Nowe kierunki na uczelniach rolniczych

Uczelnie rolnicze dostosowują się do potrzeb rynku. Widać to po nowych kierunkach na uczelniach rolniczych. Nasza branża od lat zmienia się bardzo dynamicznie. Sprawdźmy nowe kierunki na uczelniach rolniczych w kraju.

Reklama

Lekarze roślin

młody jęczmień ozimy - czeka go ochrona fungicydowa

Medycyna roślin jest jednym z najnowszych kierunków na polskich uczelniach rolniczych

fot. Fotolia

Medycyna roślin jest kierunkiem, który już pojawił się w krajowej ofercie edukacyjnej, jednakże wciąż stanowi nowość i pewną ciekawostkę. Uczelnie zapewniają, że absolwenci tego kierunku będą przygotowani do pracy w różnego rodzaju służbach fitosanitarnych. Podczas studiów będą mieli możliwość dokładnego poznania biologii oraz botaniki roślin, dzięki czemu osoby kończące ten kierunek powinny doskonale znać m.in. choroby roślin, zagrażające im szkodniki i sposoby ich ograniczania etc. Z pewnością kierunek ten stanowi odpowiedź na coraz bardziej profesjonalną i wyspecjalizowaną produkcję roślinną oraz wciąż pojawiające się w niej wyzwania związane z obecnością coraz to nowych agrofagów.

Żywność bezpieczna

Szukając artykułów spożywczych często klienci dokładnie sprawdzają towar – jego pochodzenie, skład, sposób produkcji i  dystrybucji. Tu rola specjalistów w tym zakresie jest bardzo duża i prawdopodobnie będzie rosła na znaczeniu

Jakość i bezpieczeństwo żywności to zdecydowanie akademicka odpowiedź na zwiększające się w tym obszarze wymagania prawne, ale także coraz wyżej stawianą poprzeczkę przez konsumentów. Szukając artykułów spożywczych często klienci dokładnie sprawdzają towar – jego pochodzenie, skład, sposób produkcji i  dystrybucji. Tu rola specjalistów w tym zakresie jest bardzo duża i prawdopodobnie będzie rosła na znaczeniu. Uczelnie zapewniają, że absolwenci tego kierunku będą przygotowani do zarządzania systemami bezpieczeństwa i jakości żywności w przedsiębiorstwach, czyli w miejscach, gdzie żywność jest m.in. przetwarzana. Z pewnością odnajdą się także w instytucjach kontrolujących przepływ w łańcuchu żywnościowym.

Agroturystyka dalej na topie

podejście leader

Popularność agroturystyki nie słabnie w naszym kraju, toteż branża potrzebuje specjalistów.

Od jakiegoś czasu w ofercie akademickiej uczelni pojawia się również kierunek agroturystyka. Nic w tym dziwnego. Zainteresowanie ludzi z miast, zwłaszcza tych największych, wypoczynkiem na wsi – pośród natury i zwierząt – nie słabnie od lat. Prowadzenie biznesu agroturystycznego nie należy jednak do łatwych. To z jednej strony zajmowanie się logistyką, ale też marketingiem i całą infrastrukturą. Należy dodać do tego wiele uwarunkowań prawnych, które obejmują działalność agroturystyczną. Studia na kierunku agroturystyka – lub w przypadku wyboru takiej specjalności na danym kierunku – mają przygotować właśnie do w pełni profesjonalnej pracy w tym obszarze.

Biogospodarka w różnych branżach

Do nowości zaliczyć możemy także kierunek Biogospodarka. Jest to kierunek interdyscyplinarny, a jego absolwenci mają znaleźć zatrudnienie nie tylko w sektorze rolnym czy rolno-spożywczym, ale także w branży energetycznej oraz administracji publicznej. Absolwenci mają podczas studiów nabyć wiedzę dotyczącą bezpieczeństwa biosanitarnego, zasad produkcji oraz recyklingu bioproduktów, zasad funkcjonowania rynku. Mają także posiadać wiedzę z zakresu zasad produkcji pierwotnej prowadzonej w różnych systemach rolniczych z wykorzystaniem zasobów naturalnych.

Browary będą mieć specjalistów

Nie od dziś wiadomo, że piwo jest bodajże najpopularniejszym alkoholem w naszym kraju. Dlatego też maturzyści będą mogli wybrać edukację związaną z branżą browarniczą. Powstał bowiem już kierunek studiów  – browarnictwo i słodownictwo. Jego absolwenci mają posiąść wiedzę dotyczącą technologii browarniczej oraz słodowniczej. Inżynierowie browarnictwa mają także znać zasady marketingu oraz rynku browarniczego –  a w Polsce jest to naprawdę spory rynek, na którym istnieją zarówno potężni gracze, jak i liczni producenci lokalni. Kierunek taki maturzyści znajdą na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie.

Fachowcy w rolnictwie precyzyjnym

Precyzyjne rolnictwo to niższe koszty produkcji

Rolnictwo precyzyjne to przyszłość branży

fot. Łukasz Wasak

Najbardziej efektownym nowym kierunkiem – przynajmniej z nazwy – są Systemy mechatroniczne w rolnictwie precyzyjnym. To oferta SGGW w Warszawie. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego realizuje ten kierunek wespół z Politechniką Warszawską. Jak informuje uczelnia kierunek ma być połączeniem wiedzy rolniczej oraz technicznej. SGGW zaznacza, że kierunek jest odpowiedzią na coraz większe zapotrzebowanie rynku na specjalistów, którzy potrafią obsługiwać, ale też konstruować, układy mechatroniczne w nowoczesnych systemach rolnictwa precyzyjnego. Kierunek ten zapowiada się więc fascynująco dla pasjonatów techniki rolniczej. Nie da się ukryć, że może dać takśze szerokie perspektywy rozwoju tym osobom, które zdecydują się nie podjęcie nauki na nim.

Inspekcja weterynaryjna

Inspekcje nie kojarzą nam się najlepiej. Niemniej potrzebują one specjalistów, którzy swoją pracę wykonywać będą na jak najwyższym poziomie. Nie inaczej jest w przypadku weterynarii. Studia na kierunku Inspekcja weterynaryjna przygotują swoich absolwentów do pracy zarówno w jednostkach administracji państwowej, jak i przedsiębiorstwach zajmujących się handlem czy produkcją zwierzęcą. Nie da się ukryć, że nowoczesna produkcja zwierzęca obarczana jest sporymi obostrzeniami prawnymi, stąd dokładna znajomość aktualnych przepisów oraz specyfiki produkcji zwierzęcej jest konieczna.

 

 

 

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *