Ochrona warzyw korzeniowych przed szkodnikami

Sytuacja na rynku środków ochrony roślin w ciągu ostatnich kilkunastu lat zmieniała się dość gwałtownie, co jest w dużej mierze następstwem przyjęcia europejskich przepisów prawnych po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej. Po 2004 r. duża liczba wcześniej dostępnych preparatów zniknęła z półek. Czy mamy więc czym chronić uprawy warzyw korzeniowych? Co z ochroną przed szkodnikami?

ochrona warzyw korzeniowych

Najwięcej środków ochrony roślin do ochrony przed szkodnikami jest obecnie dla marchwi.

Wspomniane wycofanie środków ochrony roślin po 2004 r. było spowodowane wycofaniem ogromnej liczby substancji aktywnych jako rezultat  przeglądu, który był związany z obowiązującą w tym czasie dyrektywą 91/414/EWG. Celem unijnego przeglądu było wyeliminowanie ze stosowania substancji aktywnych stwarzających zagrożenie dla zdrowia ludzi, zwierząt i środowiska. W praktyce część substancji wycofano właśnie z powodu ich możliwej szkodliwości, a część w związku z wysokimi kosztami przeglądu i brakiem opłacalności dla producenta.

Natomiast ok. 20% środków, które można było kiedyś stosować w ochronie warzyw korzeniowych, dziś nadal jest zarejestrowanych w Polsce, ale już w innym zakresie stosowania, nieobejmującym tej grupy upraw.

Jeśli zatem porównamy możliwości ochrony warzyw korzeniowych przed szkodnikami w chwili obecnej (stan na 2 lutego 2016) a przed rokiem 2004, zauważymy ogromną różnicę. W latach 2002–2003 do ochrony tej grupy warzyw dostępnych było aż 37 insektycydów, przy czym każdy z ważniejszych gatunków miał zapewnioną ochronę:

  • dla marchwi dostępne były 32 preparaty,
  • dla buraka ćwikłowego – 17,
  • dla pietruszki – 13,
  • dla selera – 10,
  • dla skorzonery – 9.

Wycofanie w Polsce 50% dostępnych przed rokiem 2004 insektycydów stosowanych w ochronie warzyw korzeniowych było właśnie następstwem przeglądu substancji aktywnych i wycofania wielu z nich, takich jak: acefat, diazynon, dichlorfos, fenitriotion, furatiokarb, heptenofos, izofenfos, karbosulfan, czy tetradifon.

ochrona warzyw korzeniowych

Na współczesnym rynku mamy dostępne zaledwie 2 insektycydy do ochrony buraków ćwikłowych.

Dla innych środków, których już dziś nie ma na rynku, nie wszczęto z kolei procedury ponownej rejestracji. Natomiast ok. 20% środków, które można było kiedyś stosować w ochronie warzyw korzeniowych, dziś nadal jest zarejestrowanych w Polsce, ale już w innym zakresie stosowania, nieobejmującym tej grupy upraw.

Obecnie do ochrony warzyw korzeniowych przed szkodnikami mamy zarejestrowanych jedynie 6 środków, wśród których znajduje się 1 preparat do ochrony warzyw korzeniowych przed ślimakami, 2 insektycydy mające zastosowanie w ochronie buraka ćwikłowego oraz 2 insektycydy i 1 nematocyd, którymi możemy chronić marchew. Należy również podkreślić, że nie ma obecnie możliwości chemicznej ochrony insektycydowej innych ważniejszych warzyw korzeniowych, takich jak pietruszka czy seler.

Co możemy więc zastosować?

ochrona warzyw korzeniowych

Nie ma obecnie możliwości chemicznej ochrony insektycydowej pietruszki czy selera.

Niewielka lista środków jest następująca:

  • Patriot 100 EC – pyretroid przeznaczony dla użytkowników profesjonalnych, zawierający deltametrynę. Środek może być stosowany w ochronie marchwi przed mszycami i połyśnicą marchwianką;
  • Proteus 100 OD – insektycyd przeznaczony dla użytkowników profesjonalnych, zawierający 2 substancje czynne: deltametrynę z grupy pyretroidów i tiachlopryd z grupy neonikotynoidy. Środek może być stosowany w ochronie marchwi przed bawełnicą topolowo-marchwiową i połyśnicą marchwianką;
  • Vydate 10 G – nematocyd przeznaczony dla użytkowników profesjonalnych, zawierający oksamyl z grupy karbaminianów, może być stosowany w ochronie marchwi przed nicieniami;
  • Mospilan 20 SP, Miros 20 SP (odpowiednik środka Mospilan, pochodzący z handlu równoległego) – neonikotynoidy przeznaczone zarówno dla użytkowników profesjonalnych, jak i dla amatorów, zawierające acetamipryd, mogą być stosowane w ochronie buraka ćwikłowego przed pchełką burakową i drobnicą burakową;
  • Substral Ślimakol nowość na rynku z 2015 r., moluskocyd przeznaczony dla amatorów, zawierający metaldehyd. Środek można stosować w ochronie wszystkich warzyw korzeniowych przed ślimakami.

Na koniec podkreślmy jeszcze, że w związku z niewielką liczbą preparatów, możliwości ich rotacji są praktycznie niemożliwe, co stwarza ryzyko powstania odporności szkodników na środki. W obliczu małych możliwości chemicznej ochrony oraz zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin należy stosować metody zapobiegające wystąpieniu agrofagów, takie jak np. odpowiednie stanowisko (unikanie sąsiedztwa upraw zasiedlanych przez te same szkodniki, unikanie sąsiedztwa niektórych gatunków drzew jak topola, wierzba – co daje mniejsze ryzyko wystąpienia mszyc), płodozmian, zabiegi uprawowe (np. głębokie orki, wczesny siew), czy mechaniczne usuwanie szkodników np. poprzez wyrywanie chwastów żywicieli.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.2 / 5. Liczba głosów 5

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *