Nowe trendy w żywieniu i rozrodzie trzody chlewnej

Download PDF

Firma Blattin od lat dostarcza pasze i inne środki produkcji hodowcom trzody chlewnej. Nie poprzestaje jednak na sprzedaży swoich produktów, ale doradza hodowcom.

Aby spełniać swoją misję doradczą, firma Blattin organizuje coroczne konferencje dla hodowców, które mają charakter mocno szkoleniowy. Na początku marca, rolnicy tłumnie spotkali się przy okazji VIII edycji Ogólnopolskiej Konferencji dla hodowców i producentów trzody chlewnej w Głogówku.

Precyzyjne żywienie trzody chlewnej

Kierownik działu żywienia trzody chlewnej Blattin – dr Mirosław Wantuła – przedstawił najlepsze rozwiązania i nowe trendy w produkcji trzody chlewnej.

szkolenia dla rolników

Konferencje firmy Blattin zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem

fot. Mariusz Drożdż

Jeden z wykładów dotyczył bilansowania mieszanek paszowych pod względem strawnych aminokwasów oraz poziomu mikro i makroelementów oraz witamin i dodatków paszowych. – Bardzo ważną sprawą, którą poruszyłem (jest – przyp. red.) struktura paszy, wielkość jej cząstek, które muszą być w paszy, problemy zdrowotne z tym związane, jeśli chodzi o wrzody żołądka zużycie paszy – mówi dr Mirosław Wantuła.

Zapoznanie z nowością w portfolio

Jednym z punktów programu było przedstawienie nowości w ofercie organizatora. Najnowsze produkty duńskiej firmy Vilomix, która od dwóch lat jest większościowym udziałowcem firmy Blattin, przedstawił uczestnikom doktor Wantuła. – Mamy wprowadzone trzy linie. Linię kompletną premiksów, która w swoim składzie zawiera wszystkie makro- i mikroelementy, pełną gamę aminokwasów, witamin. Linię profi  ̶  profesjonalną  ̶                            1-procentowych premiksów, które różnią się jedynie poziomami makroelementów, które trzeba dodać. Trzecia linia  ̶  linia standardowa  ̶             2,5-procentowych premiksów, która w swym składzie ma te same ilości aminokwasów, mikroelementów i witamin, ale brakuje w niej wapnia i niektórych dodatków zootechnicznych, takich jak np. hydrolizat drożdży, czy probiotyki, czy kwasy DHA – opisuje kierownik Działu Trzody Chlewnej Blattin Polska.

vilomix

Uczestnicy zostali zapoznani z nowością w portfolio Blattin

fot. Mariusz Drożdż

Bez rozrodu nie ma hodowli

W hodowli oprócz żywienia kluczową kwestią jest rozród świń. Kwestie jego organizacji dla efektywności i opłacalności zaprezentował dr inż. Tomasz Schwarz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie w przemówieniu: „Rozród świń – organizacja dla efektywności, efektywność dla opłacalności”.  ̶  Rozród jest tematem, tak naprawdę, kluczowym. My z tym rozrodem mamy ciągle problemy. Od wielu już lat można powiedzieć nam się zmniejsza dość gwałtownie pogłowie stada podstawowego. Czyli macior mamy w kraju coraz więcej. Pogłowie całościowe świń, można powiedzieć, że utrzymuje się na poziomie dość stabilnym. Natomiast odbywa się to kosztem tego, że sprowadzamy coraz większe ilości warchlaków do tuczu. Natomiast stado loch nam się coraz bardziej obniża – stwierdza dr inż. Tomasz Schwarz.

Co jest powodem sytuacji?

Naukowiec z Krakowa zwraca uwagę na czynnik wpływający na zmniejszenie ilości loch.

żywienie świń

Dr inż. Mirosław Wantuła przedstawił temat żywienia precyzyjnego świń

fot. Mariusz Drożdż

Doktor Schwarz wskazuje na problemy natury technologicznej, które związane są z prowadzeniem stada podstawowego. – (…) w mniejszych gospodarstwach ze względu na braki związane chociażby ze źle prowadzoną dokumentacją  ̶  efektywność tych stad jest zdecydowanie mniejsza – mówi dr Schwarz.

Odpowiednie żywienie trzody chlewnej

Mamy też problemy związane chociażby z odpowiednim żywieniem zwierząt, gdzie to żywienie w tuczu, jeżeli będzie nieodpowiednie, to ono daje pewnego rodzaju zaburzenia produkcyjne, które są bardzo okresowe, periodyczne. Natomiast w przypadku stada podstawowego są to problemy, które przenoszą się na długie, długie miesiące. Taki jeden błąd popełniony w jednym okresie czasu będzie dawał swoje efekty bardzo często nawet jeszcze pół roku później. (…) Z tego powodu bardzo wielu producentów podejmuje decyzje – dosyć taką powiedziałbym bolesną czasami decyzję  ̶  ale jednak decyzję czasami jedyną racjonalną z ekonomicznego punktu widzenia – rezygnacji ze stada loch i przejścia na tzw. cykl otwarty, na tucz w oparciu o warchlaki kupowane – podsumowuje dr Tomasz Schwarz.

żywienie trzody chlewnej

Dr inż. Tomasz Schwarz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie

fot. Mariusz Drożdż

Uczestnicy o szkoleniu

Pomimo świńskiego dołka cenowego na konferencję tłumnie przybyli tłumnie hodowcy trzody chlewnej z południowo-zachodniej Polski.
Trzeba się uczyć, trzeba się szkolić. Są różne nowości dlatego dobrze siedzieć w temacie. Z firmą współpracuje nasze gospodarstwo już 15 lat – komentuje Damian Damboń, rolnik z Trawników. – Jestem już drugi raz na tym spotkaniu. Bardzo mi się podoba – przyznaje Tomasz Szmigielski, rolnik z Bielic.

Tematyka zaprezentowana podczas wykładów będzie szerzej omawiana podczas kontaktów bezpośrednich pomiędzy doradcami żywieniowymi firmy Blattin a hodowcami u nich w gospodarstwach.

Zobacz więcej w naszym materiale wideo:

Dodaj komentarz