Odpowiednio oznakowane produkty rybne

Ryby żywe, świeże, schłodzone, mrożone, wędzone, suszone i solone, niezależnie od tego, czy są wystawione do sprzedaży w opakowaniach jednostkowych czy są oferowane luzem, powinny być odpowiednio oznakowane i opatrzone konkretnymi informacjami.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przypomina, że produkty rybołówstwa i akwakultury oferowane do sprzedaży konsumentowi w handlu detalicznym, lokalach gastronomicznych i stołówkach muszą być odpowiednio oznakowane.

Ryby żywe, świeże, schłodzone, mrożone, wędzone, suszone i solone, niezależnie od tego, czy są wystawione do sprzedaży w opakowaniach jednostkowych czy są oferowane luzem, powinny być odpowiednio oznakowane i opatrzone m.in. takimi informacjami jak: handlowe oznaczenie gatunku i jego nazwa systematyczna (łacińska), metoda produkcji (gdzie złowiono lub wyhodowano), obszar połowu lub hodowli i kategoria narzędzia połowowego (w przypadku surowca poławianego).

Więcej znajdziecie na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Premiksy dla krów zasuszonych: jakie wybrać?

Suplementacja minerałów i witamin w okresie zasuszenia jest bardzo istotna. Sprawdź, jakim schorzeniom może zapobiec!

24 marca 2017

Czy będzie zakaz wstępu psów i kotów do budynków gospodarczych i rejestr wjeżdżających pojazdów?

Kontrowersyjny projekt rozporządzenia Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi niebawem może obowiązywać! Sprawdź, co się zmieni!

20 marca 2017

Chów trzody chlewnej z pomysłem

Czy jest recepta na to, by trzoda chlewna przynosiła i zysk, i… satysfakcję? Na ten temat rozmawiamy z Mistrzem Agroligi 2016!

18 marca 2017