Żywe ryby w sprzedaży: o czym należy pamiętać?

Zwiększa się popyt na karpie. Przepisy nie regulują jednak, jak sprzedawać i uśmiercać ryby. O czym należy pamiętać?

W okresie przedświątecznym zwiększa się popyt na karpie. Choć przepisy o ochronie zwierząt nie regulują szczegółowo, jak sprzedawać i uśmiercać ryby, to Główny Inspektorat Weterynarii przypomina o dobrych praktykach w postępowaniu z nimi.

Zaleca się uśmiercanie za wyznaczonym parawanem. Zabicie ryby na oczach dzieci grozi bowiem konsekwencjami karnymi.

Dla właścicieli stawów zaczął się okres szczególnie wytężonej pracy. O karpiach przypominają sobie nie tylko konsumenci, ale i obrońcy praw zwierząt. Dla uniknięcia problemów warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów odnośnie tego, jak sprzedawać i uśmiercać ryby.

GIW przypomina, że zabijanie powinno odbyć się w sposób humanitarny, tj. przez uderzenie w czołową część czaszki. Zaleca się także uśmiercanie za wyznaczonym parawanem. Zabicie ryby na oczach dzieci grozi bowiem konsekwencjami karnymi. Robić to mogą jedynie osoby dorosłe, mające przynajmniej wykształcenie zawodowe bądź posiadające 3-letnie doświadczenie przy hodowli ryb.

Ryby powinny być w dodatku przetrzymywane w szczelnych basenach o gładkich powierzchniach i gładko zakończonych krawędziach. Wodę o temperaturze ok. 10°C należy wymieniać co najmniej co 48 godzin. Maksymalne zagęszczenie to 1 kg na 1 l wody. Jeśli ryby są ranne, zaleca się ich niezwłoczne uśmiercenie.

GIW nie zaleca też sprzedaży żywych karpi. W zaleceniach wymienione zostały także sposoby przenoszenia ich ze sklepu do domu.

Pełna treść zaleceń znajduje się na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii.

Jak zwiększyć opłacalność hodowli trzody chlewnej i sprostać wymogom rynku?

ASF spustoszył wiele ferm, które teraz szukają sposobów na poprawienie opłacalności hodowli trzody chlewnej. Podpowiadamy!

25 marca 2017

Lizawki dla bydła: jakie wybrać dla opasów?

Jakie składniki mineralne powinny znajdować się w lizawce dla bydła mięsnego? Jak dobrać odpowiednią dla naszego stada formę?

20 marca 2017

Zakładanie nowych użytków zielonych krok po kroku

Jakie zabiegi należy przeprowadzić, żeby założyć łąkę lub pastwisko i jaką wybrać mieszankę traw, najlepszą dla bydła mlecznego?

20 marca 2017