Odpowiednio oznakowane produkty rybne

Odpowiednio oznakowane produkty rybne

Ryby żywe, świeże, schłodzone, mrożone, wędzone, suszone i solone, niezależnie od tego, czy są wystawione do sprzedaży w opakowaniach jednostkowych czy są oferowane luzem, powinny być odpowiednio oznakowane i opatrzone konkretnymi informacjami.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przypomina, że produkty rybołówstwa i akwakultury oferowane do sprzedaży konsumentowi w handlu detalicznym, lokalach gastronomicznych i stołówkach muszą być odpowiednio oznakowane.

Ryby żywe, świeże, schłodzone, mrożone, wędzone, suszone i solone, niezależnie od tego, czy są wystawione do sprzedaży w opakowaniach jednostkowych czy są oferowane luzem, powinny być odpowiednio oznakowane i opatrzone m.in. takimi informacjami jak: handlowe oznaczenie gatunku i jego nazwa systematyczna (łacińska), metoda produkcji (gdzie złowiono lub wyhodowano), obszar połowu lub hodowli i kategoria narzędzia połowowego (w przypadku surowca poławianego).

Więcej znajdziecie na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Produkcja zwierzęca w Polsce – nowe dane rynkowe

Wstępne szacunki Głównego Urzędu Statystycznego za 2017 r.

14 lutego 2018

FERMA 2018 – nie lada gratka dla hodowców, trwa!

Trwają międzynarodowe targi FERMA 2018 - specjalistyczna impreza dla hodowców bydła, świń i drobiu. Na miejscu odbędą się debaty i konferencje merytoryczne

17 lutego 2018

Rekompensaty dla rolników na bioasekurację

8 mln zł w 2018 r. trafi do gospodarstw z obszarów ASF, w których zaprzestano hodowli świń. Wypłaty od 15 maja 2018 r.!

12 lutego 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij