Paszportyzacja polskiej żywności- poprawi widoczność produktów?

Download PDF

O problemie oznakowania polskiej żywności zrobiło się głośno, kiedy to kolejne dyskonty spożywcze używały błędnego znakowania polskich produktów. Problem jakby nie patrzeć coraz bardziej się pogłębia, dlatego minier rolnictwa, a także inni przedstawiciele próbują znaleźć rozwiązanie. Czy szansą na to jest paszportyzacja polskiej żywności? Sprawdźmy!

Niewłaściwe oznakowanie polskich produktów stosuje coraz więcej supermarketów!

Rozwiązaniem problemu nieprawidłowego oznakowania polskich produktów zajął się sam prezes UOKiK. Pisaliśmy o tym w artykule Postępowanie UOKiK przeciwko Biedronce – błędy w oznakowaniu owoców i warzyw.

Problem rozwija się w kolejnych sklepach, dlatego blisko 150 przedstawicieli branży rolniczej zastanawiali nad wprowadzeniem paszportyzacji polskiej żywności. Odbyło się to podczas konferencji z ministrem rolnictwa i z zastępcą dyrektora generalnego KOWR.

Kluczowe pytanie ministra Ardanowskiego: Jak wyróżnić polską żywność na tle innych?

Paszportyzacja polskiej żywności to pomysł, który spowoduje, że polskie produkty będą bardziej widoczne dla konsumenta. W tym przypadku ważna jest nie tylko ich jakość.
Musimy pamiętać, że żywność wysokiej jakości musi być dostępna nie tylko dla tych, którzy zwracają uwagę na składniki odżywcze, ale także dla tych, którzy szukają w produktach elementów kulturowych – podkreślał szef resortu rolnictwa.

Paszportyzacja polskiej żywności, bo polskie produkty mogą konkurować z innymi na świecie

Sekretarz stanu w Ministerstwie Cyfryzacji Adam Andruszkiewicz podkreśla również, że polskie produkty są lepsze, od tych z zagranicy – Minęły czasy kiedy polski produkt na świecie nie mógł konkurować jakością. Konsumenci chcą kupować nasze rodzime produkty, ale chcieliby też mieć gwarancje, że to jest polski produkt. Jako Ministerstwo Cyfryzacji jesteśmy gotowi do kooperacji, by te gwarancje wypełnić.

Problem oznakowania polskiej żywności spowodowany jest tym, że nie wszystkie informacje są umieszczane na produkcie, o czym przypomina zastępca dyrektora generalnego KOWR Wojciech Kędzia.

Kilka propozycji do wykorzystania w ramach paszportyzacji polskiej żywności

Podczas spotkania przedstawiono różne koncepcje i rozwiązania, które funkcjonują już w innych krajach. Paszportyzacja polskiej żywności może odbywać z zastosowaniem rozwiązań takich jak:

  • Uczciwość, transparentność, lokalnośćźródła siły nowoczesnej marki spożywczej – Marta Marczak, PwC Polska
  • Łańcuch dostaw: globalny, interoperacyjny paszport dla żywności – Simit Naik, Steve Shadders, nChain London
  • Paszportyzacja produktów spożywczych z wykorzystaniem traceability – Michał Grabia, Sieć Badawcza ŁUKASIEWICZ – Instytut Logistyki i Magazynowania
  • Wykorzystanie technologii blockchain w zapewnianiu bezpieczeństwa i jakości żywności – dr. Katarzyna Kosior, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy

Więcej informacji o paszportyzacji polskiej żywności można znaleźć na stronie KOWR.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.2 / 5. Liczba głosów 6

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o