Odpowiednio oznakowane produkty rybne

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przypomina, że produkty rybołówstwa i akwakultury oferowane do sprzedaży konsumentowi w handlu detalicznym, lokalach gastronomicznych i stołówkach muszą być odpowiednio oznakowane.

Ryby żywe, świeże, schłodzone, mrożone, wędzone, suszone i solone, niezależnie od tego, czy są wystawione do sprzedaży w opakowaniach jednostkowych czy są oferowane luzem, powinny być odpowiednio oznakowane i opatrzone m.in. takimi informacjami jak: handlowe oznaczenie gatunku i jego nazwa systematyczna (łacińska), metoda produkcji (gdzie złowiono lub wyhodowano), obszar połowu lub hodowli i kategoria narzędzia połowowego (w przypadku surowca poławianego).

Więcej znajdziecie na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dymisja za nielegalny ubój bydła?

Nielegalny ubój chorych krów na mięso to wina Głównego Lekarza Weterynarii? Czy może egzaminu nie zdał cały system?

13 lutego 2019

Nielegalne środki ochrony roślin – kupując je tracisz wiele razy!

Co siódmy preparat do ochrony roślin pochodzi z nielegalnego źródła. Przerażające?

5 lutego 2019

Pomoc suszowa. ARiMR wznowiła wypłaty

Skala strat wyrządzonych przez suszę okazała się tak duża, że w listopadzie 2018 roku Polska wyczerpała pulę pieniędzy pomocy de minimis!

11 lutego 2019