie paszą sypką, suszonego młóta sprzyja dostarczeniu im niezwykle cennych składników pokarmowych. Szczególnie zalecane jest stosowanie jego u macior niskoprośnych. Osobniki te cechuje stosunkowo specyficzne wymagania pokarmowe. W pierwszych 90 dniach ciąży zwierzęta powinny otrzymać paszę ze znacznym udziałem włókna oraz o dość niskiej koncentracji energii. Te warunki znakomicie spełnia właśnie młóto browarniane. To również doskonałe źródło białka, jednak paszę należy uzupełnić dodatkowo aminokwasami egzogennymi.

Obecność młóta browarnianego w składzie mieszanki paszowej zależy w szczególności od obecności pozostałych komponentów bogatych w włókno. Jego dawka musi zostać zminimalizowana wtedy, gdy podano nasiona owsa bądź śrutę rzepakową. W żywieniu loch karmiących istotne znaczenie ma zawartość energii. Tę grupę produkcyjną charakteryzują znaczne potrzeby energetyczne, dlatego czasem niezbędne jest przeprowadzenie zabiegu natłuszczania paszy.

Młóto browarniane w żywieniu loch to ciekawa alternatywa dla otrąb z uwagi na wysoką zawartość włókna. Otręby były od dawna stosowane w mieszankach dla loch jako podstawowe źródło tego składnika. Najnowsze badania pokazują jednak, że często skażone są mykotoksynami, co może odbić się w przyszłości na zdrowiu zwierząt.

 

Więcej o młócie browarnianym w artykule: Młóto browarniane: rachunek zysków i strat

Więcej o żywieniu loch w artykule: Żywienie macior: o czym należy pamiętać?

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Z forum

Powiązany temat:

Żywienie trzody chlewnej
dwdx1906
U młodych loch 3 tygodnie trwa od 15 do 30 dni, także łatwo przegapić, a i często są te ruje słabo widoczne...
zobacz więcej »
mesi
21 godzin temu, dwdx1906 napisał: Powiedziałbym że stymulacja knurem, ale raczej nie masz... Prawdopodobnie ruja kiedyś wystąpiła bez większych objawów.  K...
zobacz więcej »
dwdx1906
Powiedziałbym że stymulacja knurem, ale raczej nie masz... Prawdopodobnie ruja kiedyś wystąpiła bez większych objawów. 
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o