Odpowiednio oznakowane produkty rybne

Download PDF

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przypomina, że produkty rybołówstwa i akwakultury oferowane do sprzedaży konsumentowi w handlu detalicznym, lokalach gastronomicznych i stołówkach muszą być odpowiednio oznakowane.

Ryby żywe, świeże, schłodzone, mrożone, wędzone, suszone i solone, niezależnie od tego, czy są wystawione do sprzedaży w opakowaniach jednostkowych czy są oferowane luzem, powinny być odpowiednio oznakowane i opatrzone m.in. takimi informacjami jak: handlowe oznaczenie gatunku i jego nazwa systematyczna (łacińska), metoda produkcji (gdzie złowiono lub wyhodowano), obszar połowu lub hodowli i kategoria narzędzia połowowego (w przypadku surowca poławianego).

Więcej znajdziecie na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o