O czym ma pamiętać rolnik sprzedający ryby?

Ryby żywe, świeże, schłodzone, mrożone, wędzone, suszone i solone, niezależnie od tego, czy są wystawione do sprzedaży w opakowaniach jednostkowych czy są oferowane luzem, powinny być opatrzone odpowiednimi informacjami.

Ryby żywe, świeże, schłodzone, mrożone, wędzone, suszone i solone, niezależnie od tego, czy są wystawione do sprzedaży w opakowaniach jednostkowych czy są oferowane luzem, powinny być opatrzone m.in. takimi informacjami jak: handlowe oznaczenie gatunku i jego nazwa systematyczna (łacińska), metoda produkcji (gdzie złowiono lub wyhodowano), obszar połowu lub hodowli oraz kategoria narzędzia połowowego (w przypadku surowca poławianego).

Podmioty działające w łańcuchu dystrybucyjnym „od łowiska do półmiska” są bowiem zobowiązane przestrzegać wymagań określonych w rozdziale IV rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1379/2013 z dnia 11 grudnia 2013 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury, zmieniającego rozporządzenia Rady (WE) nr 1184/2006 i (WE) nr 1224/2009 oraz uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 104/2000 (Dz. U. L 354 z 28.12.2013, s. 1).

Więcej informacji dla sprzedających ryby znajdziecie na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Szczepienia bydła: na co szczepić cielęta i dorosłe osobniki?

Szczepienia są jedną z najskuteczniejszych metod ochrony bydła przed chorobami powodującymi straty finansowe. Na co koniecznie szczepić?

15 stycznia 2017

Rolniczy handel detaliczny już działa! Zarejestruj działalność!

Od nowego roku obowiązują nowe przepisy! Rolnicy mogą już prowadzić działalności w ramach rolniczego handlu detalicznego.

9 stycznia 2017

Winiarze muszą złożyć deklaracje o zbiorach!

Do 15 stycznia producenci i przedsiębiorcy wyrabiający wino muszą złożyć deklaracje o tegorocznych zbiorach winogron i produkcji wina.

9 stycznia 2017