Ograniczanie stosowania fungicydów i chorób grzybowych jednocześnie? [WIDEO]

Download PDF

Czy można zastąpić lub ograniczyć liczbę zabiegów fungicydowych i nadal cieszyć się zdrowymi uprawami? Tak, a wszystko za sprawą preparatów mikrobiologicznych opartych na bateriach. Można je z powodzeniem wykorzystać w uprawach zbóż i nie tylko. Jakie są zalety z ich stosowania? Kiedy wykonać zabieg? Sprawdź, jak działają bakterie w zbożach!

W dużym uproszczeniu bakterie zapobiegają rozwojowi niepożądanej mikroflory poprzez zaszczepienie roślin odpowiednimi kulturami, wyizolowanymi ze środowiska naturalnego. Takie wyizolowane kultury bakterii zawierają produkty MOCBackter od Osadkowski SA. Dowiedz się, dlaczego warto je stosować!

Więcej w materiale wideo:

MOCBackter okiem praktyka

Odwiedziliśmy gospodarstwo rolne Pana Dariusza Tubisa znajdujące się w miejscowości Juszczyn koło Środy Śląskiej, w województwie dolnośląskim. – Gospodarstwo liczy 640 hektarów, specjalizujemy się głównie w produkcji roślinnej, chociaż posiadamy szczątkową hodowlę trzody chlewnej. Główne uprawy to zboża, rzepak, kukurydza i soja. – mówił właściciel gospodarstwa. Głównym problemem gospodarstwa jest wadliwy płodozmian, dlatego rozpoczęto poszukiwania alternatywy do pobudzenia życia biologicznego. – Od  dłuższego czasu poszukiwałem produktu niechemicznego, aby pobudzić życie biologiczne oraz ograniczyć stosowanie fungicydów. Dlatego postanowiłem wypróbować MOCbackter, jeżeli chodzi o zdrowotność zbóż. mówił Pan Dariusz Tubis.

Gospodarstwo w Juszczynie stosuje bakterie w zbożach MOCbackter już drugi rok. – Pierwszy rok stosowania był bardzo optymistyczny – zrobiliśmy doświadczenia łanowe na 20 hektarach i bakterie okazały się niesamowicie skuteczne. Trzeba zaznaczyć tylko, że nie był miarodajny – był to rok suszy i nie było presji chorób. W tym roku również spróbowaliśmy drugi sezon stosowania bakterii i również jestem bardzo zadowolony z ich działania. Nie trzeba było używać chemii, bakterie zdały egzamin, rośliny pszenicy były zdrowe do samego zbioru. – podkreślał właściciel gospodarstwa.

Ograniczanie stosowania fungicydów i zdrowsze zboża

Dariusz Tubis

Dariusz Tubis właściciel gospodarstwa Chlew-Pol

fot. Daniel Biernat

Produkty MOCbackter nie tylko wspomagają ochronę zbóż przed chorobami, mają one także pozytywny wpływ na ich zbiór. –Zauważyłem, że w ubiegłym roku, kiedy w czasie suszy kłosy się źle wymłacały, to po bakteriach wymłacały się do końca, nie było zaschniętych plewek. Słoma po skoszeniu miała piękny, żółty kolor, czyli działanie tych bakterii było dłuższe, nie widać było grzybów na słomie. W tym roku bakterie również zdały egzamin, pszenice były zdrowe – dodał nasz rozmówca.

Pan Dariusz Tubis podkreślił także znaczenie produktu w dobie zmieniających się przepisów wprowadzanych przez UE. – Oczywiście pod drugim roku stosowania poleciłbym innym gospodarstwom ten produkt na próbę. Jak się przekonają (a jestem pewny, że się przekonają, tak jak ja), na pewno będą stosować. Tym bardziej, że przed nami jest zwiększenie obszaru upraw ekologicznych, które prędzej czy później wyjdą w zarządzeniach Unii Europejskiej. – dodał.

Moc bakterii dla zbóż i nie tylko!

Anna Pobudejska Osadkowski SA

Pani Anna Pobudejska z Osadkowski SA mówiła o korzyściach wynikających ze stosowania produktów MOCbackter

fot. Daniel Biernat

W swojej ofercie firma Osadkowski posiada dwa innowacyjne produkty MOCbackter F i MOCbackter F Plus. Wchodzą one w skład technologii opartej na osłonie bakteryjnej. Preparaty te różnią się między sobą ilością szczepów bakteryjnych. – Preparat MOCbackter F posiada ich 10, natomiast preparat MOCbackter F Plus posiada ich 11, w tym jeden szczep Promieniowca. Technologię MOCbackter polecamy wszystkim rolnikom, którzy mają na celu ograniczanie stosowania fungicydów na swoich plantacjach na rzecz preparatów biologicznych, wspierających zdrowotność roślin. – mówiła Pani Anna Pobudejska, przedstawiciel handlowy Osadkowski SA.

Mnogość szczepów zawartych w preparatach MOCbackter umożliwia aktywność w różnych warunkach temperaturowych i wilgotnościowych, co zapewnia pełne działanie tych preparatów. Produkty MOCbackter stosujemy we wszystkich uprawach zbóż, zarówno jarych, jak i ozimych. Stosujemy je dodatkowo również w kukurydzy. Celem jest ograniczenie rozwoju grzyba z rodzaju Fusarium, a tym samym wytwarzanych przez nich mykotoksyn.

Jak działają bakterie?

– Mechanizm działania produktów MOCbackter oparty jest na efekcie „zajętego miejsca”, bakterie zasiedlają roślinę – tworząc osłonę bakteryjną, która wypiera patogeny grzybowe. Dlatego też ważne jest stężenie produktu bakteryjnego, aby stworzył on na powierzchni roślin barierę przeciwdziałającą rozwojowi grzyba. – mówiła Pani Anna Pobudejska. Korzyściami stosowania preparatów MOCbackter są, przede wszystkim: niekwestionowana zdrowotność roślin a jednocześnie ograniczanie stosowania fungicydów, zwiększenie bioróżnorodności bakterii w łanie i w glebie, lepszy rozkład resztek pożniwnych i wspieranie rozwoju systemu korzeniowego, przed wszystkim jesienią, ale również wiosną. W ostatnich latach mamy do czynienia z długimi jesieniami i ciepłymi zimami, co wpływa na rozwój patogenów. Aby mu zapobiec, proponujemy zastosowanie preparatów MOCbackter już jesienią, co pozwoli utrzymać rośliny w dobrej kondycji i zdrowotności.

Jak stosować produkty MOCBackter?

ograniczanie stosowania fungicydów z MOCbackter

Linia produktów MOCbackter dostępna jest w ofercie firmy Osadkowski SA

fot. Daniel Biernat

Technologię MOCbackter możemy stosować również wiosną w postaci 2-3 zabiegów wyprzedzających, o 7-10 dni typowe zabiegi pestycydowe. – Ilość zabiegów wykonywanych technologią MOCbackter uzależniona jest od przebiegu pogody. W takim roku jak ten wykonanie trzech zabiegów okazało się konieczne.

Produkty MOCbackter stosuje się nalistnie. Do przygotowania cieczy roboczej należy użyć od 200 do 500 litrów wody, w zależności od powierzchni roślin i gęstości łanu. Ważne jest, aby roztwór cieczy roboczej przygotować na 2 godziny przed wykonanym zabiegiem. – dodała Pani Anna Pobudejska. W środowisku wodnym bakterie uaktywniają się, przechodząc w aktywną formę z przetrwalnikowej.

Więcej informacji na temat stosowania produktu mogą otrzymać państwo od doradców firmy Osadkowski SA. 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.6 / 5. Liczba głosów 16

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o