Konferencja Blattin dla hodowców trzody chlewnej

Produkcja trzody chlewnej w ostatnich latach stała się coraz bardziej opłacalna, mimo problemów z afrykańskim pomorem świń, pogłowie trzody w ostatnich latach rosło, a ceny na rynku wieprzowiny były wyższe niż w latach ubiegłych. Z jakimi problemami borykają się więc hodowcy trzody?

Cykl konferencji dla hodowców i producentów trzody chlewnej organizowanych przez firmę Blattin Polska wraz zpartnerami działającymi na rynku trzody chlewnej to szkolenia dla hodowców świń, na których przekazywana jest wiedza dotycząca żywienia i zdrowia zwierząt.

W Polsce wiele loch jest żywionych nieprawidłowo

W Skalmierzyach zaprezentowano trzy zagadnienia: żywienie świń wzależności od potencjału genetycznego zaprezentowane przez Dr inż. Tomasza Schwarza z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie; wpływ chorób zakaźnych loch na opłacalność produkcji, które w zastępstwie za Dr Wiesława Niewiteckiego wygłosił lekarz weterynarii – Aleksander Furmanowski. Na koniec zagadnienie prawidłowego odchowu prosiąt wygłosił Piotr Nowak.

Problemy żywieniowe

Według Dr Inż. Tomasza Schwarza z, jednym z  największych problemów żywienia świń w Polsce jest zatuczenie loch, które żywione nieprawidłowo (żywienie do woli) zbyt szybko przybierają na wadze. Została również poruszona kwestia ras duńskich, które mimo  teoretycznie lepszych warunków genetycznych nie osiągają lepszych warunków produkcyjnych w polskich warunkach. Różnica w odchowie loch między świnią polską a świnią duńską jest ogromna. Jest to skutkiem niewielkiego postępu w dzietności polskich loch od ponad 10 lat.

Dr Inż. Tomasz Schwarz

Dr Inż. Tomasz Schwarz

Polskie rasy ojcowskie nie należą do najlepszych, dlatego w Polsce stosuje się krzyżowanie czterorasowe, a nie jak w innych europejskich krajach – dwu lub trzyrasowe – mówił Tomasz Schwarz.

Świnie lubią zróżnicowaną dietę

Na konferencji Blattin jednym z głównych tematów poruszanych przez wszystkich naukowców. Według Dr. Schwarza – Nie jest najlepszą paszą ta, która ma najwięcej białka, ale ta która ma najlepszy bilans białkowo-energetyczny. Bilansowanie to odpowiedni dobór surowców i dodatków – surowców energetycznych, białkowych oraz dodatków. Na czym jednak można oszczędzić w paszy? Wielu hodowców trzody oszczędza na dodatkach, według doktora Schwarza – Nie opłaca się oszczędzać na dodatkach, można jednak za to oszczędzić na surowcach energetycznych, ponieważ ich jest najwięcej w mieszance paszowej – świnie lubią zróżnicowaną dietę.

Część wystąpienia lekarza weterynarii - Aleksandra Furmanowskiego była transmitowana na żywo na Facebooku

Część wystąpienia lekarza weterynarii – Aleksandra Furmanowskiego była transmitowana na żywo na Facebooku agrofaktu

Dlaczego PRRS jest groźny?

najczęstszym źródłem rozchwiania stada jest nieumiejętne wprowadzania loszek. PRRS uderza stado falami w ciągu nawet kilku miesięcy – mówił Aleksander Furmanowski. Najskuteczniejszym sposobem na zapobieganie rozchwiania stada jest „zapoznanie” zwierząt z wirusem poprzez szczepienie.

Mgr inż.Piotr Nowak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

Mgr inż.Piotr Nowak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

Ważna jest również bioasekuracja oraz regularne badania. Mgr inż.Piotr Nowak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przedstawił na koniec prawidłowe metody odchowu prosiąt oraz optymalne warunki i parametry tuczu dla hodowców. Poruszone zostały również metody prawidłowego układania mieszanek pełnoporcjowych dla prosiąt.

Na koniec spotkania odbyła się loteria, w której oprócz upominków można było wygrać paszę dla świń zafundowaną przez organizatora konferencji – firmę Blattin.

Kup min. 3 j.s. RGT JakuzziKup teraz a czwartą dostaniesz za 1 zł netto!

Odchów prosiąt i punkty krytyczne w tym okresie

Aby osiągnąć oczekiwane wyniki produkcyjne, bardzo istotny jest prawidłowy odchów świń. Dowiedz się więcej na ten temat!

17 czerwca 2019

Brexit i co dalej?

Jakie skutki dla polskiej gospodarki przyniesie Brexit?

17 czerwca 2019

Mykotoksyny w paszy dla trzody chlewnej: jak bardzo szkodzą zwierzętom?

Mykotoksyny (mikotoksyny) stanowią w dalszym ciągu istotny problem w żywieniu trzody chlewnej. Jakie szkody mogą wyrządzić?

20 maja 2019