O czym ma pamiętać rolnik sprzedający ryby?

Download PDF

Ryby żywe, świeże, schłodzone, mrożone, wędzone, suszone i solone, niezależnie od tego, czy są wystawione do sprzedaży w opakowaniach jednostkowych czy są oferowane luzem, powinny być opatrzone m.in. takimi informacjami jak: handlowe oznaczenie gatunku i jego nazwa systematyczna (łacińska), metoda produkcji (gdzie złowiono lub wyhodowano), obszar połowu lub hodowli oraz kategoria narzędzia połowowego (w przypadku surowca poławianego).

Podmioty działające w łańcuchu dystrybucyjnym „od łowiska do półmiska” są bowiem zobowiązane przestrzegać wymagań określonych w rozdziale IV rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1379/2013 z dnia 11 grudnia 2013 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury, zmieniającego rozporządzenia Rady (WE) nr 1184/2006 i (WE) nr 1224/2009 oraz uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 104/2000 (Dz. U. L 354 z 28.12.2013, s. 1).

Więcej informacji dla sprzedających ryby znajdziecie na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o